Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:33 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 22:17

Μαρία Αγγέλη: "Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ. Ενδεικτικές προσεγγίσεις…"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο  ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

Ενδεικτικές προσεγγίσεις…

Αγρίνιο 29 Οκτωβρίου 2020

Kύριε Πρόεδρε της ΔΕΦΝΚ

Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού τμήματος

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι

Κατέγραψα μερικές προτάσεις για την προώθηση και διδασκαλία του έργου του Νίκου  Καζαντζάκη στους νέους. Θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας:

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Σχολείο…

Στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ανθολογούνται αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε τη δυνατότητα επιλογής και διδασκαλίας αυτών των αποσπασμάτων.

Μετά τη διδασκαλία:

i). Αφού διδάξουμε το απόσπασμα του σχολικού βιβλίου καλό είναι να προτρέψουμε τους μαθητές και μαθήτριες να διαβάσουν ολόκληρο το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη. Γνωρίζω εκ πείρας, ότι ελάχιστα παιδιά θα αγοράσουν και θα διαβάσουν το βιβλίο. Γι’ αυτό παροτρύνω να επιλέξουν μία ενότητα που τους αρέσει πολύ και να την παρουσιάσουν στην τάξη. Αρκετές φορές τους δίνουμε σε φωτοτυπία κάποιες ενδεικτικές ενότητες, τις διαβάζουν και τις σχολιάζουμε μαζί στη σχολική αίθουσα. (Καλύπτουμε έτσι και την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας αγοράς του βιβλίου…). Να σημειώσω εδώ, ότι η ΔΕΦΝΚ μπορεί να αποστείλει στις σχολικές βιβλιοθήκες τα βιβλία: Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Καπετάν Μιχάλης, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται κ.λπ.

ii).Επίσης, μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να καθοδηγήσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα δικό τους  έργο εμπνευσμένα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη. Ενδεικτικά προτείνω:

ένα κείμενο

ένα στιχούργημα

ένα ποίημα

ένα σταυρόλεξο

ένα σκίτσο

μια ζωγραφιά κ.λπ.

Αυτές οι εργασίες Δημιουργικής Γραφής αρέσουν πολύ και τις απολαμβάνουν οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες. Αρκετές φορές ως επιβράβευση τις «ανεβάζουμε» στην ιστοσελίδα του σχολείου και σε τοπικές ιστοσελίδες…

 [Ενδεικτικά βλέπετε: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/286464_zormpas-o-ellinas-kai-mathites-kalamarades].

iii) Μπορούμε ακόμα να αναθέσουμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μεγαλύτερες εργασίες. Για παράδειγμα το περασμένο σχολικό έτος (2019-2020) αφού παρουσιάσαμε το βιβλίο: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, στην Γ τάξη, ανέθεσα στα παιδιά μια εργασία με θέμα: «Ο  Ζορμπάς και οι Γυναίκες…». Αρκετά παιδιά παρέδωσαν καλές εργασίες. Η ΔΕΦΝΚ βράβευσε τις τέσσερις καλύτερες.

[Βλέπετε: https://www.agriniobestof.gr/index.php/component/k2/item/59546-vraveio-nikos-kazantzakis-sto-2o-gymnasio-agriniou].

iv).Eκτός από ένα ενδοσχολικό διαγωνισμό θα μπορούσαμε σε συνεργασία με τη ΔΕΦΝΚ να διοργανώσουμε και ένα Πανελλήνιο Διαγωνισμό με ένα θέμα που θα επιλέξουμε κατόπιν συζητήσεως…

v).H oργάνωση Διαλέξεων για το έργο του Ν. Καζαντζάκη στο Σχολείο είναι επίσης μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι νέοι το μεγάλο συγγραφέα. Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Γιώργος Στασινάκης ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στην πρόσκληση του 2ΟΥ Γυμνασίου Αγρινίου  το σχολικό έτος 2019-2020.Η Διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019.Το θέμα ήταν: « Ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του».

vi). Η οργάνωση Παρουσιάσεων βιβλίων στο Σχολείο θα ενεργοποιήσει τη μαθητική κοινότητα και θα κινήσει το ενδιαφέρον για το έργο του συγγραφέα.

vii) H διοργάνωση Ημερίδων και Συνεδρίων που είναι μέσα στον Προγραμματισμό της ΔΕΦΝΚ  σε συνεργασία με άλλους φορείς θα είναι πολύ χρήσιμα για τους νέους.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις μας για τη διδασκαλία του έργου του Ν. Καζαντζάκη στο Σχολείο κάθε βαθμίδας... Με πολλή χαρά θα δεχτώ και τις δικές σας προτάσεις και θα τις αξιοποιήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα!

Με εκτίμηση,

Μαρία Ν. Αγγέλη

 Φιλόλογος, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας,

Υπεύθυνη Παιδείας του Ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ


Σημείωση: Η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη, ως Υπεύθυνη Παιδείας του Ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, απέστειλε αυτή την επιστολή στο Προεδρείο και στα Μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με σκοπό την καλύτερη προώθηση και διδασκαλία του έργου του Νίκου  Καζαντζάκη στους νέους…

Διαβάστηκε 978 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 22:25
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα