Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  3:11 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 19:53

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα στην Κοιλάδα του Αχελώου (www.athensvoice.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα μοντέλο οικοτουρισμού που ξεκινάει από το μηδέν στην περιοχή και αναζητεί την έμπνευση μέσα από τις συνεχόμενες δράσεις της ομάδας ΕΠΠΙ-Δρούμε

Τι συζητήθηκε στην εσπερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα: Δυνατότητες και Προοπτικές για τα χωριά του Κάτω Αχελώου» της ομάδας ΕΠΠΙ-Δρούμε

Αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα η φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα γιορτάστηκε στην Ελλάδα μ’ ένα «ταξίδι» στις φυσικές και ανέγγιχτες περιοχές της Κοιλάδας του Αχελώου. Η ομάδα ΕΠΠΙ-Δρούμε της Παρθενίας Χαρίτου και του Θανάση Αρτινού, που έχουν το στρατηγείο τους στον Εμπεσό, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό στην Αιτωλοακαρνανία, είχε ως στόχο μέσα από τις εκδηλώσεις της πράσινης εβδομάδας να δώσει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να ξανασκεφτεί τη σχέση της με τη φύση. Οι εκδηλώσεις ήταν με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες ώστε οι κάτοικοι να επανεξετάσουν τις δραστηριότητες εκείνες που ενδεχομένως προκαλούν απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα να σκεφτούν και να σχεδιάσουν την οικονομική ανάπτυξη που θέλουν για το μέλλον, προκειμένου οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε αυτή τη θεματική, αφού η νέα στρατηγική της Ευρώπης για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030 αποτελεί προτεραιότητα για μελλοντικό ευ ζην των Ευρωπαίων.

O Θανάσης Αρτινός και η Παρθενία Χαρίτου

«Οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά στη φύση και στα δάση είναι οι φύλακες της βιοποικιλότητας» θα μου πει η Παρθενία Χαρίτου, αφού οι άνθρωποι εκεί ζουν αποκλειστικά από τη φύση. Συνεπώς για να εξακολουθεί η φύση να τους δίνει πρέπει να την προσέχουν και να την προστατεύουν.

Με τη διοργάνωση εσπερίδας με θέμα «Βιοποικιλότητα: Δυνατότητες και Προοπτικές για τα χωριά του Κάτω Αχελώου» κάτοικοι και φορείς της προστατευόμενης περιοχής των εκβολών του Αχελώου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ιδιότυπες συνθήκες του ευαίσθητου οικοσυστήματος καθώς και της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, με την βοήθεια του Περιβαλλοντολόγου και Συντονιστή του πρώην Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, Γιάννη Σελιμά.

Ο περιπατητικός τουρισμός, η παρατήρηση της φύσης, ο πολιτισμός και ο οικοτουρισμός δεν απασχόλησαν μόνο τους ομιλητές της εσπερίδας αλλά και τους αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργου Σταμάτη και Φραγκούλας Γεώρμα που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας επισκέφτηκαν την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Θωμά στον Εμπεσό, το κάστρο που δεσπόζει στο χωριό καθώς και άλλες αρχαιότητες του Ορεινού Βάλτου. «Στον Εμπεσό χτίζεται κάτι που δεν θέλει να μιμηθεί κανέναν και τίποτα» θα μου πει η Παρθενία Χαρίτου για τις δραστηριότητες του ΕΠΠΙ-Δρούμε που έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να εμπλέξουν την τοπική κοινωνία ώστε να ονειρευτεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το μέλλον της.

Ένα μέλλον που μπορεί εν πολλοίς να καθοριστεί από ένα μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού. Ένα μοντέλο οικοτουρισμού που ξεκινάει από το μηδέν στην περιοχή και αναζητεί την έμπνευση μέσα από τις συνεχόμενες δράσεις της ομάδας ΕΠΠΙ-Δρούμε. Η χάραξη περιπατητικού μονοπατιού στα Όρη του Βάλτου με θέα το μεγαλοπρεπή Αχελώο, η ανάδειξη της γαστρονομίας και των παραδοσιακών αγνών τοπικών προϊόντων, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες με τις οποίες η Παρθενία και ο Θανάσης στοχεύουν να προσδώσουν οικονομική αξία στην ανέγγιχτη περιοχή. Στην περιοχή του Ορεινού Βάλτου, του πανέμορφου Εμπεσού και των βουνών που τον περιστοιχίζουν. Των βουνών που ο ήχος τους είναι ο παλμός της Γης και η μυρωδιά τους την ανάσα μας.

Εμπεσός Αιτωλοακαρνανίας

Πηγή:athensvoice.gr

Διαβάστηκε 1359 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία