Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:52 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 19:01

Οι 10 καλύτερες ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την σημερινή εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι κατάφεραν να κατανοήσουν την φρικαλεότητα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μέσα από αφηγήσεις, βιβλία και φυσικά τον κινηματογράφο.

Πολλοί είναι οι σκηνοθέτες που αποφάσισαν να απεικονίσουν με αριστοτεχνικό τρόπο τις σκληρές πραγματικότητες εκείνης της καταστροφικής περιόδου, θυμίζοντας μας τα αποτρόπαια εγκλήματα και τις θυσίες που έγιναν κατά την διάρκεια της.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, την ημέρα που η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην υποταγή, σας παρουσιάζουμε 10 ταινίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αξίζει να δει κανείς μια φορά στη ζωή του.

Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν

Ταινία του 1998 που αναφέρεται στην απόβαση στη Νορμανδία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς. Και οι δύο διεκδίκησαν βραβείο Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Α’ Αντρικού Ρόλου, αντίστοιχα, και ο πρώτος κατάφερε να το κερδίσει για δεύτερη φορά. Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ο λοχαγός Μίλερ και έξι άνδρες του αναζητούν στην κατεχόμενη Γαλλία έναν στρατιώτη, του οποίου τα τρία αδέλφια σκοτώθηκαν ήδη σε μάχες και το επιτελείο διέταξε τη δική του σωτηρία.

Ο Πιανίστας

Για τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος γεννήθηκε από Πολωνούς γονείς Εβραϊκής καταγωγής, η ιστορία του Πολωνό-Εβραίου μουσικού που αγωνίζεται να παραμένει ζωντανός μετά την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, ήταν προσωπική υπόθεση, καθώς ξέφυγε από το γκέτο της Κρακοβίας όντας παιδί, μετά τον θάνατο της μητέρας του. Τελικά έζησε στον αχυρώνα ενός αγρότη μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο πατέρας του άγγιξε τον θάνατο στα στρατόπεδα, αλλά τελικά επανενώθηκε με τον γιο του μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ διεκδίκησε επτά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Τελικά κέρδισε τρία: Καλύτερης σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου, με τον Έντριαν Μπρόντι να αποτελεί το νεαρότερο ηλικιακά ηθοποιό που έχει λάβει το βραβείο αυτό.

Black Book

Μια ταινία του Πολ Βερχόφεν, η οποία περιγράφει την ιστορία της Ράχελ Στάιν στα τέλη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ράχελ είναι μια όμορφη Εβραία καλλιτέχνιδα, που προσπαθεί να βγει εκτός χώρας μαζί με την οικογένειά της. Πέφτουν όμως σε ενέδρα Γερμανών, είναι η μόνη που σώζεται και μπαίνει στην Αντίσταση. Εισβάλει ως κατάσκοπος στο αρχηγείο των Γερμανών και γίνεται η ερωμένη του λοχαγού Λούντβιχ Μούντσε.

Son of Saul

Ουγγρική δραματική ταινία του 2015, σε σκηνοθεσία Λάζλο Νέμες. Στο Άουσβιτς του 1944, ο Σαούλ είναι ένας Ουγγροεβραίος κρατούμενος, ο οποίος υποχρεωμένος να εργάζεται στο στρατόπεδο βοηθώντας τους φρουρούς σχετικά με την αποκομιδή των πτωμάτων από τους θαλάμους αερίων. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του.

Άδωξοι Μπάσταρδη

Στο “Άδωξοι Μπάσταρδη” (σκόπιμα τα λάθη επειδή είναι λάθος και ο αγγλικός τίτλος) ο ευρηματικός Ταραντίνο παραδίδει μια πολεμική περιπέτεια που όλοι παρακαλάμε να ήταν αλήθεια. Η ταινία αφηγείται την πλασματική ιστορία δύο συνωμοσιών με σκοπό την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας, η πρώτη συνωμοσία σχεδιάζεται από μια νεαρή Γαλλίδα Εβραία κοπέλα και η δεύτερη από μια ομάδα Εβραίων Συμμάχων της οποίας ηγείται ο Υπολοχαγός Άλντο Ρέιν.

Η Ζωή είναι Ωραία

Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκ! Μια ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες. Ο τίτλος προέρχεται από φράση του Λέων Τρότσκι. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζοντας ότι θα δολοφονηθεί από ανθρώπους του Στάλιν, είδε τη σύζυγό του στον κήπο και έγραψε ότι “η ζωή είναι ωραία”.

Η Λίστα του Σίντλερ

Η αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες. Ο Στίβεν Σπίλµπεργκ δεν θίγει θεμελιώδη ζητήματα της ναζιστικής θηριωδίας προκαλώντας την «οργή» των Εβραίων και όσων ξεχνούν πως ο κινηματογράφος είναι τέχνη και όχι ιστορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κι όχι μόνο στο πολεμικό είδος.

Γράμματα από το Ίβο Τζίμα

Το 2006 ο Κλιντ Ίστγουντ παρουσιάζει δύο ταινίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μάχες αμερικανών και γιαπωνέζων. Η πρώτη, “Οι σημαίες των προγόνων μας” είναι γυρισμένη στα αγγλικά, ενώ η δεύτερη, “Γράμματα από το Ίβο Τζίμα” στα ιαπωνικά, η οποία είναι καλλιτεχνικά ανώτερη. Το 1945 Ιάπωνες στρατιώτες κρατούν το νησί Ίβο Τζίμα όταν χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούν απόβαση. Η δύναμη αντίστασης τους φθίνει, εν τούτοις είναι πρόθυμοι, προκειμένου να παραδοθούν στον εχθρό, να θυσιαστούν δίνοντας έναν ηρωικό αγώνα με την καθοδήγηση του στρατηγού Κουριμπαγιάσι.

The Thin Red Line

Υπαρξιακοί και φιλοσοφικοί στοχασμοί μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών, που πήραν μέρος στην αιματηρή μάχη του Γκουαταλκανάλ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια υπέροχη αντιπολεμική ταινία του Τέρενς Μάλικ, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο, αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζέιμς Τζόουνς.

Indigenes/ Days of Glory

Μια αληθινή ιστορία τόσο αμφιλεγόμενη που κανείς δεν τόλμησε να την πει μέχρι σήμερα. Indigenes ονομάζονται αυτοί που στάλθηκαν το 1943 από τις γαλλικές αποικίες της Αφρικής να πολεμήσουν προκειμένου να ελευθερώσουν την Γαλλία από τους Ναζί. Η ταινία αφηγείται τον ηρωισμό αυτών των ανδρών, τα όνειρα αλλά και τις απογοητεύσεις που γεύτηκαν αργότερα όταν και μετά τον αγώνα τους θα συνεχίσουν να είναι απλώς indigenes για τους αλαζόνες αυτόχθονες της μητέρας Γαλλίας.

Μετά την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Ρασίντ Μπουσαρέμπ, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει τις εναπομείνασες χήρες των Βορειοαφρικανών στρατιωτών που συντάχτηκαν με τους Γάλλους στον πόλεμο.

pronews.gr

Διαβάστηκε 1234 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.