Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:27 μμ
 
wm small
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 23:19

Γιώργος Μαρκατάτος: Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας και Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέρος 3

Η  τουρκική προκλητικότητα εξακολουθεί παρά το ότι στο προχθεσινό άτυπο συμβούλιο εξωτερικών τέθηκαν οι βάσεις για μέτρα κατά της γείτονος τον ερχόμενο μήνα. Τα μέτρα όμως αυτά πρέπει να ξέρουμε σε τι είδους συνοδοιπόρο (γιατί εταίρος είναι μόνο στο ΝΑΤΟ) ετοιμάζονται να εφαρμοστούν. Στο σημερινό μας σημείωμα ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας είναι μεν ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πίεσης, στην πραγματικότητα όμως, πρέπει να δούμε πως δημιουργήθηκε ένας «ενεργός κίνδυνος» τόσο στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και ειδικά της χώρας μας, με όρους που θέτουν όλη τη συναινετική πορεία της χώρας μας εκτός πραγματικότητας και ως βασικό υπεύθυνο όλων των σημερινών δεινών μας, οφειλομένων στη γείτονα! Και είναι ίσως η ευκαιρία να τεθούν νέες βάσεις για να δούμε ποιες πρέπει να είναι οι διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας μας στην υπό ανανέωση τελωνειακή πολιτική της ΕΕ. Το μόνο όπλο που έχουμε με ορατά αποτελέσματα, για να μη χυθεί νέο αίμα.
Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαιροποιείται κάθε Μάρτιο, είναι ο μάρτυρας της αλήθειας όσων τραβολογά η χώρα μας με τον αναξιόπιστο γείτονα που έχουμε στα ανατολικά μας σύνορα που είναι και σύνορα της 

<a href=

Σύμφωνα με το ανωτέρω σχήμα, για παράδειγμα το τελευταίο διαθέσιμο έτος, το 2019, οι εισαγωγές της ΕΕ με την Τουρκία έφθασαν στα 68,7 δις €, οι εξαγωγές στα 68,2  δις € και το εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά αρνητικό τη δεκαετία αυτή, στο -1,5 δις €! Μια τάση του εμπορικού ισοζυγίου που άρχισε την εποχή που εμείς υπογράφαμε μνημόνια που θα τα έσκιζαν όσοι ανερχόταν στην εξουσία, (2011), και που παρουσιάζει συνεχείς τάσεις μείωσης όπως βλέπουμε και στο ανωτέρω σχήμα.

Είναι δε, εξακριβωμένο ότι μόνο με συγκριτική μεθοδολογία μπορούμε να δούμε πως βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας!

Συγκεκριμένα, στο ΣΧΗΜΑ 2 φαίνονται οι Εξαγωγές αγαθών σε άλλα κράτη μέλη το 2019 και προφανώς στο μικρό κύκλο που περιέχεται και η χώρα μας, μας … μεγαλώνουν στο ΣΧΗΜΑ 3 στη  συνέχεια, για να δούμε τι κάνουμε εμείς με το εμπορικό μας ισοζύγιο με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Έτσι για τη σύγκριση που επιχειρείται εδώ, φαίνεται ότι η Τουρκία με 85 εκατ. πληθυσμό κάνει εξαγωγές στις χώρες στις οποίες εμείς είμαστε εταίροι περί τα 70 δις € το 2019!. Αν υπολογίσουμε και την αγοραστική δύναμη του κάθε λαού, Ελλάδας – Τουρκίας, εμείς με 200 δις € παράγουμε ετήσιο πλούτο ανά άτομο περίπου 20.000 €, ενώ οι Τούρκοι με τα 750  δις € ΑΕΠ το 2019 σημαίνει ότι παράγουν ανά άτομο λίγα λιγότερα από 9.000 €!

Η σύγκριση λοιπόν αυτή μας δίνει το αποτέλεσμα ότι η Τουρκία εξάγει στις χώρες μέλη (και συνεπώς και στη χώρα μας) 7 φορές περισσότερα απ ότι η Ελλάδα στους … εταίρους της.

Ποιος από τους αναγνώστες και αναγνώστριές μας, έχει αμφιβολία για τον εξοπλισμό της χώρας αυτής που μας απειλεί ευθέως και δε σκαμπάζει και τίποτα με τη γερμανική προεδρία στο τιμόνι της ΕΕ; Είναι θέμα χρόνου το πότε θα επιχειρήσουν ή η πρώτη σε εξαγωγές και σε εισαγωγές χώρα, που είναι εταίρος μας θα θυσιάσουν τα πάντα στο βωμό της κοινοτικής αλληλεγγύης;

ΣΧΗΜΑ 2 Εξαγωγές αγαθών σε άλλα κράτη μέλη


ΣΧΗΜΑ 3 Εξαγωγές αγαθών σε άλλα κράτη μέλη (συνέχεια)

Στον ανωτέρω πίνακα που φαίνονται οι εξαγωγές αγαθών από τις χώρες μέλη της ΕΕ προς άλλες χώρες της ΕΕ φαίνεται

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Turkey-EU_-_international_trade_in_goods_statistics

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1028 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.