Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  8:19 μμ
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 19:10

Στο Πρόγραμμα Balkan Med ο δήμος Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο Πρόγραμμα Balkan Med θα συμμετάσχει ο δήμος Μεσολογγίου ως επικεφαλής εταίρος.

Φυσικό Αντικείμενο του προγράμματος θα είναι η κατασκευή μονάδας θερμικής επεξεργασίας θαλασσινού νερού/νερού λίμνης στην οποία, μέσω εναλλάκτη θερμότητας (ενός ή περισσοτέρων), κλειστό κύκλωμα γλυκού νερού θα απορροφά (τον χειμώνα) ή θα απορρίπτει (το καλοκαίρι) θερμότητα στη θάλασσα/λίμνη. Το νερό θα εισέρχεται στη μονάδα θερμικής επεξεργασίας μέσω συστοιχίας φίλτρων κατακράτησης των στερεών σωματιδίων καθώς είναι απαραίτητη η προστασία των εναλλακτών. Το κλειστό δίκτυο θα κατασκευαστεί περιμετρικά του λιμανιού / της λίμνης και σε διάφορες θέσεις θα δημιουργηθούν σταθμοί σύνδεσης. Στα κτίρια που θα συνδεθούν θα γίνει αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ψυχρού/θερμού νερού (ψύκτες, αντλίες θερμότητας ή λέβητες) με αντίστοιχες «γεωθερμικές».

Τα οφέλη είναι πολλαπλά όπως:
• Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30-35% κατά την κάλυψη αναγκών θέρμανσης – κλιματισμού, συμβολή στην επίτευξη του εθνικού ενεργειακού στόχου για το 2020
• Σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα την οικονομική ανακούφιση των φορέων χρηματοδότησης τους
• Αποφυγή αιχμών ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (εξαιτίας του κλιματισμού), ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, καθώς η θερμοκρασία στο νερό του λιμανιού παραμένει λιγότερο μεταβαλλόμενη κατά τη διάρκεια του έτους και πάντως πιο ήπια από την αντίστοιχη του αέρα
• Απομάκρυνση των στερεών απορριμμάτων από τη θάλασσα / λίμνη, καθώς το νερό θα φιλτράρεται κατά την άντληση του
• Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Οι φάσεις υλοποίησης είναι :
• Χωροθέτηση σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα (λιμενικό ταμείο, δήμος) του κεντρικού σταθμού θερμικής επεξεργασίας νερού.
• Επιλογή των κτιρίων που θα συνδεθούν στο δίκτυο. Αρχικά, προτείνεται να συνδεθούν τα δημόσια κτίρια τα οποία κατά κανόνα διαθέτουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης / κλιματισμού και πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας θα λειτουργήσουν και επιδεικτικά για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής.
• Εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης κατά ΚΕΝΑΚ για τα κτίρια που θα συνδεθούν στο νέο δίκτυο προκειμένου να διαστασιολογηθεί το δίκτυο και να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ενεργειακό όφελος.
• Χωροθέτηση των σταθμών σύνδεσης, λαμβάνοντας υπόψη μελλοντικές συνδέσεις με νέα κτίρια.
• Μελέτη και σχεδιασμός του νέου δικτύου ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών θέρμανσης / κλιματισμού των υπό σύνδεση κτιρίων αλλά και η επεκτασιμότητα του στο μέλλον.
• Κατασκευή του δικτύου.

Συμμετέχουν επτά ∆ήμοι από την Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βουλγαρία ενώ ο συνολικός προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ. Ο ∆ήμος μας θα υλοποιήσει δράσεις μαζί με ένα πιλοτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, ενώ ο κάθε εταίρος θα κά νει μια μελέτη και ένα πιλοτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000 στην περιοχή του.

πηγή: http://agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2182 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News