Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:35 μμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 10:24

Ανακαλύψτε τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δύο λίμνες αδερφάδες
με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού, τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες.
Τη λίμνη τ΄ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη»

Με αυτά τα λόγια υμνεί ο Κωστής Παλαμάς, ο εθνικός μας ποιητής, τις αδελφές λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας, την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχία, στο ποίημα του «η νιότη» από τη συλλογή « Οι καϋμοί της λιμνοθάλασσας», όπου υμνεί επίσης τον αργυροδίνη Αχελώο, τον Ζυγό, την Βαράσοβα και τα στενά της Κλεισούρας.

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58 m. Bρίσκεται στον νομό Αιτωλοαρκανανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτολικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου. Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά το τέλος του Πλειστόκαινου και ήταν τμήμα μιας μεγαλύτερης τοπικής λίμνης, μαζί με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία με την οποία συνδέεται.

Σε ότι αφορά την ονομασία της, μια τοπική δοξασία λέει ότι στην αρχαιότητα υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της η λίμνη. Πιθανότερο είναι ότι πήρε το όνομα της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λίμνη υδατανθράκων TrichonidaLacus που βρίσκεται στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου, ονομάστηκε έτσι από την Τριχωνίδα Αιτολοακαρνανίας.
Στις όχθες της Τριχωνίδας υπάρχουν γραφικά χωριά που προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαμονή και φαγητό. Καθισμένος σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ, θαυμάζοντας την ομορφιά της λίμνης, μπορείτε να περάσετε ευχάριστες στιγμές ποντάροντας στο καζίνο NetBet, που προτείνει συναρπαστικά τυχερά παιχνίδια, από το κινητό σας τηλέφωνο ή το τάμπλετ σας.

Η λίμνη Τριχωνίδα περιστοιχίζεται από πυκνή παραλίμνια βλάστηση με αιωνόβια πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια, ιτιές, φράξους, λεύκες, καβάκια, λυγαριές, δάφνες, πικροδάφνες, ευκαλύπτους, καλαμιές, βούρλα, ψαθιά, στα οποία βρίσκουν φωλιά πάνω από 200 είδη πουλιών, από τα οποία τριάντα είδη υπάγονται στα απειλούμενα και στα αυστηρά προστατευόμενα από την κοινοτική νομοθεσία. Μεταξύ αυτών μπεκατσίνια, νεροκοτσέλες, αγριόπαπιες, ερωδιοί, φαλαρίδες, βοταλίδια, νερόκοτες, κατσούλες, αλκυόνες και φαλακροκόρακες. Πάρα πολλά νερόφιδα κολυμπούν στα νερά της λίμνης, τα οποία είναι εντελώς ακίνδυνα.

Στα νερά της κολυμπούν ψάρια, όπως δρομίτσα, τσουρούκλα, αθερίνα, κυπρίνι (γριβάδι), λουρογοβιός, χέλι, γουρνάρα, τριχωνοβελονίτσα, σαλιάρα, κουνουπόψαρο, γλανίδι, νανογωβιός, μπούλκα, μπριάνα, λιάρα, νιάσκα ή τσίμα και ζουν ακόμη σφουγγάρια, οστρακοειδή και μαλάκια. Εκτιμάται ότι αλιεύονται πάνω από τριακόσιοι τόνοι ψαριών κάθε χρόνο.

Στη λίμνη Τριχωνίδα και στον Εύηνο ποταμό, μπορεί κανείς να παρατηρήσει και βίδρες, ζώα που έχουν γίνει πολύ σπάνια λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το μήκος τους φθάνει μέχρι 90-120 εκατοστά και ζυγίζουν έως 15 κιλά.

Τα νερά της Τριχωνίδας, σε ορισμένα σημεία, όπως στη Μυρτιά, είναι πεντακάθαρα και προσφέρονται για κολύμπι. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν επίσης θαλάσσιο ποδήλατο, βόλτες με σκάφος, ενώ πολλοί αεροπτεριστές έρχονται στην περιοχή για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Παναιτώλιο, Καινούργιο, Παράβολα, Μυρτιά, Γαβαλού και Παπαδάτες είναι τα ονόματα των χωριών, που περιβάλλουν την Τριχωνίδα και αξίζει να τα επισκεφθείτε. Στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, στα Αμπάρια, μπορείτε να δείτε πίνακες σχετικούς με την Τριχωνίδα, μακέτα της λίμνης αλλά και ενυδρείο με τα ψάρια της.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 7152 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία