Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:26 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 22:24

Αριάδνη Δάντε: Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγεμισμένο με πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για το 2019.
Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια
Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια παραμυθένια εκδρομή στο χωριό του William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Ανάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς, ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια, ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης. 
To be or not to be?
Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθηκαν από τις αμέτρητες ώρες που πέρασα με τα αγαπημένα μου συμμαθητούδια, αλλά και τους εξαιρετικούς Δασκάλους μας στη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (στη Φλώρινα), καθώς και από τα ταξίδια μου σε διάφορα άλλα μέρη, όπου συνεργάστηκα με εκπληκτικούς εκπαιδευτικούς και βρέθηκα κοντά σε μικρούς και μεγάλους φίλους της Δημιουργικής Μάθησης. 
Η βασική προτεραιότητα του 2019 ήταν οι σπουδές μου στο τμήμα Εκπαίδευσης του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Δημιουργική Γραφή", μια προτεραιότητα που απαίτησε την κάλυψη χιλιάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να μπορώ να παρακολουθώ τα τριήμερα μαθήματα του μήνα. Κάθε μου μάθημα αποτέλεσε και μια ευκαιρία για μια γνωριμία με ένα ακόμη ενδιαφέρον αντικείμενο, αλλά κι ένα συναπάντημα με μια άλλη πτυχή του εαυτού μου. Κάθε ταξίδι, μια νέα ευκαιρία να με γνωρίσω. 
Ιανουάριος
18/01/2019
Το πρώτο όμορφο στιγμιότυπο με τα συμμαθητούδια μου ήταν η κοπή της πίτας του 2019. Έχοντας το αξίωμα του "εκπροσώπου του τμήματος", μετά το μάθημα της 18ης Ιανουαρίου, έκοψα τη βασιλόπιτα των πρωτοετών σε μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην "Τάβλα" της Σταυρούπολης. Εκεί, δεν αργήσαμε να εντοπίσουμε τον τυχερό, μιας και το φλουρί έπεσε στο πρώτο κομμάτι που έδωσα στον Πρόεδρο του μεταπτυχιακού προγράμματος, κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο. 
Η εκπρόσωπος του τμήματος Εκπαίδευσης στην κοπή της πίτας, 18/01/19
22/01/2019
Κι επειδή η μάθηση πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από εξάσκηση, το πρωινό της 22ης Ιανουαρίου πραγματοποίησα την πρώτη εκπαιδευτική δράση της χρονιάς στο Δημοτικό Σχολείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. Το πρώτο δίωρο ταξιδέψαμε με το ΣΤ3 και "Τα μοτίβα της Φιόνας" (#1) στον πανέμορφο κήπο του λεπτουργού Θανασάκη ανακατεύοντας στίχους, μαθηματική και λογική σκέψη, γεωμετρία, αγγλικά, εκφραστική ανάγνωση, αλγοριθμική και γλώσσα προγραμματισμού python. Στη συνέχεια παίξαμε με το Δ1 τους ρόλους του εκπαιδευτικού βιβλίου μου με τίτλο "Ψάχνοντας την ερμηνεία" (#2) και μάθαμε για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο κι έπειτα συνεχίσαμε με το ΣΤ2 και "Τα μοτίβα της Φιόνας" (#3). Στο τέλος, ταξιδέψαμε με τους μαθητές του ΣΤ1 σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας τις "Επιστολές στην κυρία Τζένη" (#4). 
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Οι μαθητές του τμήματος Δ'1 Δημοτικού ενημερώνονται για το Διαδίκτυο" της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης στον σύνδεσμο: https://rb.gy/jxlxll
Ψάχνοντας την ερμηνεία με τα παιδιά της Δ' Δημοτικού
26/01/2019
Επόμενος σταθμός ήταν το Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο "Το Φουρφούρι" στο Aγρίνιο (#5). Στις 26 Ιανουαρίου υλοποίησα το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών με τίτλο "Ο γίγαντας του δάσους"  και συνειδητοποίησα ότι "Με ένα παιδί κι έναν παπαγάλο το παραμύθι αποκτά άλλη όψη...". 
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της κυρίας Αλεξάνδρας Τσιτσικάου στο σύνδεσμο: https://tofourfouri.blogspot.com/2019/01/blog-post_28.html?m=1.
Με ένα παιδί και έναν παπαγάλο στο Φουρφούρι, 26/01/19
Φεβρουάριος
05/02/2019
Μια ακόμη σημαντική στιγμή για τη χρονιά που πέρασε ήταν και η στιγμή της παραλαβής της βεβαίωσης για την υποστήριξη της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Η βεβαίωση αφορούσε στο εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα με τίτλο "Ο Ενρίκε από το Μεξικό"και έχει σκοπό την ενημέρωση -κυρίως των παιδιών- για τις βασικές αρχές πληροφοριακών συστημάτων, τους κινδύνους και την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. 
Βεβαίωση Υποστηρικτή για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019, 05/02/2019
Από τον Φεβρουάριο του 2017, ο Ενρίκε από Μεξικό έχει παρουσιαστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και το υλικό του περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Ψάχνοντας την ερμηνεία", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη. Έτσι, η συγκεκριμένη βεβαίωση παραλήφθηκε με μεγάλη χαρά.

15/02/2019
Μετά τη χαρά της βεβαίωσης υποστήριξης για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, το πρωινό της 15ης Φεβρουαρίου ήρθε και η χαρά της βόλτας σε ένα καταπληκτικό νηπιαγωγείο. Λίγο πριν από την πτήση μου στην όμορφη Θεσσαλονίκη για το μάθημα του μήνα, έχοντας συντροφιά την καταρρακτώδη βροχή "πέταξα" ανάμεσα από κακοτράχαλα δρομάκια και βρέθηκα στον φωτεινό κόσμο του Νηπιαγωγείου Σταμάτας (#6). Εκεί, γνώρισα τα νήπια του σχολείου και παίξαμε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Απόστολος στην Πυθωνία".  
Ο Απόστολος στην Πυθωνία στο Νηπιαγωγείο Σταμάτας, 15/02/2019
Βγαίνοντας από το νηπιαγωγείο, δεν με ένοιαζε ο άστατος καιρός, γιατί πολύ απλά κρατούσα στα μάτια μου τον ήλιο των παιδιών και τα γέλια που μου χάρισαν.
Βγαίνοντας από το Νηπιαγωγείο Σταμάτας, 15/02/2019
22/02/2019
Συνεχίζοντας τις επισκέψεις μου σε Δημοτικά Σχολεία, για να μάθουμε Πληροφορική κυρίως δίχως Υπολογιστή, το πρωινό της 22ης Φεβρουαρίου πήρα "Τα μοτίβα της Φιόνας" και σύστησα την χελώνα μου στα εκτάκια του ΣΤ4 της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης (#7). Τα μοτίβα της Φιόνας, αποτελούν το 12ο εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα, που ανακατεύει την Πληροφορική με τη Λογοτεχνία. Είναι το πιο μικρό παιδί της σειράς "Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή", μια εκπαιδευτική σειρά που ξεκίνησα να δημιουργώ τον Αύγουστο του 2010. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να γνωρίσει στα παιδιά το προγραμματιστικό περιβάλλον της γλώσσας Python, μέσα από τη διαδρομή μιας χελωνοαθλητριας ποδηλασίας.
Τα μοτίβα της Φιόνας στο ΣΤ4 της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, 22/02/2019
Στην εικόνα της παρακάτω φωτογραφίας φαίνονται τα λόγια της μικρής μου χελώνας προς τον δημιουργό των μοτίβων. Τα παραθέτω για τους φίλους της δημιουργικής μάθησης.
Τα μοτίβα της Φιόνας, 22/02/2019

 

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης με τίτλο: "Οι μαθητές της ΣΤ' συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα μοτίβα της Φιόνας" στον σύνδεσμο: https://rb.gy/ubomhv.
 
"Τα μοτίβα της Φιόνας" στο ετήσιο περιοδικό της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης
Έπειτα, παρουσίασα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Απόστολος στην Πυθωνία" στα τριτάκια του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας (#8). 

Ο Απόστολος στην Πυθωνία και στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας, 22/02/2019
Μάρτιος
01/03/2019
Όσο για την επόμενη συγγραφική μου επίσκεψη, θεωρώ ότι είναι "ημιτελής". Όπως οι οικοδομές που βρίσκονται στα μπετά... Φαντάζει περίεργη η παρομοίωση, αλλά αυτό το αίσθημα μου γεννά η φιλοξενία των βιβλίων μου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχω καταφέρει ακόμη να επισκεφθώ τη Βέροια, που αποτελεί τη γενέτειρα της εικονογράφου των ηρώων μου, της Τάνιας Πεχλιβανίδου. Εύχομαι το 2020 να καταφέρω να βρεθώ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και να συμπαρουσιάσουμε με την αγαπημένη μου Τάνια τα βιβλιοπαιδιά μας. 
Ευχαριστήρια επιστολή από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας για τη δωρεά βιβλίων
 
04/03/2019
Στις 4 Μαρτίου "συνέλαβα" την ιδέα του #TRIGGER, ενός project δημιουργικής γραφής με άρωμα γένους θηλυκού, που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες. Ο "σκανδαλιστής" δεν υπόσχεται μόνο την εισαγωγή στη δημιουργική γραφή, αλλά και ένα απολαυστικό δίωρο γέλιου, φαντασίας και ψυχικής ανάτασης.  
05/03/2019
Σειρά στον απολογισμό μου έχει η επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, όπου μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του Σχολείου και συγγραφέως κυρίας Άντας Μπαλινάκου, στις 5 Μαρτίου σύστησα τον "Ενρίκε από το Μεξικό" στους μαθητές της Δ' (#9) και Ε' Δημοτικού (#10) και μπήκαμε όλοι μαζί στη θέση της θείας Μνήμης που έπεσε θύμα κακόβουλων ενεργειών. Πραγματικά περάσαμε πολύ όμορφα με τα παιδιά, που συνεργάστηκαν άψογα στα δύο παιχνίδια ρόλων, αλλά και έθεσαν σημαντικά ερωτήματα για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο.
Παρέα με την Άντα Μπαλινάκου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, 05/03/2019
Πέρα από θαυμάσιο κλίμα υποδοχής, αλλά και τον μελωδικό αποχαιρετισμό από τα παιδιά της χορωδίας του σχολείου με τη συνοδεία της Άντας στην κιθάρα, φεύγοντας έλαβα και μια πολύ καλή κριτική. Την παραθέτω με την ευχή να σκοντάψουν πάνω της κάποια στιγμή τα παιδιά μου, ώστε να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο η μαμά τους λατρεύει τα παιδιά, την εκπαίδευση και τις επισκέψεις σε σχολεία: 
"Εξαιρετική ήταν η παρουσία της συγγραφέως κυρίας Έφης Σαμαρτζοπάνου στο σχολείο μας. Μιλούσε με έναν δικό της ξεχωριστό λογοτεχνικό τρόπο στα παιδιά των Δ' και Ε' τάξεων, για την ασφάλεια των παιδιών και των μεγάλων στο διαδίκτυο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έβγαιναν ευχαριστημένοι και κατενθουσιασμένοι από την αίθουσα με το διαδραστικό πίνακα και αγκάλιαζαν τη συγγραφέα, αφού πρώτα της έλεγαν κάποια σχόλια όπως:" Κυρία είστε τόσο όμορφη, κυρία είστε τόσο ψηλή, κυρία πώς τρώτε τόσα γλυκά που λέτε αφού είστε λεπτή"; Και φυσικά, η γλυκιά Έφη Σαμαρτζοπανου ή καλλιτεχνικά  όπως ονομάζεται Αριάδνη Δάντε εξηγούσε τα πάντα με χαμόγελο και ζεστασιά. Έφη μου, ομόρφυνες κι άλλο το σχολείο μας με τη λογοτεχνική σου παρουσία!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!", Κριτική Άντας Μπαλινάκου στην κοινωνική της σελίδα στο Facebook
 
Μετά από το ταξίδι στην Ηλιούπολη, βρέθηκα στην καρδιά της Αθήνας για να παραλάβω το νέο παιδί της Τσιπούπολης ή ίσως και τον παππού της, που δεν ήταν άλλος από τον παππού Χρήστο. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, το μεσημέρι της 5ης Μαρτίου κράτησα στα χέρια μου το ένατο βιβλίο μου με τίτλο "Ο παππούς Χρήστος". Αυτό το βιβλιοπαιδί αποτελεί ένα βιβλίο με τεράστια συναισθηματική αξία, μιας κι αυτό μου το έργο αποτέλεσε το διαβατήριο, για να γνωρίσω τον κόσμο της δημιουργικής γραφής και της λογοτεχνίας, αλλά και ένα γερό θεμέλιο για την ίδρυση της Τσιπούπολης. 
Ξεκινώντας το ταξίδι με το διήγημα του παππού Χρήστο το απόγευμα της 5ης Μαρτίου 
Κάνοντας μια μικρή παρένθεση στον απολογισμό μου, αναφέρω στους νεαρούς αναγνώστες πως με ένα μόνο βραβευμένο διήγημα δεν μπορείς να σταθείς όρθιος ανάμεσα στις τεράστιες προσωπικότητες της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Για να μπορέσει κάποιος να ακολουθήσει με αξιοπρέπεια τον δρόμο της λογοτεχνίας χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, μελέτη και εξάσκηση. Όμως, αυτό το βάδισμα κρύβει όμορφες συναντήσεις και χαρίζει απλόχερα ψυχική ανάταση. Κι αυτό πρέπει να το θυμούνται πάντα οι λάτρεις της συγγραφής και να μην τα παρατούν εύκολα.
08/03/2019
Βαδίζοντας στο δρόμο της δικής μου δημιουργικής πορείας, το απόγευμα της 8ης Μαρτίου, λίγο πριν από το ντεμπούτο του project #TRIGGER είχα μια απίστευτα τυχερή συνάντηση. Σε ένα γήπεδο μπάσκετ συναντήθηκα με την προσωποποίηση της ψυχικής ανάτασης, την καλλίφωνη μούσα, Καλλιόπη Ηλιοπούλου. Και μπορεί να μην παίξαμε με την Καλλιόπη μονό στο μπάσκετ, αλλά καταφέραμε να νιώσουμε τη χημεία μας και να βάλουμε γερές βάσεις για το πρώτο μας μουσικό τραγούδι πάνω στους στίχους της "Λιακάδας" μου. Λίγο αργότερα, σε γνωστό καφέ της Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήρι του #TRIGGER (#11) με πολύ κέφι, γέλιο και τρεις ταλαντούχες μαθήτριες γεννημένες συγγραφείς.
Γνωριμία με την Καλλιόπη Ηλιοπούλου σε ένα γήπεδο μπάσκετ, 08/03/2019
15/03/2019
Η επόμενη εκπαιδευτική μου στάση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (#12). Σ' αυτό το καλαίσθητο σχολείο, ανήμερα των τριακοστών ένατων γενεθλίων μου, συνταξίδεψα με τα πρωτάκια των δύο τμημάτων στη ζούγκλα της φανταστικής Πυθωνίας, γνωρίζοντάς τους τους πέντε βασικούς τύπους στον προγραμματισμό Η/Υ.

Δύο ιχθύες στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 15/03/2019
18/03/2019
Έπειτα, στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα μια ανακοίνωση της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης για τις επισκέψεις μου στο σχολείο. Το κείμενο είχε ως εξής: 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παρουσιάσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα μοτίβα της Φιόνας» της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε που συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού του Σχολείου μας, και με πολλή χαρά υποδέχτηκαν, και φέτος, τη συγγραφέα στις σχολικές τους αίθουσες έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει και συνταιριάζει αρμονικά τη Λογοτεχνία, τη Γεωμετρία, την Αλγοριθμική και τον Προγραμματισμό Η/Υ. Η φετινή δράση συμπλήρωσε και επέκτεινε την περσινή εμπειρία των μαθητών μας στην Ε’ δημοτικού, όπου ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του Διαδικτύου μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Ενρίκε από το Μεξικό», της ίδιας συγγραφέως. Κοινωνική Σελίδα Εκπαιδευτικής Αναγέννησης στο Facebook
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Οι μαθητές της ΣΤ' συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα μοτίβα της Φιόνας" στον σύνδεσμο: https://rb.gy/ubomhv.
21/03/2019
Παρατηρώντας τη χειρόγραφη ατζέντα μου, εντόπισα και μια ακόμη συνάντηση με τους μικρούς μου φίλους. Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου πραγματοποίησα την πρώτη μου γνωριμία -έστω και μέσω Διαδικτύου- με τους μαθητές της συμφοιτήτριας μου και απίθανης δασκάλας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, κυρίας Στέλλας Δαναβασίλη, για να τους αφηγηθώ το έμμετρο κείμενο του παραμυθιού του καπετάνιου και της γοργόνας (#13). 
23/03/2019
Σειρά στον απολογισμό μου έχει η αναφορά στην τρυφερή και άκρως δημιουργική βραδιά  της 23ης Μαρτίου στο Αγρίνιο. Τη βραδιά εκείνη παρουσιάστηκε επίσημα το διήγημα του παππού Χρήστου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη και πλαισιώθηκε από μια μεγάλη γιορτή για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του ήρωα του διηγήματος. 

Πρόσκληση παρουσίασης βιβλίου "Ο παππούς Χρήστος" στο Αγρίνιο
Μέσα στον φιλόξενο πολυχώρο του Emileon, δεν ακούσαμε μόνο την εξαιρετική κριτική του έργου από τον κ. Θοδωρή Τσιλίκα, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων/Καινοτόμων Δράσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τα σχόλια της εκπαιδευτικού Χαράς Μπεκιάρη και της εθελόντριας της Ακτίνας του Δήμου Αγρινίου, κυρίας Μαίρης Ζαπαντιώτη, αλλά πραγματοποιήσαμε και τη μεγαλύτερη άσκηση δημιουργικής γραφής που έχω υλοποιήσει ποτέ (συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι), "ζωγραφίζοντας το αγαπημένο μας πρόσωπο με λέξεις" (#14). Και σίγουρα, ακούγοντας τα γραπτά των παρευρισκομένων πλημμυρίσαμε με τρυφερότητα, αγάπη και συναισθήματα ευτυχίας.
Με μια αγκαλιά χρυσά λουλούδια και συναισθήματα, 22/03/2019
Παρέα με τον αγαπητό Θόδωρο Τσιλίκα και την γλυκιά Χαρά Μπεκιάρη, 22/03/2019
Συντροφιά με τον Κωνσταντίνο Σαμψών, υπεύθυνο του Agriniobestof.gr, 22/03/2019
Ζωγραφίζοντας τον αδερφό μου με λέξεις
Ζωγραφίζοντας την μητέρα μου με λέξεις
Ζωγραφίζοντας τον μπαμπά μου με λέξεις
Εκτός από τους φίλους της Δημιουργικής γραφής, εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παρουσία της κυρίας Αλεξάνδρας Τσιτσικάου από το Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο "Το Φουρφούρι", η οποία και προμήθευσε τους αγαπημένους μου φίλους με τα συγγραφικά μου παιδιά. 
Η βραδιά της παρουσίασης του παππού Χρήστου στέφθηκε από τεράστια επιτυχία και αφιερώθηκε στο Γηροκομείο Αγρινίου, στο οποίο δόθηκε ένα μέρος από τις πωλήσεις του βιβλίου "Ο παππούς Χρήστος". Πρόσθετα, υπήρξε και μια άλλη σημαντική δωρεά προς το Γηροκομείο. Λόγω των γενεθλίων του λογοτεχνικού ήρωα, οι Εκδόσεις Τσιπούπολη είχαν παραγγείλει από το Γλυκοπωλείο του κ. Ηλία Σαΐτα 200 εκλεκτά γλυκά. Όμως, ο κ. Σαΐτας δε δέχθηκε την αμοιβή για τον γλυκό του κόπο, παρά εξέφρασε την επιθυμία του να δωρίσει την αξία των γλυκών στο Γηροκομείο Αγρινίου, κάτι που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα της παρουσίασης. 

Απρίλιος

02/04/2019
Η επόμενη συνάντησή μου με παιδιά πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνολογίας και τη σημαντική βοήθεια της Ελένης Μάντζιου, υπεύθυνης βιβλιοθήκης και δασκάλας του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου (#15). Στις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πραγματοποιήσαμε με την Ελένη μια ξεχωριστή δράση φιλαναγνωσίας και για τα δύο τμήματα της Α' Δημοτικού. Χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή, αλλά και το tablet, κατάφερα να γίνω "η κυρία της οθόνης" και να πάρω από το χέρι τα σαράντα πρωτάκια του σχολείου, για να βουτήξουμε μαζί στους ωκεανούς της παιδικής λογοτεχνίας. 
Στόχος μου ήταν να φωλιάσει στις καρδιές των παιδιών η αγάπη για τα βιβλία, μέσα από την αγάπη μου για την Πληροφορική. Υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Με μια κάρτα οδηγό τα βιβλία αγαπώ" μάθαμε τους κανόνες του μικρού φιλαναγνώστη, τις συσχετίσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα βιβλίο, μια βιβλιοθήκη και έναν φιλαναγνώστη, τα χαρακτηριστικά των βιβλίων, τρόπους για να πάρουμε συνέντευξη από έναν συγγραφέα, κάναμε ασκήσεις δημιουργικής γραφής και τέλος, προσεγγίσαμε τις βασικές αρχές οργάνωσης των βάσεων δεδομένων. 
Με μια κάρτα οδηγό, τα βιβλία αγαπώ, 02/04/2019
Στη διαδικτυακή μας συνάντηση η Ελένη ήταν τα χέρια και το σώμα μου. Εκτέλεσε άψογα όλα όσα είχαμε συζητήσει σε προηγούμενες συνομιλίες και έτσι κατάφερα να καθοδηγήσω τα παιδιά στον αγαπημένο μου βιβλιόκοσμο. Σημαντική στάθηκε και η παρουσία του αγαπητού Θόδωρου Τσιλίκα, που βρέθηκε ανάμεσα στα παιδιά και τα βοήθησε να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά των βιβλίων. Κι επειδή το πρωινό εκείνο ήμουν απλά μια παρουσία μέσα από μια οθόνη, απέκτησα και τον τίτλο "Η κυρία της οθόνης". 
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο του blog του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου στον σύνδεσμο: shorturl.at/KOPU0
Η κυρία της οθόνης, 02/04/2019
Απόσπασμα από το άρθρο της διαδικτυακής μου επίσκεψης στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου
Η κυρία της οθόνης με τα πρωτάκια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρίνιο στην Παλαιά Λαχαναγορά
Μετά το τέλος των διαδικτυακών μας δράσεων συμφωνήσαμε να τα πούμε σύντομα από κοντά κι έτσι δώσαμε ραντεβού για το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου, στην Παλαιά Λαχαναγορά. Εκεί, συμμετείχαμε στη δράση "Ζωντάνεψε το παραμύθι" της Μαρίας Μαχαλιώτη και της Βίκυς Μίχου, υπεύθυνων του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου. Η δράση πλαισίωνε το 2ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στο οποίο ήμουν καλεσμένη. 
Περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: http://sinidisi.gr/20-festival-paidikis-neanikis-ligotexnias-agrinio/. Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις επισκέψεις των συγγραφέων σε σχολεία στον σύνδεσμο: https://agriniobestof.gr/index.php/component/k2/item/40542-2o-festival-paidikis-kai-neanikis-logotexnias-aitoloakarnanes-syggrafeis-synantoyn-mathites-kai-mathitries-sxoleion-a-thmias-kai-v-thmias-ekpaidefsis
Το ταξίδι στην πατρίδα είναι πάντα ταξίδι χαράς
05/04/2019
Έχοντας λάβει επίσημη πρόσκληση από τον Δήμο της ιδιαίτερης πατρίδας μου και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να συμμετάσχω στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, την Παρασκευή 5 Απριλίου είχα τη δυνατότητα να βρεθώ κοντά στους μαθητές δύο σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου. 
Αρχικά, συναντήθηκα με όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και του Νηπιαγωγείου στο Κάτω Ζευγαράκι, για να ψάξουμε το χαμένο γλυκό (#16) και να εντοπίσουμε τη λύση στο αίνιγμα του κακόβουλου Ενρίκε (#17). Στη συνέχεια, επισκέφτηκα το 2ο Δημοτικό σχολείο Παναιτωλίου και με αφορμή το διήγημα "Ο παππούς Χρήστος" πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές των Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού μια άσκηση δημιουργικής γραφής (#18).  
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την επίσκεψη μου στο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στο Κάτω Ζευγαράκι Αιτωλοακαρνανίας από το blog του σχολείου στον σύνδεσμο: shorturl.at/wK015
Ευχαριστήριο Σημείωμα Δημοτικού Σχολείου Κάτω Ζευγαρακίου
Ζωγραφίζοντας το αγαπημένο μου πρόσωπο με λέξεις στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παναιτωλίου
06/04/2019
Η 6η Απριλίου είναι για μένα πάντοτε ημέρα γιορτής, χαράς και Ευτυχίας, λόγω της ονομαστικής μου εορτής. Το 2019 η γιορτή μου συνέπεσε με την κυκλοφορία του βιβλίου της αγαπητής συγγραφέως Μεταξούλας Μανικάρου με τίτλο "Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας". Πιστεύω ότι το να είμαι ένα από τα δεκαεννιά κλαδιά στο εξώφυλλο που δημιούργησε ο Χρήστος Παπανίκος αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης. 
Ένα κλαδί είμαι κι εγώ στο δέντρο των Συγγραφέων Παιδικής Λογοτεχνίας της Αιτωλοακαρνανίας
Αγκαλιά με τη γλυκιά Μεταξούλα Μανικάρου
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Μεταξούλας Μανικάρου στον σύνδεσμο:
Όπως ανέφερα παραπάνω, το μεσημέρι της 6ης Απριλίου είχα δώσει ραντεβού με τα πρωτάκια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου στην Παλαιά Λαχαναγορά. Λίγο πριν από την παρουσίαση του βιβλίου της Μεταξούλας, συναντήθηκα με τα παιδιά στη δράση του Εικαστικού Εργαστηρίου. Μετά την τιμή που μου έκαναν οι υπεύθυνες του εργαστηρίου, Μαρία Μαχαλιώτη και Βίκυς Μίχου, να αφηγηθώ στους επίδοξους ζωγράφους το βιβλίο "Ένα λαίμαργο ουράνιο τόξο" της λατρεμένης Γιολάντας Τσορώνη, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με τις σπουδάστριες του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ Αγρινίου και να τους εξηγήσω τον τρόπο εργασίας μου με τους μαθητές μου, αλλά και για τα εκπαιδευτικά μου προγράμματα. Στο τέλος, είχα τη δυνατότητα να επιλύσω διάφορες απορίες τους.

Η κυρία της οθόνης στη λαχαναγορά Αγρινίου
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη γνωριμία μου με τα παιδιά του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου στην παλαιά λαχαναγορά στον σύνδεσμο: 

12/04/2019
Το επόμενο μάθημα του μεταπτυχιακού μου στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από απίστευτες ρίμες και πλατιά χαμόγελα. Ηθική αυτουργός των στιγμών αυτών ήταν η συμμαθήτριά μου και δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, κυρία Στέλλα Δαναβασίλη.
Ποζάροντας περήφανη με το ποίημα των μαθητών της Στέλλας Δαναβασίλη
Μετα την υποδοχή "ήρωα", τα δευτεράκια της Στέλλας έχοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη και μια κίτρινη κάρτα στο στήθος τους με την αναγραφή του συγγραφικού τους ψευδωνύμου (αχ, αυτή η ευρυματική Δαναβασίλη), μου χάρισαν ένα γιγάντιο βιογραφικό γραμμένο σε έμμετρο λόγο. 
Με τη δημιουργικότατη Στέλλα Δαναβασίλη
Το συγκεκριμένο βιογραφικό συμπεριλάμβανε άφθονα στοιχεία για τη συγγραφική μου πορεία, αλλά και για την προσωπικότητά μου. Κι επειδή τα υπέροχα πράγματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε, ακολουθεί το ποίημα για την Αριάδνη Δαντε από τα δευτερακια της κυρίας Στέλλας Δαναβασιλη, στο 2ο Δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών.
Μες στην τάξη μελετούμε 
μέρες για εσάς μιλούμε
και να που ήρθατε εδώ 
στο δικό μας το σχολειό
 
Μάθαμε απ' τη δασκάλα
που μας είπε αυτά και άλλα
είσαστε μηχανικός
στα κομπιούτερ ειδικός
 
Έφη που έγινε Αριάδνη
μήπως είστε κι απ' τη Μάνη
κάτι είπαμε γι'αυτό 
Μάνη είναι το σωστό;
 
Είχε μια περίεργη λέξη
μπήκα σε μεγάλη σκέψη
Αχ, νομίζω το θυμάμαι
για Αγρίνιο καλά πάμε;
 
Κι ήρθε και ένα πουλάκι
μαρτυριαρικο λιγάκι
κι είπε πάτε στο στρατό
κι έχετε αγόρια δυο
 
Κι έχετε γράψει βιβλία
Πυθωνία, ερμηνεία
μα κι ένα άλλο για γοργόνα
με τι κόπο, τι αγώνα 
 
Ο πραγματικός Ποιητής γεννιέται
και γι'αυτό και δεν καυχιέται
ο παππούς ο Χρήστος χάρμα
εξαιρετικό βιβλίο, θαύμα
 
Κι ένα για μια παραλία
και για μια γλυκούλα θεία 
ο Απόστολος κι η Τύχη
μου'ρχονται περίεργοι ηχοι
 
Μια ανάσα ή μήπως δύο
είμαι για φρενοκομείο
Χριστουγέννων μα και Πάγου
μήπως μένετε Παπάγου;
 
Μια ιστορία σε δύο
θεατρικό μα και βιβλίο
με παλάτια ξωτικά 
για παιδιά ξεχωριστά
 
Καλικάντζαροι, νιφάδες 
ταχυδρόμοι μα και λάβες
με νεράιδες, βασιλιάδες
γκρίζες στάχτες και μπελάδες
 
Mα ας μην πολυλογούμε
ήρθατε για να σας δούμε
να μας πείτε ιστορίες 
να μας δώσετε ερμηνείες
 
Το ταξίδι ξεκινά
είμαστε ήρωες ξανά
όχι δέκα, παραπάνω
να' χαμε και ένα πιάνο!
Διαβάζοντας το εκπληκτικό πόνημα των παιδιών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών
Με τα δευτεράκια και τα τριτάκια του σχολείου παίξαμε το παιχνίδι του εκπαιδευτικού προγράμματος του χαμένου γλυκού (#19) και ομολογώ ότι δε θέλαμε να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα. Ακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα μοτίβα της Φιόνας" (#20), όπου παρέα με τα εκτάκια του σχολείου μάθαμε τις ανησυχίες της αγαπημένης μου χελώνας και τα μυστικά του περίτρανου ζωγράφου, Θανασάκη.
"Κάθε φορά που ζωγραφίζω παίρνω ένα χρώμα απ' την ψυχή 
και το πινέλο μου γεμίζω με αγάπη για ότι χαραχτεί.
Ύστερα βάζω στο μυαλό μου λίγους κανόνες λογικής
και με σοφία μελετάω τα ίχνη της ζωγραφικής."
[Στίχοι από το εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα με τίτλο "Τα μοτίβα της Φιόνας"]
Τα μοτίβα της Φιόνας στα εκτάκια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών
Αγκαλιά με την αγαπημένη Κάτια, επόμενη Κοκό Σανέλ
14/04/2019 
Την Κυριακή 14 Μαϊου είχα τη χαρά να βρεθώ στο open weekend της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης και κατά την περιήγησή μου συναντήθηκα με τα μαγνητάκια της Φιόνας και την αναφορά στις επισκέψεις στο σχολείο.
Σκοντάφτοντας στην ανακοίνωση των επισκέψεών μου στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση
Ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν δύο μήνες έντονης μελέτης στο συγγραφικό έργο του Κ.Π. Καβάφη. Παράλληλα, ασχολήθηκα με τη συγγραφή των εργασιών μου για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στα πλαίσια του μαθήματος παραγωγής ποιητικού λόγου έπαιξα λίγο με την "ποδηλάτισσα" του Ελύτη, όπου σκιαγράφησα μια αγαπημένη μου συμμαθήτρια δημιουργώντας την "περβολάρισσα".  
Η Μαρία, η περβολάρισσα
Μάιος - Ιούνιος
Η βουτιά στο έργο του Κ. Π. Καβάφη με βασάνισε πολύ. Προκειμένου να καταφέρω να δημιουργήσω ένα καβαφογενές ποίημα, τραυματίστηκα πολύ από τον γραπτό λόγο του Ποιητή. Καθώς τραβούσα για την Αλεξάνδρεια και τη Ναυμαχία του Ακτίου, βρέθηκα αντιμέτωπη με τη βαθιά πληγή που άνοιξε η προσέγγιση των ποιημάτων και τελικά οδηγήθηκα στο πρόσωπο της μητέρας μου. Κι ενώ για ενάμιση χρόνο κουβαλούσα το "γιατί" του θανάτου της, ήρθε η μελέτη του Ποιητή σε συνδυασμό με μια εργασία δημιουργικής γραφής για να με λυτρώσει και να ξεπεράσω το πένθος. Με την πλειοψηφία των λέξεων να προέρχονται από τα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη προσπάθησα να δημιουργήσω το δικό μου ποίημα, που ανεξάρτητα από τις κριτικές του, αποτυπώνει τις αναμνήσεις μου στη κάμαρη των γονιών μου και θέτει έναν οδηγό για τη ζωή μου. Με την καρδίαν καθαρήν, εκείνο το Σάββατο των ψυχών "ο ποιητής" πήρε τις επιταγές για την υπόλοιπη ζωή του κι άφησε πίσω τη θλίψη. Θα ευγνωμονώ πάντα τον κύριο Ανδρέα Καρακίτσιο για αυτή του την εργασία.
Στη μνήμη της μητέρας μου, 26/05/2019
Τα επόμενα ταξίδια Δημιουργικής γραφής στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Μαϊου και στις αρχές Ιουνίου. Στο μάθημα του Μαϊου διδαχθήκαμε "Σενάριο" από τον επιτυχημένο σεναριογράφο Γιώργο Φειδά και είχαμε την τιμή να μυηθούμε στα μέτρα του ποιητικού λόγου από τον Δάσκαλο, Διονύση Τσακνή.
Μαθαίνοντας τα μυστικά του καλού σεναρίου από τον Γιώργο Φειδά
Συντροφιά με τον Δάσκαλο, Διονύση Τσακνή, 11/05/2019
Σε κάθε ταξίδι Δημιουργικής γραφής μαθαίνουμε να ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να συμπορευόμαστε ακολουθώντας τα χνάρια της Λογοτεχνίας. Μελετάμε διάφορες οπτικές, βρίσκουμε μόνο φίλους και αγαπιόμαστε σαν άνθρωποι. Στο ταξίδι της Δημιουργικής γραφής είμαστε ευλογημένοι για τις στιγμές που χαρίζουμε ο ένας στον άλλο.
Αγαπημένη στιγμή στη Σχολή Κινηματογράφου, 12/05/2019
Στέλλα Δαναβασίλη, Αριάδνη Δάντε, Γιόλα Βασιλοπούλου
Το τελευταίο μάθημα της ακαδημαϊκής χρονιάς συνοδεύτηκε από δύο υπέροχα γεύματα με τα συμφοιτητούδια μου και άφθονες στιγμές γέλιου και δημιουργικής τρέλας. Και ναι, είμαι πολύ ευτυχισμένη που είμαι η εκπρόσωπος της δημιουργικότερης τάξης του κόσμου! 
Αγκαλιά με τα συμφοιτητούδια μου, 12/06/2019
16/06/2019
Στις 16 Ιουνίου παρέλαβα με μεγάλη χαρά το αποτέλεσμα της καταπληκτικής Ελένης Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Με μια κάρτα οδηγό, τα βιβλία αγαπώ!". Αισθάνθηκα ιδιαίτερα τυχερή για τη συγκεκριμένη συνεργασία μου με την Ελένη και ως "κυρία της οθόνης", έβαλα στόχο να παρακολουθώ σε κάθε ευκαιρία τα βήματα των παιδιών του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, που όπως αποδείχθηκε υπήρξαν εξαιρετικοί ιχνηλάτες της Λογοτεχνίας... Περισσότερες πληροφορίες για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μου με την Ελένη Μάντζιου υπάρχουν στον σύνδεσμο: http://chipoupolis.blogspot.com/2019/06/17.html
Με μια κάρτα οδηγό, τα βιβλία αγαπώ!
Ιούλιος 
Στις αρχές Ιουλίου είχα την τρελή ιδέα να στήσω ένα ακόμη δημιουργικό project. Μετά την επικοινωνία μου με τη φίλη Θάλεια Βασιλειάδου, αδερφή της κυρίας Βασιλικής Βασιλειάδου, ιδιοκτήτριας του Φροντιστηρίου ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Καβάλας, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για να διοργανώσω στις εγκαταστάσεις του φροντιστηρίου το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης. Χρειάστηκαν πολλές ώρες προετοιμασίας, αλλά βρήκαμε και την κατάλληλη ημερομηνία διεξαγωγής του, αλλά και το πλαίσιο που θα κινηθούμε. Ως αποτέλεσμα, η Θάλεια και η Βασιλική Βασιλειάδου, άνοιξαν την πελώρια αγκαλιά τους στο δημιουργικό μου έργο κι έτσι χρονοπρογραμματίσαμε το Φεστιβάλ για την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Καβάλα.

Κι επειδή στο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης θα παρουσίαζα ένα ολοκαίνουριο πρόγραμμα, που στηρίζονταν σε ένα από τα παραμύθια μου, χρειάστηκα ένα νέο κουστούμι, που το εντόπισα στο ατελιέ της νεράιδας μου, της Όλγας Καραβερβέρη.


Το κορίτσι του δάσους
Αύγουστος
02/08/2019
Μπαίνοντας στα παραμυθένια κουστούμια της Όλγας Καραβερβέρη δεν άργησαν να γεννήσουν κι άλλες παραμυθοϊστορίες. Κι έτσι, στις 2 Αυγούστου έγραψα για τον Αύγουστο και το δεντρολούλουδο, που μπορείτε να το διαβάσετε στον σύνδεσμο: http://chipoupolis.blogspot.com/2019/08/blog-post.html?m=1
Οι νονές της Λουλουδοχώρας την είπαν δεντρολούλουδο
Κυρία άλλης εποχής
23-24/08/2019
Έχω σημειώσει κι άλλες φορές πως η συνάντηση με όμορφους ανθρώπους ανοίγει πάντα την όρεξη για δημιουργία. Στις 23 και 24 Αυγούστου συναντήθηκα με μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων στην Αιτωλοακαρνανία και εκεί πραγματοποιήσαμε τα γυρίσματα του βιντεοκλιπ του τραγουδιού "Λιακάδα", που στηρίχτηκε στο ομώνυμο ποίημά μου. Το ποίημα μελωποιήθηκε από την Καλλιόπη Ηλιοπούλου και τον Δημήτρη Διπλάρα και το τραγούδησε με την υπέροχη φωνή της η Καλλιόπη. Έτσι, "τον έρωτα μου σκούντηξα να πάμε μια βαρκάδα και τελικά βρεθήκαμε σε κτήμα με λιακάδα". Τα γυρίσματα του βιντεοκλιπ πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Κτήμα Πιθάρι (στη λίμνη Τριχωνίδα). Σ' αυτή τη προσπάθεια συμμετείχαν πολλά αγαπημένα μου πρόσωπα, που παρά τους 40 βαθμούς Κελσίου με γέμισαν με απίστευτη θετική ενέργεια. 
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την προετοιμασία του βιντεοκλιπ από τον σύνδεσμο: https://agriniobestof.gr/index.php/component/k2/item/45886
Φέρνοντας τη μούσα Καλλιόπη στο Αγρίνιο
Μέσα στο Μουσείο Ιστορίας με τον Θόδωρο Τσιλίκα
Η dream team της Λιακάδας στο ξενοδοχείο Marpessa (#1)
Η dream team της Λιακάδας στο ξενοδοχείο Marpessa (#2)
Ο Δημήτρης, η Αλεξία, η Αριάδνη, ο Τασούλης, η Καλλιόπη και ο Δημήτρης στο κτήμα Πιθάρι
Σεπτέμβριος 2019 
06/09/2019
Οι εμπνεύσεις των παραμυθοϊστοριών από τα παραμυθένια φορέματα της Όλγας Καραβερβέρη συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβρη. Στις αρχές του μήνα γεννήθηκε μια ακόμη ιστορία, η ιστορία της Λαμπερής και του αστρονυφικού. 
Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία στο blog της Τσιπούπολης, στον σύνδεσμο: https://chipoupolis.blogspot.com/2019/09/blog-post.html?m=1
Η Λαμπερή και τ' αστρονυφικό
13/09/2019
Κι έπειτα, στις 13 Σεπτέμβρη άνοιξα τα φτερά μου για τη Φλώρινα, για να βρεθώ στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής και να γνωρίσω δημιουργικούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Στο συνέδριο συμμετείχε η πλειοψηφία των συμφοιτητών του τμήματος Εκπαίδευσης. Στο εν λόγω συνέδριο είχα τη χαρά να είμαι εισηγήτρια του εργαστηρίου "Το χαμένο γλυκό και η κερδισμένη αντικειμενοστρέφεια" (#20) και να εξηγήσω τον τρόπο εργασίας μου σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Δημιουργικής Γραφής, αλλά και εκπαιδευτικούς. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλύσουν απορίες τους στα παιχνίδια μου, που έχουν στόχο την εισαγωγή των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε βασικές έννοιες Πληροφορικής μέσα από τον έμμετρο λόγο. Μπορείτε να ενημερωθείτε  για τη δράση και το πρόγραμμα των εισηγήσεων του συνεδρίου στον σύνδεσμο: https://agriniobestof.gr/index.php/component/k2/item/46260.
Το χαμένο γλυκό και η κερδισμένη αντικειμενοστρέφεια
Λίγο πριν από την έναρξη της εισήγησής μου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε στο κανάλι "Αριάδνη Δάντε" στο Youtube το βιντεοκλιπ της "Λιακάδας". Μπορείτε να δείτε το βιντεοκλιπ και να ακούσετε το τραγούδι στον σύνδεσμο:https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=l39IO19HUv8
Την κυκλοφορία του τραγουδιού αγκάλιασαν με θέρμη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Αιτωλοακαρνανίας (http://agriniovoice.gr/iliakada-tis-dante-egine-tragoudi-video/), καθώς και διάφορα ψυχαγωγικά περιοδικα. 


Εγώ, η Καλλιόπη και η Λιακάδα στο περιοδικό ΧΑΙ
Όσο για το τι συνέβη στο εργαστήριο "Το χαμένο γλυκό και η κερδισμένη αντικειμενοστρεφεια", δεν μπορώ να σας δώσω την ακριβή εικόνα, παρά μόνο να παραθέσω μια πηγή για να πάρετε μια μικρή γεύση: http://chipoupolis.blogspot.com/2019/09/4.html?m=1
Από το χαμένο γλυκό στην κερδισμένη αντικειμενοστρέφεια
Η επιστροφή μου από τη Φλώρινα επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη. Δέχθηκα την πρόταση της συγγραφέως Πέγκυς Καραμπάτου για να συμμετάσχω στο project της που βοηθά ενεργά συνανθρώπους μας σε κάθε κρίση ζωής, είτε είναι καρκινοπαθείς ασθενείς, είτε χρειάζονται βοήθεια για όσα δεν μπορούν μόνοι κι έτσι έγραψα την "Μαργαριταρένια", μια πλούσια σε εναλλαγή εικόνων παραμυθοϊστορία, για να συντροφεύσει της δημιουργίες της κυρίας Μαίρης Καρατσιώλη του Sessile Athens στο 7ο New Generations Fashion (NGFL). 
Οκτώβριος
05/10/2019

Το 7ο NGFL πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΙΣ και η "Μαργαριταρένια" μου ήταν εκεί για όλους τους φίλους της μόδας και της λογοτεχνίας. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτή τη συνεργασία στον σύνδεσμο: https://agriniobestof.gr/index.php/varius-menu/dimosiefsi-arthron-sto-agriniobestof-gr/item/47619-i-margaritarenia-tis-ariadnis-dante-sto-7o-new-generation-fashion-lines-ngfl-gia-kalo-skopo
Ποζάροντας στο Sessile Athens για καλό σκοπό
Τα βιβλία μου πλάι στα τσαντακια της σειράς #Redefine Life
Όταν η λογοτεχνία συναντά τη μόδα για καλό σκοπό
Με την κυρία Μαίρη Καρατσιώλη του Sessile Athens
06/10/2019
Μετά την επίσκεψή μου στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΙΣ είχε σειρά η επίσκεψή μου στην μαγευτική Καβάλα, για την υλοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης (#21) στα Φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ της πόλης. 

Αφίσα 1ου Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης
Βέβαια, το νέο της επίσκεψής μου στην Καβάλα είχε γίνει γνωστό από τις αρχές του Σεπτέμβρη, μιας και η διεύθυνση και το προσωπικό του φροντιστηρίου είχαν φροντίσει να ενημερώσουν το κοινό μέσα από μια σειρά διαφημιστικών ενεργειών. Για την καλύτερη γνωριμία της συγγραφέως από τους φίλους του Φροντιστηρίου είχε δημιουργηθεί και μια σειρά από αφίσες. Στο 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μάθησης παρουσιάστηκαν τέσσερις δράσεις, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 150 άτομα. 






Παρέα με τη Θάλεια και τη Βασιλική Βασιλειάδου


Συντροφιά με την οικογένεια Βασιλειάδου στην όμορφη Καβάλα
Στον ακόλουθο σύνδεσμο περιλαμβάνεται ένα βίντεο από το απόγευμα του Φεστιβάλ στα Φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Καβάλας: https://youtu.be/P9-G_Xl8_xA. Ο θρίαμβος της "μάγισσας Αριάδνης Δάντε" στην Καβάλα συνοδεύτηκε και με το άρθρο της Τσιπούπολης, που βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://chipoupolis.blogspot.com/2019/10/1.html 

 
12/10/2019
Και μετά τον θρίαμβο των τεσσάρων εργαστηρίων δημιουργικής μάθησης στην Καβάλα, είχε σειρά το παιχνιδιάρικο μουσικοχορευτικό εργαστήρι της Πυθωνίας και η δράση: "Μια φορά κι έναν καιρό στης Πυθωνίας τον χορό" (#22), που πραγματοποιήθηκε στο Δημιουργικό Παιχνιδοβιβλιοπωλείο «Το Φουρφούρι». Στο εργαστήρι παίξαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε και τελικά διασκεδάσαμε με την ψυχή μας μαθαίνοντας τις βασικές μεταβλητές στον Προγραμματισμό Η/Υ μέσα από ένα ευφάνταστο θεατρικό εργαστήρι. 
Πρόσκληση εργαστηρίου "Μια φορά κι έναν καιρό στην Πυθωνίας τον χορό"
Μπορείτε να ενημερωθείτε για όσα πραγματοποιήθηκαν στο Δημιουργικό εργαστήρι στο άρθρο: https://chipoupolis.blogspot.com/2019/10/blog-post_7.html?m=1
Χορεύοντας στον ρυθμό του λιονταριού της Πυθωνίας
Αγκαλιά με την όμορφη Ευαγγελία, μαθητούδι των εργαστηρίων μου και όχι μόνο
14/10/2019
Ένας ακόμη λόγος για να καμαρώνω για τη σχέση μου με τη δασκάλα Ελένη Μάντζιου είναι "Το σεντούκι του παππού". Το σεντούκι του παππού είναι ένα διήγημα που έγραψα τον Αύγουστο του 2019 για τον αείμνηστο δάσκαλο και σπουδαίο συγγραφέα Περικλή Καίσαρη, το οποίο εμπιστεύτηκα στην Ελένη για να το μελετήσει με τα δευτεράκια της. Η Ελένη αφιέρωσε δύο ολόκληρες εβδομάδες από τον πολύτιμο χρόνο της και τύλιξε με βαθιά αγάπη τον παππού Περικλή Καίσαρη και τη γιαγιά Ελισάβετ γνωρίζοντας στους μαθητές τους αρκετά μυστικά της γραφής. Ακολουθεί ο πρόλογος από "Το σεντούκι του παππού" και μερικά από τα έργα των μαθητών του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

"Μια φορά κι έναν καιρό, στην άκρη μιας λίμνης, ζούσε σε ένα παραμυθόσπιτο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο παππούς Περικλής και η γιαγιά Ελισσάβετ μετρούσαν μαζί περισσότερα από 50 χρόνια κοινής ζωής και είχαν την ευτυχία να μεγαλώσουν με όλα τα καλά τα δυο πανέξυπνα αγόρια τους και τη χαρά να αποκτήσουν από τα παιδιά τους τέσσερα πανέμορφα εγγόνια. 
Στα νιάτα του ο παππούς Περικλής ήταν σπουδαίος δάσκαλος και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για όλους τους μαθητές του. Όπου και αν στεκόταν, ο χαρισματικός του λόγος μαγνήτιζε αμέσως τους συνομιλητές του. Όσο για την Ελισσάβετ, κι εκείνη έλαμπε σαν αδαμάντινη κορώνα πλάι στην επιβλητική παρουσία του Περικλή. Η γιαγιά πέρα από το αγκάθι του Μικρασιάτικου ξεριζωμού που ήταν βαθιά ριζωμένο στην καρδιά της, σε κάθε της κίνηση αναδείκνυε την αρχοντική φύση της Σμυρναίικης καταγωγής της, πότε με το πολιτισμένο πνεύμα της και πότε με τη θαυμάσια μαγειρική της."




17/10/2019
Επόμενο δημιουργικό στιγμιότυπο ήταν η παρουσίαση του εξώφυλλου της συλλογής "Γαλάζιο φυλαχτό" της Καλλιόπης Ηλιοπούλου, στην οποία συμπεριλήφθηκε το τραγούδι της Λιακάδας. 
Εξώφυλλο συλλογής "Γαλάζιο φυλαχτό"
Νοέμβριος
09/11/2019 
Και οι δημιουργικές δράσεις συνέχισαν μιας και ο Θόδωρας Τσιλίκας αγκάλιασε με θέρμη την ιδέα για τη διοργάνωση του σεμιναρίου Δημιουργικής Μάθησης στην Αιτωλοακαρνανία με τίτλο: "Μαθαίνω παίζοντας με την Αριάδνη Δάντε" (#23). 
Το επιμορφωτικό εργαστήρι υλοποιήθηκε στις 9 Νοέμβρη, στη Συνεδριακή αίθουσα Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο και είχε στόχο του την έρευνα για καινοτόμα εργαλεία μάθησης. Το σεμινάριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και σε αυτό συμμετείχαν εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και αρκετοί φίλοι της Πληροφορικής και της Λογοτεχνίας. 
Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιωματική εισαγωγή των εκπαιδευτικών στην Επιστήμη της Πληροφορικής και στη Δημιουργική Γραφή μέσα από τη Λογοτεχνία. Για την ενημέρωση της δράσης στο ευρύ κοινό φρόντισε το κανάλι ΑΧΕΛΩΟΣ και τα ειδησεογραφικά sites της περιοχής, ενώ ο κύριος Μπόκας φρόντισε  για τη διάθεση της συνεδριακής αίθουσας του Επιμελητηρίου.
Αφίσα πρόσκλησης συμμετοχής σεμιναρίου "Μαθαίνω παίζοντας με την Αριάδνη Δάντε"
Για τη δήλωση συμμετοχής στο εν λόγω σεμινάριο, είχε προηγηθεί και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση αναφέρονταν το παρακάτω κείμενο: 
Ακολουθώντας ευχάριστες ιστορίες και ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν με την καθοδήγηση της συγγραφέως την αλγοριθμική, τη μαθηματική και λογική σκέψη, τη γεωμετρία και τη δημιουργική γραφή αξιοποιώντας τις γνώσεις τους ανεξάρτητα από το γνωστικό τους αντικείμενο. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της στενής συσχέτισης των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και της σπουδαιότητας του έμμετρου λόγου στη μάθηση. Και οι δύο δράσεις εμπλέκουν αξίες και αρετές της ζωής και διοχετεύουν με ευφυή τρόπο στους μαθητευόμενους τις πληροφορίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.     
 
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα: 
1. «Τα μοτίβα της Φιόνας»
2. «Το παιχνίδι της αφήγησης»
 
Στη σύντομη περιγραφή των προγραμμάτων πληροφορούμαστε για τα εξής:
1. «Τα μοτίβα της Φιόνας», ώρα: 10:30-12:00
Η Φιόνα, μια αθλήτρια της ποδηλασίας, μπαίνει κατά λάθος στον αγρό του περίτρανου ζωγράφου Θανασάκη. Από την πρώτη στιγμή μαγεύεται από τα πανέμορφα μοτίβα του ξακουστού δημιουργού κι αποφασίζει να τον αναζητήσει, για να μάθει την τέχνη του. Τα μοτίβα της Φιόνας αγκαλιάζουν με αγάπη τη λογοτεχνία, τη γεωμετρία και τη λογική σκέψη και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις δυνατότητες των προγραμματιστικών περιβαλλόντων. 
 
2. «Το παιχνίδι της αφήγησης», ώρα: 12:00-13:30
Στο διδακτικό σενάριο «Το παιχνίδι της αφήγησης» πραγματοποιείται μια βιωματική προσέγγιση των βασικών χαρακτηριστικών της αφήγησης (σύμφωνα με τον Γάλλο θεωρητικό Genette) μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων. Το συγκεκριμένο πλάνο μπορεί να υλοποιηθεί σε μια ομάδα είκοσι ατόμων.
 
Η χρονική διάρκεια κάθε εργαστηρίου υπολογίζεται περί τα 60 λεπτά. 
Η πρόσκληση του σεμιναρίου ανακοινώθηκε και στο blog της Τσιπούπολης: https://chipoupolis.blogspot.com/2019/11/blog-post.html?m=1
Πέρα από τη Δημιουργική μάθηση, τα ταξίδια στο Αγρίνιο συντροφεύονται πάντα από αγκαλιές με αγαπημένα πρόσωπα και φωτεινά χαμόγελα. 
Παρέα με αγαπημένα μου πρόσωπα στο Αγρίνιο
Οι πρωταγωνιστές της Λιακάδας μελετούν το "Ψάχνοντας την ερμηνεία"

15/11/2019
Την Παρασκευή 15 Νοέμβρη άνοιξα τα φτερά της φαντασίας μου και βρέθηκα στην όμορφη Φλώρινα, για να παίξω με τα 26 μαθητούδια του Δημοτικού Σχολείου Άνω Καλλινίκης και τη συμφοιτήτρια Μαρία Περιβολάρη το παιχνίδι της αφήγησης (#24). Οι στιγμές σε αυτό το ευλογημένο ακριτικό χωριό ήταν μοναδικές. Μπήκα σε ένα περιβόλι αγαπης κι ανθισα ολόκληρη! Με τι αγάπη, με τι χαρά με υποδέχθηκαν τα παιδακια δεν λέγεται. 
Το παιχνίδι της αφήγησης στην Άνω Καλλινίκη Φλώρινας
Με την αγάπημενη Μαρία Περιβολάρη

Σε αυτό το σχολειό, τα παιδιά έβλεπαν πρώτη φορά από κοντά συγγραφέα. Κι εγώ, πρώτη φορά ένιωσα τόσο σεβασμό για το πρόσωπο μου, κάτι που φυσικά προέκυψε από τον τρόπο που προετοίμασε τα παιδιά η Μαρία. Τα λόγια μου είναι πάμφτωχα μπροστά στην πλούσια ψυχική ανταμοιβή μου. Η δουλειά που γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης είναι εκπληκτική. Αυτό που δεν είχα ζήσει ποτέ μου ήταν να δω παιδιά του Γυμνασίου στο χώρο του Δημοτικού σχολείου να συμμετέχουν στο παιχνίδι μου. Ω, ναι! Τα παιδιά του Γυμνασίου βρέθηκαν την Παρασκευή στον χώρο του Δημοτικού σχολείου για να αγκαλιάσουν την αγαπημένη τους δασκάλα κι από κοντά της και το δικό μου παραμύθι. Κι όλα μαζί, μικρά και μεγάλα, ζωντάνεψαν τον "γίγαντα του δάσους" και βίωσαν τα χαρακτηριστικά της αφηγηματολογιας βάσει του Γάλλου αφηγηματολογου Genette. 
Μάλιστα, οι μεγάλοι μαθητές δούλεψαν πάνω στο παραμύθι του γίγαντα της καρδιάς μου και ετοίμασαν  στα διαλείμματα των μαθημάτων τους τέσσερις καταπληκτικές ζωγραφιές, ζωγραφιές που θα ζήλευαν και επαγγελματίες ζωγράφοι. Εκτός από τα μεγάλα παιδιά εικονογράφησαν και οι μικρούληδες μαθητές της τάξης της Περιβολάρισσας τον γίγαντα του δάσους και φεύγοντας έλαβα ένα φανταστικό αναμνηστικό βιβλίο εικονογράφησης.
Στιγμιότυπο από τη φιλόξενη Άνω Καλλινίκη στο Δημοτικό Σχολείο
Μετά την επίσκεψη στην Άνω Καλλινίκη πραγματοποίησα μια υπέροχη συζήτηση με την κυρία Ελένη Μάρκου, ιδιοκτήτρια του Florian Sweets and Coffee, του ομορφότερου καφέ της πόλης. Η κυρία Μάρκου αποφάσισε να φιλοξενήσει όλα μου τα βιβλιοπαιδιά στο εκλεκτικό καφέ της και να ενισχύσει το Χαμόγελο του Παιδιού με την αγορά δεκάδων βιβλίων της Ανάσσας του Πάγου για τους αναγνώστες της Φλώρινας.
Με την Ελένη Μάρκου, ιδιοκτήτρια του καφέ Florian
Τα βιβλιοπαιδιά μου στο Florian Sweets and Coffee
Δεκέμβριος
Κάθε Δεκέμβρη, η Τσιπούπολη γεμίζει με μοναδικά αναμνηστικά που συνοδεύουν τις  χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις του βιβλίου της Ανάσσας του Πάγου. Τα φετινά αναμνηστικά είχαν άρωμα ξύλου και δωρίστηκαν σε αγαπημένους αναγνώστες, φίλους και συνεργάτες. 
Τα αναμνηστικά του Δεκέμβρη
Κάθε σου λεπτό και μια ευκαιρία για να συναντηθείς με έναν σπουδαίο σταθμό
Η πλειοψηφία των χριστουγεννιάτικων αφηγήσεων της Ανάσσας του Πάγου πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο από τις 17 έως τις 19 Δεκέμβρη, με τις περισσότερες να είναι εντελώς απρόσμενες, μιας και ο πραγματικός λόγος της επίσκεψής μου στην πόλη δεν ήταν "η Ανάσσα του Πάγου", αλλά μια χειρουργική επέμβαση του πατέρα μου. Ευτυχώς, που όλα πήγαν περίφημα και έτσι κατάφερα να τρυπώσω σε διάφορα όμορφα μέρη. 
17/12/2019
Το πρωινό της Τρίτης έφτασα στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου για να επισκεφτώ και επίσημα την τάξη της Ελένης Μάντζιου (#25). Το καλωσόρισμα των παιδιών περιλάμβανε ένα τεράστιο έργο τέχνης με τη διασκευή του παραμυθιού της Ανάσσας του Πάγου σε έμμετρη μορφή και την εικονογράφηση των ηρώων του. 
Το ποίημα της Ανάσσας του Πάγου από τα δευτεράκια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Αφού εξήγησα στα παιδιά όλα τα στάδια της δημιουργίας του βιβλίου της Ανάσσας του Πάγου, τα δευτεράκια της Ελένης πήραν στα χέρια τους την έμμετρη απόδοση του παραμυθιού, όπως αποδίδεται στην "Ανάσσα των Χριστουγέννων" και παρουσίασαν το έμμετρο κείμενο στα παιδιά του άλλου τμήματος της Β' Δημοτικού του σχολείου. 
Ο Άι Βασίλης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Η νεράιδα Σιβ με τον Άι Βασίλη του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Παρέα με τη Διευθύντρια του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, κυρία Κωνσταντίνα Τασούλη και την ψυχή της βιβλιοθήκης και αγαπητή δασκάλα Ελένη Μάντζιου
Ζώντας κανείς στη μεγαλούπολη έχει συνηθίσει στις μεγάλες αποστάσεις και στην απαίτηση χρόνου για τις μετακινήσεις του, κάτι που δεν ισχύει στην επαρχία. Αυτό που λατρεύω όταν βρίσκομαι στο Αγρίνιο είναι που πραγματικά μπορώ να βρεθώ από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο σε πολύ μικρό χρόνο κι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να προλαβαίνω πολλές επισκέψεις. Έτσι, πρόλαβα να βρεθώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και να ταξιδέψω με τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων του σχολείου στη Φιλανδική Λαπωνία και στο παγωμένο Ροβανιέμι μέσα από το παραμύθι της Ανάσσας του Πάγου (#26).
Το απόγευμα της Τρίτης είχα την τιμή να βρεθώ με την ιδιότητα της μαθήτριας στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου και να μαθητεύσω πλάι στη Μαρία Μαχαλιώτου και στη Βίκυ Μίχου. Αυτά τα δύο πλάσματα δεν είναι μόνο δασκάλες ζωγραφικής, είναι η χαρά της δημιουργίας. 
Ως μαθήτρια, παρακολούθησα τα μαθήματα δύο τμημάτων και κατάφερα να κατασκευάσω μια φανταστική χιονόμπαλα, και να μάθω να δημιουργώ το δικό μου χριστουγεννιάτικο σουβέρ. Και οι δασκάλες μου ήταν τόσο καλές που με άφησαν να λέω παραμύθια καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος. Τέσσερα παραμύθια αφηγήθηκα στα παιδιά κι ο χρόνος  στο εργαστήρι κύλησε τόσο όμορφα και γρήγορα που δεν το πίστευα...
Με τους τεράστιους καλλιτέχνες του μικρού τμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου
Λέγοντας τα παραμύθια μου στο μάθημα εικαστικών
Παρέα με τα μεγάλα μαθητούδια του Εικαστικού Εργαστηρίου
Αποχαιρετώντας τα μεγάλα μαθητούδια του Εικαστικού Εργαστηρίου (#27), τα παιδιά μου χάρισαν μερικά από τα έργα τους για να στολίζουν με γλυκές αναμνήσεις το πατρικό μου. 


Τα πολύτιμα σουβέρ είναι τα λάφυρα λογοτεχνίας από το Εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου
18/12/2019
Το απόγευμα της Τετάρτης είχα τη χαρά να αιφνιδιάσω με την παρουσία μου τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης "Ταξιδευτές" (#28), μιας η επίσκεψή μου ήταν εντελώς αυθόρμητη και οφείλεται στη φοβερή χημεία που έχω από την υπεύθυνη του κέντρου, κυρία Μαρία Μανωλίτση. Χωρίς πρόβες, αλλά φορώντας την υπερπαραγωγή της Όλγας Καραβερβέρη και κρατώντας στο χέρι ένα ξύλινο καλαθάκι με μαρκαδόρους, ξυλάκια και τον σκληρό μου δίσκο, μπήκα στους Ταξιδευτές και έκανα την πιο γρήγορη αφήγηση της Ανάσσας του Πάγου που έχω κάνει ποτέ. Κι αυτό όχι γιατί δεν είχα χρόνο, αλλά γιατί ήθελα να ασχοληθώ αρκετή ώρα με τα παιδιά για να τα εμπλέξω στη διαδικασία συγγραφής μιας θεατρικής σκηνής με έμμετρο λόγο. 
Μια αγκαλιά Ταξιδευτές
Έτσι, διάλεξα μια εικόνα από τις εικόνες του παραμυθιού μου και κάναμε μαζί τη μεγάλη ανατροπή. Αρνηθήκαμε να βοηθήσουμε τον Άι - Βασίλη, δίνοντάς του ένα μάθημα για την κακή του συμπεριφορά στη βασίλισσα Ανάσσα χαρίζοντας μια άλλη διάσταση στο παραμύθι. Τα παιδιά "πέταγαν" λέξεις μπαίνοντας στη θέση του Άι Βασίλη και της Ανάσσας, εγώ κρατούσα σημειώσεις με τις λέξεις και ζύγιζα με τα παιδιά τις λέξεις σε στίχους, ώσπου στο τέλος συνδημιουργήσαμε μια έμμετρη σκηνή, την οποία και δραματοποιήσαμε.
Στην πιο γρήγορη αφήγηση της Ανάσσας του Πάγου
Με την άλλοτε "Αριάδνη"
Στιγμιότυπο από τη μαγική ατμόσφαιρα των Ταξιδευτών
Στιγμιότυπο από τη μαγική ατμόσφαιρα των Ταξιδευτών
Η επόμενη δράση που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο (#29) ήταν και η μόνη που είχε προγραμματιστεί από καιρό, μετά από την τριπλή πρόσκληση που είχα λάβει τον Νοέμβριο στο Σεμινάριο Δημιουργικής Μάθησης από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Έτσι με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κι έχοντας συντονίστρια - σκηνοθέτη τη Δασκάλα Ντίνα Πρέκα και στρατηλάτη τη διευθύντρια κυρία Καλλίτσα Τσιρογιάννη, ακολουθήθηκαν κατά γράμμα οι σκηνοθετικές μου οδηγίες και στήθηκε μια εκπληκτική εκδήλωση, όπου οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου μεταμφιέστηκαν σε ξωτικά, τάρανδους και όλο το καστ των ρόλων της θεατρικής απόδοσης του παραμυθιού της Ανάσσας και μάγεψαν φίλους και συγγενείς με τις ερμηνείες τους. 
Ποζάροντας με την Ντίνα Πρέκα στο φακό των μικρών μαθητών
Πρόσκληση εκδήλωσης 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Ανακατεύοντας το καμίνι της Βίδας
Ποζάροντας με την Ντίνα Πρέκα στο φακό των μικρών μαθητών

Ποζάροντας με την Ντίνα Πρέκα στο φακό των μικρών μαθητών
Ήταν τεράστια η τιμή στο πρόσωπό μου και στο συγγραφικό μου έργο, ήταν απέραντη η αγκαλιά στο "παιδί από τον τόπο τους" που αγαπάει αυτό που κάνει με την καρδιά του και ήταν εξαιρετικά συγκινητικά τα λόγια που άκουσα από τα χείλη των διοργανωτών της εκδήλωσης, λόγια που αφήνουν γλυκά σημάδια στη ψυχή ενός συγγραφέα. 
Σελφάροντας με την Ντίνα
Γεμίζοντας τα κλαδιά των ευχών
Με την οικογένεια της Αλεξάνδρας Αγγελακοπούλου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Μετά την χριστουγεννιάτικη παράσταση των μαθητών ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, με τα παιδιά να ερμηνεύουν κάλαντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και η κατασκευή των κλαδιών των ευχών. Έπειτα, δόθηκε μικρή δεξίωση με σπιτικά εδέσματα και παραδοσιακά γλυκίσματα από τις χρυσοχέρες μαμάδες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ενθουσιασμό από το άναμμα των φαναριών που χάθηκαν στον ουρανό. 
Με τον αγαπημένο φίλο Θόδωρο Τσιλίκα και την Καλλίτσα Τσιρογιάννη, Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Σελφάροντας με μερικούς από τους πρωταγωνιστές της παράστασης
Με τον Άι Βασίλη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου
Η Ανάσσα βγαίνοντας στον κόσμο
19/12/2019
Η τελευταία επίσκεψη σε σχολείο για το 2019 πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο της Αντωνίτσας μου, στο 21ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου (#30). 

Θαυμάζοντας την δωρο-κάρτα των παιδιών της Αντωνίτσας
Εκεί, αρχικά ανακατεύτηκα με τα νηπιαγωγάκια της Αντωνίας Στελιανού και στη συνέχεια σμίξαμε και με τα τέσσερα τμήματα του νηπιαγωγείου, όπου τους αφηγήθηκα το παραμύθι της Ανάσσας του Πάγου, αποκαλύπτοντας στις δασκάλες και στα παιδιά και μερικά από τα αληθινά στοιχεία που κρύβονται στο παραμύθι. 
Στην αφήγηση της Ανάσσας του Πάγου στο 21ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
Μετά την αφήγηση φτιάξαμε με τους μικρούς μαθητές και την πολύτιμη φαντασία της Αντωνίτσας το δικό μας αναμνηστικό σελιδοδεντράκι και αποχωριστήκαμε με πολλές αγκαλιές και υποσχέσεις για νέα ανταμώματα τη νέα χρονιά.
Με την Αντωνίτσα Στελιανού
Η επόμενη σημαντική μου επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το ίδιο πρωί στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου (#31). Εκεί, συνάντησα τα γλυκύτατα γενναία παιδιά της, τα πήρα στην αγκαλιά μου κι άρχισα να τους εξιστορώ τις δυο αναποδιές του Ροβανιέμι. Έπειτα, γλίστρησα στις σελίδες της ιστορίας "Ένα δώρο στον Χριστό" που ανήκει σε ένα μεγάλο γενναίο παιδί της ΕΛΕΠΑΠ, την Ευγενία Μπλέτσα και χάρηκα ιδιαίτερα με το όνειρο της Ευγενίας να εκδοθεί το βιβλίο της έγινε πραγματικότητα. Στο τέλος, αφού ευχαρίστησα τα παιδιά, το προσωπικό και τη Διοίκηση για τη θερμή φιλοξενία δέχθηκα με χαρά τα δωρογούρια μου για τη νέα χρόνια και τους αποχαίρετησα μοιράζοντάς τους τα ξύλινα αναμνηστικά της Τσιπούπολης.
Με την ψυχή της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, κυρία Λαμπρινή Λεχουρίτη Κολοβού
Με μια αγκαλιά γενναίους ήρωες
Χαμογέλα!
Έρωτας με την πρώτη ματιά
Ανάμεσα στα όμορφα πρόσωπα της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

Ανοίγοντας τα δώρα μου 
Στιγμές με τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
Στιγμές με τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου
26/12/2019
Η τελευταία επίσκεψη για το 2019 πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στην Τέμενη Αιγίου (#32). Εκεί, μια φορά κι έναν καιρό, ένα τυμπανακι, δύο ξυλάκια με χριστουγεννιάτικους ήρωες, μια κόκκινη και μια πράσινη κορδέλα και ένα μικρό ελατακι τοποθετήθηκαν σε τέσσερα ορθογώνια τραπέζια για να τα πάρουν τα παιδιά και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Κι ετσι τέσσερις πενταμελείς ομάδες παιδιών σκάρωσαν τις δικές τους ιστορίες. Μάλιστα, μια από τις ομάδες ξετρελάθηκε με την ιδέα της ηχογράφησης της ιστορίας της (με τίτλο: "Το μυστηριώδες τυμπανακι του Αϊ Βασίλη") που την ηχογράφησε δύο φορές για να βγει καλύτερο το αποτέλεσμα!  
Αυτά τα όμορφα στιγμιότυπα ήρθαν μετά από πέντε ακριβώς χρόνια από την αφήγηση του παραμυθιού της Ανασσας του Πάγου στα παιδιά του συγκεκριμένου σπιτιού. Τότε, η Ανάσσα του Πάγου ήταν ένα απλό χειρόγραφο κείμενο μόλις δύο ημερών. Πλέον, το παραμύθι έχει τρυπώσει σε δύο βιβλία, πολλά σχολεία και οι ήρωές του έχουν αγαπηθεί από τους λάτρεις των Χριστουγέννων.
28/12/2019
Στις 28 Δεκέμβρη το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ταξιδευτές μου επιφύλλαξε μια θαυμάσια έκπληξη: ένα τεράστιο πανέμορφο κολάζ με εικόνες από την επίσκεψή μου και χειροποίητες κάρτες με ευχές, καθώς και ένα ασημένιο γούρι για Υγεία - Χαρά και Αγάπη. Τελικά στο μονοπάτι της Λογοτεχνίας δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με την ψυχική ανάταση, αλλά κατακτάς και πολλά πολλά λάφυρα. 
Λαμβάνοντας τα λάφυρα αγάπης από το ΚΔΑΠ Ταξιδευτές


31/12/2019
Ολοκληρώνοντας το άρθρο του απολογισμού για το 2019, έφτασε και η ώρα για να δώσω τις ευχές μου από ένα σημείο που βρέθηκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ίσως τελικά και να μην ήταν και τόσο τυχαίο.
Καλή χρονιά από τη Γέφυρα των Κατασκόπων
Στου χρόνου τον απόηχο μια γέφυρα περνάω 
όπου άλλοτε κατάσκοποι γυρεύαν συμφωνίες
και πονηρό χαμόγελο στο μέλλον μου σκορπάω,
για να του πω πως χαιρετώ παλιές μου αγωνίες.
 
Δε θα αφήσω τίποτα να κλέψει τον καιρό μου
κι οι στεναχώριες ας χαθούν σε άγνωστο στρατί
από ετούτη τη χρονιά θα ψάξω το καλό μου
και θα γευτώ κάθε στιγμή με μια βαθιά πνοή.
 
Με φίλους μου θα πορευτώ, μ' όσους με αγαπούνε 
θα διασχίσω γέφυρες και κτίσματα πολλά
για να βρεθώ περιχαρής σε άγνωστα χωριά
σ' ανθρώπους που τον κόπο μου ξέρουν να εκτιμούνε.
 
Μακριά από κακόβουλους κι από κατασκοπείες
με όλη μου τη δύναμη κι ορθάνοιχτα φτερά
θ' αντιπαλέψω θαρρετά όποιες παραφωνίες 
κι όσα μου μένουν λεπτά θα ζήσω με μαγκιά.
 
Αυτή μου την υπόσχεση και την επιθυμία
τη στέλνω απόψε έμμετρα και ηλεκτρονικά
σ' εκείνους που με νοιάζονται, μα και σε δυο παιδιά
και με αγάπη εύχομαι: "μ' υγεία η χρονιά!".
Και ζήσαμε εμείς δημιουργικά το 2019 και ελπίζουμε να ζήσουμε ακόμα δημιουργικότερα το 2020! Ευχαριστώ όλους τους φίλους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και εύχομαι να έχουμε υγεία και ατέλειωτο πάθος για δημιουργία.
Καλή μας χρονιά!

chipoupolis.blogspot.com
Διαβάστηκε 7438 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 22:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.