Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:14 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 00:48

Τι είναι το δίκτυο 5G; - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από το 2020 σε αρκετές χώρες θα τεθεί σε εφαρμογή το δίκτυο 5G. Ήδη σε κάποιες χώρες και πόλεις λειτουργεί πιλοτικά.

Τι όμως είναι το 5G, πως μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και τι επιπτώσεις θα έχει σε αυτήν;

Τι εννοούμε με τον όρο 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις που θα απέχουν παρασάγγης από τις υφιστάμενες. Οι ταχύτητες λήψης, δηλαδή, που θα είναι περίπου 1GBps, θεωρούνται ο κανόνας στην εποχή του 5G.

Τι ήρθε να κάνει;

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πoλυάριθμα και σημαντικά, καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα δε με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο, όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, προσφέροντας ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή για να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που υποστηρίζουν 5G δίκτυο είναι ήδη διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε αρκετές χώρες μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί και οι πρώτες δικτυακές υποδομές.

Στην πραγματικότητα το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και κατ’ επέκταση την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι λεγόμενες "κάθετες" αγορές (Β2Β Verticals), όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, εμφανίζουν την μεγαλύτερη δυναμική στη ψηφιακή τους ριζοσπαστικοποίηση/μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που δημιουργούνται για αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με το αντίκτυπο να είναι ισχυρό συνολικά σε όλη την οικονομία.

Επίσης, νέες υπηρεσίες και λειτουργίες, όπως φορτηγά και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, "έξυπνα" κτίρια και πόλεις, ευφυής διαχείριση δικτύων υποδομών και βιομηχανικών αλυσίδων παραγωγής, απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις κ.τ.λ είναι, ενδεικτικά, μόνον ορισμένες από τις περιπτώσεις, που το 5G φέρνει επανάσταση. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να βρίσκεται ακόμα υπό ανάλυση.

Πόσο θα πρέπει να περιμένουμε;

Παγκοσμίως, η τεχνολογία του 5G είναι σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Με δεδομένη την ανωριμότητα που χαρακτηρίζει, επί του παρόντος, την συγκεκριμένη τεχνολογία στόχος των παροχέων είναι το 2021 να ξεκινήσει η δημιουργία υποδομών σε κάποιες περιοχές της χώρας. Πάντως, έως το 2025, σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, ποσοστό που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Τι μέλλει γενέσθαι με το 4G;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει δυναμικά, παράλληλα με το 5G και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να "σηκώσουν" αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον διότι το 5G δε θα καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές.

Κεραίες και συχνότητες

Ένα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το 5G θα απαιτήσει μεν περισσότερα κεραιοσυστήματα -όπως είναι η σωστή ονομασία- αλλά επειδή το δίκτυο θα είναι πιο πυκνό, η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.

Επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν τα αυστηρότερα όρια ακτινοβολίας στον κόσμο.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι όσο πυκνότερο είναι ένα δίκτυο κινητής τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που απαιτείται για να συνδεθεί μία συσκευή με το δίκτυο. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί από εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι κεραίες κινητής θα έπρεπε να είναι πάνω στα βουνά. Τότε, πολύ απλά η εκπεμπόμενη ισχύς θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης να επισημανθεί πως οι συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν στις πρώτες φάσεις ανάπτυξης των δικτύων 5G (3,5 GHz και 700 MHz) διαφοροποιούνται μεν ελαφρώς σε σχέση με τις υφιστάμενες συχνότητες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των κεραιών και ελλοχεύουν κινδύνους. Σημειωτέον πως σε επόμενη φάση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η περιοχή των 26 GHz αλλά και υψηλότερες φασματικές περιοχές. Και αυτές θα είναι για ειδικές υπηρεσίες και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Είναι κακό για την υγεία μας;

Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Πολλοί υποστηρίζουν, πως επειδή θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες αυτό θα κάνει και μεγαλύτερους τους κινδύνους για την υγεία μας. Όμως όπως αναφέραμε πριν λίγο οι κεραίες αυτές θα είναι καλύτερης τεχνολογίας και η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.

https://gr.euronews.com

photo credits: newpost.gr

Διαβάστηκε 2496 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.