Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου 2024  3:20 μμ
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 22:09

Σε δύο καπνουπόλεις παρουσιάζεται το βιβλίο της Κ. Μπάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το βιβλίο της Κωνσταντίνας Μπάδα «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτισμός» θα παρουσιαστεί σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, δύο εκ των οποίων είναι καπνουπόλεις. Εκτός από την Αθήνα θα παρουσιαστεί σε Κομοτηνή  και Ξάνθη στις 14 και 15 Νοεμβρίου.

Η κ. Μπάδα στο βιβλίο της μιλά για τον καπνό στην περιοχή του Αγρίνιου, που ταξινομείται ως πλουτοπαραγωγική πηγή αλλά και ως στοιχείο που όριζε και ορίζει την τοπική πολιτισμική ταυτότητα, ως στοιχείο επίσης που ανάγεται σε σύμβολο της σκληρής εργασίας αλλά και της ικανοποιητικής διαβίωσης, σε πόρο που ρύθμιζε την οικονομία και διαμόρφωνε τις περιόδους της ύφεσης και της ακμής της, σε κοινωνική τέλος ορίζουσα των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος.

Η διάρρηξη της πραγματικής και συμβολικής σχέσης του αγρότη και του καπνεργάτη με τον καπνό, προς τα τέλη του 20ου αιώνα επέφερε, σταδιακά, δραματικές αλλαγές στη ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους και της πόλης. Η εντεινόμενη, λόγω και της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, ανεργία, η επισφάλεια, η μετανάστευση των νέων, η φτώχεια και η
αβεβαιότητα, συνιστούν σήμερα μία από τις σταθερές της αγροτικής και εργατικής καθημερινότητας, δομώντας παράλληλα πολλαπλές ταυτότητες, συχνά μετέωρες και ασταθείς. Το τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι βαθιές ρήξεις και κρίσεις στα κοινωνικά υποκείμενα, πως βιώνονται, πως και με ποιους τρόπους αυτά αντιδρούν για την αντιμετώπισή τους, πως τέλος εμπλέκονται στα πεδία δράσης, αναλυτικές κατηγορίες όπως οικογένεια, φύλο, εθνότητα, επαγγελματική ειδίκευση, κοινωνική διαστρωμάτωση, τοπικότητα, πολιτισμός, τι σημασία έχουν οι προσδοκίες, οι εθιμικά προσδιορισμένες αντιλήψεις, ακόμα και τα συναισθήματα, συνιστούν στον παρόντα τόμο, ενδεικτικά ερωτήματα αλλά και πεδία της εθνογραφικής έρευνας και μελέτης.

Η εξαιρετική δουλειά της Αγρινιώτισσας Πανεπιστημιακού ταξιδεύει εκτός των πυλών του Αγρινίου και μας κάνει υπερήφανους!

Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1005 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News