Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  10:29 μμ
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 19:43

Πέρασε το τεστ η Πυροσβεστική στην αντιπυρική περίοδο!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμη και κλείνει επισήμως στις 31 Οκτωβρίου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική υπηρεσία Αγρινίου, είναι άκρως θετικά. Οι αριθμοί δείχνουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας από την Υπηρεσία, αναφορικά με την αντιμετώπιση των συμβάντων που εκδηλώθηκαν και εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει, πως το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού ήταν απολύτως επιτυχημένο.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, μέχρι και σήμερα εκδηλώθηκαν 149 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων κάηκαν συνολικά εκατό στρέμματα. Επίσης, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θέρμου, που υπάγεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου, σημειώθηκαν 11 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, οι οποίες έκαψαν συνολικά 4 στρέμματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και σήμερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 400 πυρκαγιές αστικού τύπου (φωτιά σε κουζίνες σπιτιών – αυτοκίνητα κτλ), 188 αστικές πυρκαγιές (φωτιά σε κτίρια – αποθήκες στην πόλη και σε χωρία που είναι στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ) και 111 περιστατικά εγκλωβισμών – απεγκλωβισμών σε ασανσέρ. Στο κλιμάκιο Θέρμου καταγράφηκαν 13 αστικές πυρκαγιές και υπήρξαν 16 περιπτώσεις παροχής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Χριστόφορο Μπόκα, αυτή η χρονιά μέχρι στιγμής είναι η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών, τόσο σχετικά με τα αποτελέσματα της πυροσβεστικής παρέμβασης, όσο και ως προς την έναρξη συμβάντων. «Μέχρι στιγμής υπήρξαν πολλές πυρκαγιές αλλά όλες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο από τη στιγμή που ξεκίνησαν. Ευχαριστώ τον κόσμο της περιοχής, καθώς το άριστο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην υπευθυνότητα που επέδειξαν. Η φετινή επιτυχημένη χρονιά αποτελεί το αποκορύφωμα των τελευταίων τριών ετών που ήταν επίσης πολύ καλά. Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα φέτος είχαν ως έδρα το αεροδρόμιο του Ακτίου, κάτι που δυσκόλευε το επιχειρησιακό σχέδιο, δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου, αν και υπήρξαν φωτιές, όπως αυτές στη Σκουτεσιάδα, στην Ποταμούλα, στη Ρίγανη, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές» δήλωσε ο κ. Μπόκας μιλώντας στη «Σ».

Λόγω της ομαλής αντιπυρικής περιόδου που καταγράφηκε στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μπόκας σημείωσε πως «υπήρξε η ευελιξία να σταλούν πυροσβέστες σε πυρκαγιές που χαρακτηρίστηκαν πολύ σοβαρές και μεγάλης έκτασης, όπως αυτή του Προδρόμου Ξηρομέρου, της Παλαίρου, της Ναυπακτίας, της Λακωνίας, ενώ εστάλη αρκετές φορές πυροσβεστική δύναμη από το Αγρίνιο σε πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Πάτρα.

Σημαντική δουλειά έκαναν και οι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί. Οι εθελοντές πυροσβέστες εκτός των άμεσων παρεμβάσεων και τη συμβολή τους σε πολλά συμβάντα, πρόλαβαν μάλιστα ακόμη και πυρκαγιά, κατά τα πρώτα λεπτά της έναρξής της. Πιο συγκεκριμένα σε σπίτι στην περιοχή της Μακρυνείας.

«Χρειάζονται λίγες μέρες για να κλείσει η αντιπυρική περίοδος και επίσημα, συνεπώς απαιτείται ακόμη η δέουσα προσοχή, για να διατηρήσουμε μέχρι τέλους το άριστο αποτέλεσμα που είχαμε μέχρι σήμερα. Επειδή όμως έχουμε μπει στο Φθινόπωρο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο» συμπλήρωσε ο κ. Μπόκας σχετικά με την εποχή που διανύουμε.

Κων/νος Χονδρός

πηγή: http://sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2130 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News