Σάββατο, 18η Μαίου 2024  2:54 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 23:23

Η συμβολή του Στέλιου Τσιτσιμελή στην ανάδειξη του αρχαίου θέατρου Οινιαδών που μάθαμε χθες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αρκετοί Αγρινιώτες ταξίδεψαν χθες στις Οινιάδες για να παρακολουθήσουν την  παράσταση  «Αγαμέμνων». Πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι όμως η παράσταση επεφύλασσε και μία αποκάλυψη για το αρχαίο θέατρο, όπου έγινε.

Πριν την έναρξη της, ο σκηνοθέτης  Τσέζαρις Γκραουζίνις παρουσίασε στο κοινό τον ηθοποιό Γιώργο Νάκο από τα Γιάννενα. Ο κος Νάκος θύμισε στο κοινό ότι η πρώτη παράσταση που παίχτηκε στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών ύστερα από 2500 χιλιάδες χρόνια περίπου ήταν οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη.  Ο κ. Νάκος ύστερα απάγγειλε ένα ποίημα του που αποτύπωνε τον χώρο αυτου του θεατρου, όπως το γνώρισε τότε.

Εκείνο που ως Αγρινιώτες μάθαμε από τον κο Νάκο ήταν το μερίδιο που είχε  στη δεκαετία του ’80 του τότε Δήμαρχου Αγρινίου Στέλιο Τσιτσιμελή στην ανάδειξη του αρχαίου Θέατρου Οινιαδών, το οποίο, όπως ανέφερε, ήταν ένα λιβάδι μέχρι τότε.  Ο Στέλιος Τσιτσιμελής είχε ιδρύσει  «Διεθνές Κέντρο Δράματος» με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο και με τη συμβολή της τότε Κοινότητας Κατοχής αναβίωσε το αρχαίο θέατρο Οινιάδων.

Έκτοτε το αρχαίο θέατρο Οινιαδών έγινε το πρώτο αρχαίο θέατρο που αναδείχθηκε στην Αιτωλοακαρνανία. Σε αυτό συντέλεσαν καθοριστικά τόσο η εφορεία αρχαιοτήτων, όσο και η αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Δήμου Οινιαδών και Ι.Π Μεσολογγίου.

Εκείνο που έμεινε ήταν ότι στην επιτυχία του αρχαίου θέατρου Οινιαδών έβαλαν το λιθαράκι τους  εμπλεκόμενοι φορείς από όλη την Αιτωλοακαρνανία. Είναι από τις ελάχιστες επιτυχίες συνολικά των Αιτωλοακαρνάνων, γιατί για επιτυχία πρόκειται όταν σε έναν αρχαιολογικό χώρο με δύσκολο οδικό δίκτυο να συρρέουν τόσο σπουδαίοι ηθοποιοί και θεατές από όλο το νομό να παρακολουθήσουν μια παράσταση.

Λ.Υ.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2053 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.