Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  6:57 πμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 13:35

Αθ. Παλιούρας:Ο άνθρωπος και το έργο του(φωτό)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Φόρος τιμής στον αείμνηστο καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα από την ομώνυμη  Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού.
 
DSC_0130
Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις 19:00 η εκδήλωση με τίτλο »Ο άνθρωπος και το έργο του» προς τιμήν του Αθανάσιου Παλιούρα, από την Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού »Αθανάσιος Παλιούρας».
Την εκδήλωση παρουσίασε η Θεοδώρα Καραγεώργου, απήγγειλε η Κασσάνδρα Παναγιωτακοπούλου και την παρουσίαση και επιμέλεια οπτικού υλικού ανέλαβε ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.
DSC_0067
DSC_0068Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Φιλόλογος και Θεολόγος, κ. Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι έμαθε πολλά δίπλα στον Αθανάσιο Παλιούρα στην συνυπηρέτησή τους στο 2ο Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου, αναπτύχθηκε ανάμεσά τους μια στενή φιλία, »καρδιακή» όπως χαρακτηριστικά είπε. Ανέφερε επίσης, ότι ο Αθανάσιος Παλιούρας ως καθηγητής είχε πάντα πολύ καλή σχέση με τα παιδιά, άφησε τα ίχνη του στην εκπαίδευση. Αξιοσημείωτη η αναφορά του κ. Οικονόμου σχετικά με την φράση που πολύ συχνά συνήθιζε να λέει ο καθηγητής, πριν συμπληρώσει αυτό που είχε κατά νου : » Είναι φοβερό! Είναι μοναδικό! » Το άκουσμα του ονόματος του αείμνηστου καθηγητή, θα του φέρνει πάντα στο μυαλό » έναν πολύ καλό φίλο, έναν σπουδαίο άνθρωπο, υπόδειγμα αγάπης προς όλους».
DSC_0087
DSC_0088Ο Αρχιτέκτονας κ. Χρήστος Κατσιμπίνης είχε στη συνέχεια το λόγο. Αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον Αθανάσιο Παλιούρα, τόνισε ότι υπήρχε έκδηλη αμεσότητα μεταξύ τους και σημείωσε ότι η τελευταία τους συνεργασία ήταν πρόπερσι το καλοκαίρι, η ανασκαφή στην Κρήτη, στην Μονή Κουδουμά. Εξέφρασε έντονα την ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς του Πανεπιστημίου Αγρινίου στην Πάτρα, ενός Πανεπιστημίου για το οποίο ο Αθανάσιος Παλιούρας αγωνίστηκε για την ίδρυση του.
DSC_0109Ακολούθησε η ομιλία της Αικατερίνης-Μαρίας Μπαλή, δρ. Αρχαιολογίας, Ιστορικός της Τέχνης και Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων. »Dr Vater» χαρακτήρισε τον Αθανάσιο Παλιούρα, πατέρα και επιστημονικό καθοδηγητή, οραματιστή, δάσκαλο.Τόνισε την ιδιαίτερη συνεργασία που είχαν, το όραμά του για την παιδεία. »Μεγάλη απώλεια» χαρακτήρισε τον θάνατο του καθηγητή και υπογράμμισε ότι θα παραμείνει »φωτεινός οδοδείκτης μέσα στον επιστημονικό χώρο». Ανέφερε επίσης ότι πάλεψε σκληρά για τον τόπο του, τον ανέδειξε σε επίπεδο πολιτισμού, τοπικής ιστορίας και πανεπιστημίου ενώ ολοκλήρωσε τον λόγο της φανερά συγκινημένη.
DSC_0123
DSC_0127Η δρ. Γλυκερία Μιχ. Χατζούλη, Επίκουρος Καθηγήτρια Α.Π.Θ. ολοκλήρωσε με την δική της ομιλία το αφιέρωμα στον Αθανάσιο Παλιούρα. Ξεκίνησε λέγοντας ότι ο θάνατος του εκλιπόντος καθηγητού στέρησε από την επιστήμη έναν »ακαταπόνητο εργάτη». Σε όλα τα χρόνια της πορείας του επέδειξε ήθος, εργατικότητα, ορθοφροσύνη και υψηλό ακαδημαικό ύφος. Ήταν χαρισματικός και έδειχνε ενδιαφέρον για την συνέχεια των φοιτητών του καθ’όλη τη διάρκεια των 30 χρόνων. Η κ. Χατζούλη στάθηκε και στην προσφορά του Αθανάσιου Παλιούρα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, αφού ήταν ένας από τους ιδρυτές καθηγητές του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μίλησε και για την συνεργασία τους και σημείωσε ότι πάντα έθετε τις ανησυχίες του για περαιτέρω προβληματισμό και βαθύτατη έρευνα.
DSC_0128Στον ημιόροφο του Παπαστράτειου Μεγάρου εκτίθενται έργα του ζωγράφου κ. Αντώνη Ναστούλη, βασισμένα σε μια πρόταση του Αθανάσιου Παλιούρα για μια πλήρη, ολοκληρωμένη εικονογράφηση της Αγίας Γραφής. Ο κ. Ναστούλης κλείνοντας υπογράμμισε: »Εγώ, δάσκαλε, θα συνεχίσω αυτό που αρχίσαμε και θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω την επιθυμία σου».
DSC_0131Την εκδήλωση »έντυσε» μουσικά στο πιάνο ο συνθέτης κ. Ανδρέας Κατερινόπουλος.
DSC_0100
DSC_0104
DSC_0056DSC_0058DSC_0065DSC_0066DSC_0081DSC_0075DSC_0083DSC_0078DSC_0076
DSC_0070
DSC_0048
DSC_0132
DSC_0133
DSC_0135
DSC_0136
Δήμητρα Νταγιάντα – Μαρία Μαχά
 
 
 
Διαβάστηκε 6239 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News