Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:01 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 18:49

H «Ωραία Κοιμωμένη» του Αχελώου…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο πρόεδρος του αναπτυξιακού συλλόγου Ασπροποταμιων         

και φίλων της κοιλάδας του Αχελώου, Μακρής Δημήτριος

Καταμεσής του κορμού της ηπειρωτικής Ελλάδας και παραπλεύρως της οροσειράς της Πίνδου απλώνεται η τετράμορφη κοιλάδα του άνω ρου του Αχελώου. Ο λόγος για τον οποίο την ονομάζω τετράμορφη και όχι 5ντάμορφη θα εξηγηθεί παρακάτω. Επίσης την επιγράφω κοιμωμένη όχι μόνο γιατί δεν την αγκάλιασε η ανάπτυξη αλλά και γιατί είναι ξεχασμένη και παραμελημένη από την κρατική μέριμνα σε ότι αφορά τη δημιουργία υποδομών  που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αφού αποτελείται από ακροτελεύτια κομμάτια4 περιφερειών. Έτσι αντιλαμβάνεται η κεντρική και η περιφερειακή διοίκηση την αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Η ισονομία και η ισοπολιτεία αποδεικνύεται σύντομο ανέκδοτο αφού οι πολίτες της περιοχής δεν έχουν και τις ίσες ευκαιρίες  να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Παρακάτω θα διευκρινίσω τι εννοώ. Προς το παρόν θα προσδιορίσω γεωγραφικά την κοιλάδα.

Έχουμε το κομμάτι  μέρος του σημερινού Δήμου Αγράφων που περιλαμβάνει τον Τριπόταμο, ολόκληρο τον τέως Δήμο Απεραντίων και ολόκληρο τον τέως Δήμο Ασπροποτάμου του οποίου είμαι γέννημα θρέμμα. Το 2οκομμάτι είναι ο σημερινός Δήμος Αργιθέας του οποίου καθώς μεγάλωνα παροχθίως  του ΄Ασπρου στο Νέο Αργύρι παιδιόθεν αντίκρυζα  το Αργύρι και το Καταφύλι. Το 3ο κομμάτι περιλαμβάνει χωριά  του σημερινού Δήμου Γ. Καραϊσκάκης και είναι οι Κοινότητες Πηγών, Μηλιανών,[όπου υπηρέτησα ως  Διοικητής Σταθμού Χωρ/κής ], Αστροχωρίου, Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου. Τα 3 τελευταία αναφερόμενα χωριά είναι ορατά από το σπίτι μου. Το 4ο κομμάτι είναι 2 κοινότητες του Δήμου Αμφιλοχίας, το Περδικάκι και τα Βρουβιανά,[ευτύχησα να υπηρετήσω και σε τούτα τα χωριά ως Διοικητής Α.Τ. Εμπεσού]. Αυτά είναι τα 4 κομμάτια της τετράμορφης ωραίας κοιμωμένης κοιλάδας .

Η άγρια ομορφιά των ορέων,τα τρεχούμενα νερά, η οργιάζουσα βλάστηση που χαρακτηρίζει τη χλωρίδα παντού,η πλουσιωτάτη πανίδα με τα άγρια και ήμερα του βουνού και του λόγγου από ερπετά και αμφίβια μέχρι ωδικά και αρπακτικά πτηνά. Δεν παραλείπω  να εξάρω μαζί με την απείρου κάλλους χαράδρα του Αχελώου τα πέτρινα γεφύρια μας που δεν συγκρίνονται με άλλα γεφύρια της Ελλάδας και τέλος τα 3 σπουδαιότατα και μεγάλης ιστορίας μοναστήρια Σέλτσου, Σπηλιάς και Τατάρνας. Αναφερόμενος στην ελείπουσα 5η ομορφιά, θα επανέλθω:

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 4235 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.