Παρασκευή, 25η Ιουλίου 2025  8:06 μμ
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025 17:10

Ιδρύονται 61 νέα Τμήματα Ένταξης στην Αιτωλοακαρνανία από νηπιαγωγεία μέχρι ΕΠΑΛ (πίνακας)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα νέα Τμήματα Ενταξης σε ΦΕΚ: «Ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3955/23-7-2025 η υπ. αριθμ. 91357/Δ3 ΚΥΑ “Ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”. Συγκεκριμένα ιδρύονται 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες όλης της Επικράτειας.

Η ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης αφορά και στις 13 περιφέρειες της χώρας, με κάλυψη κάθε βαθμίδας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι τα ΕΠΑΛ. Εξ αυτών 1842 ιδρύονται σε Νηπιαγωγεία, 714 σε Δημοτικά σχολεία, 480 σε Γυμνάσια, 231 σε ΓΕΛ και 181 σε ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση προβλέπεται η Ίδρυση 61 Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία:

tmimata entaxis

Αναλυτικά η κατανομή των Τμημάτων:

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ , η παρέμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με την εφαρμογή του, ο συνολικός αριθμός των Τμημάτων Ένταξης στη χώρα αυξάνεται κατά 89,6%, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στήριξης μαθητών με μαθησιακές, γνωστικές, επικοινωνιακές ή άλλες δυσκολίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία ενισχύεται μαζικά, σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν οι διαχρονικές ελλείψεις σε ειδικές δομές εντός Γυμνασίων και Λυκείων.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση και σε Λύκεια και ΕΠΑΛ, όπου το ποσοστό νέων ιδρύσεων είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τον υφιστάμενο αριθμό, προσεγγίζοντας το +600% και το +750% αντίστοιχα. Με την παρούσα απόφαση: Ενισχύεται η πρώιμη παρέμβαση στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, Υποστηρίζεται η ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εφηβεία και στη Δευτεροβάθμια, Διαμορφώνονται δομές υποστήριξης για νέες ανάγκες, όπως η ψυχοκοινωνική στήριξη και η αντιμετώπιση δυσκολιών μάθησης.

Τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν εντός των σχολείων, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και σχέδια εξατομικευμένης παρέμβασης, προσφέροντας δυνατότητα παρακολούθησης της γενικής τάξης με υποστήριξη, όπου απαιτείται.

Η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για μια πραγματικά συμπεριληπτική εκπαίδευση. Προτεραιότητά μας είναι κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να έχει ίση πρόσβαση στη γνώση και να απολαμβάνει εξίσου το σχολικό περιβάλλον. Η παρουσία σταθερού εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής σε κάθε σχολείο – με ιδιαίτερη έμφαση στα Νηπιαγωγεία – δεν είναι απλώς απαραίτητη, είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, τη συνεχή υποστήριξη και την έγκαιρη παρέμβαση. Η ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης, βασίστηκε στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των ΚΕΔΑΣΥ – τους οποίους και ευχαριστώ – με στόχο την ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αναβαθμίζοντας έτσι τη σταθερότητα και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για ένα σχολείο ανοιχτό, δίκαιο και συμπεριληπτικό. Κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με έμπρακτη στήριξη στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους».

Πηγή: www.especial.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 138 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.