Τρίτη, 8η Ιουλίου 2025  3:16 μμ
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2025 11:40

Μεσολόγγι: Ερωτήσεις για την Πώληση Ελληνικών Αλυκών και τις Κυκλοφοριακές μελέτες από τον συνδυασμό Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2025, είχε οριστεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. 

Ακολουθούν οι ερωτήσεις-εισηγήσεις που έθεσε και ανέπτυξε ο συνδυασμός μας. 

Τίτλος ερωτήματος:

Πώληση Ελληνικών Αλυκών από το Υπερταμείο: κίνδυνοι για δημόσιο συμφέρον, περιβάλλον, τοπική κοινωνία - απαντήσεις ζητούνται για την θέση του Δημάρχου.Ανάπτυξη ερωτήματος – Εισήγηση (ερώτηση της κας Όλγας Δασκαλή):

Κύριε Δήμαρχε,


το τελευταίο χρονικά διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα που αφορούν για άλλη μια φορά, τη δρομολόγηση εκ μέρους του Υπερταμείου διαδικασιών αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την πώληση της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.».  Ως γνωστό, η εταιρεία αυτή, διαχειρίζεται σήμερα τις 7 βιώσιμες αλυκές σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και την Αλυκή στο Μεσόκαμπο Μεσολογγίου, με συνολική ετήσια δυναμικότητα  άνω των 200.000 τόνων που παράγουν άνω του 92% της εγχώριας παραγωγής πρωτογενούς άλατος και καλύπτουν συνολική έκταση 24.334 στρεμμάτων ενώ την τελευταία διετία παρουσίασαν κέρδη ύψους 2,6 εκατ. €.


Η εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», αποτελεί ουσιαστική συνέχεια της προγενέστερης ανθούσας Εταιρείας Αλυκαί Μεσολογγίου ΑΕ που είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ ΑΕ και κάλυπτε την αλυκή της πόλης μας. Το 1988 με τον Ν. 1822/1988 (ΦΕΚ 272 Α΄) ιδρύθηκε η νυν εταιρεία  με τη συγχώνευση των λοιπών αλυκών με πρωταρχικό στόχο την οικονομική εξυγίανση των βιώσιμων αλυκών απανταχού της Ελλάδος μέσω εκμηχάνισης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των, ούτως ώστε η χώρα σύντομα να καταστεί τουλάχιστον αυτάρκης όσον αφορά τις ανάγκες της σε πρωτογενές αλάτι.


Το 2009, το Δημόσιο αναζήτησε για πρώτη φορά στρατηγικό επενδυτή που θα αγοράσει το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την παραχώρηση όλων των μονοπωλιακών δικαιωμάτων διαχείρισης όλων των αλυκών της χώρας, αφού ήδη από το 2004 η εταιρεία «Κάλλας» είχε αγοράσει το 24,81% των μετοχών, ο Δήμος Μεσολογγίου διέθετε το 10,19% και οι υπόλοιποι Δήμοι με αλυκές  διέθεταν το υπόλοιπο 9,81%.


Το 2013 με την υπ” αριθμόν 233/05-04-2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, δρομολογείται η «αξιοποίηση έως και του συνόλου μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.”, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου», όπως αναγράφεται στο σχετικό ΦΕΚ. Η εν λόγω απόφαση προκαλεί πλήθος ερωτήματα. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων «Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα δημιουργήσει ένα απόλυτο ιδιωτικό μονοπώλιο και θα καταγραφεί άνοδος στις τιμές του αλατιού εις βάρος του καταναλωτή», ενώ κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ΚΚΕ. 


Το 2014 το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή νομικού συμβούλου προς το Ελληνικό Δημόσιο «σχετικά με τη διερεύνηση της αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικές Αλυκές Α.Ε». Ως έργο του νομικού συμβούλου θα ήταν η επισκόπηση της υφιστάμενης ιδιοκτησιακής δομής της εταιρείας και εξέταση των νομικών και ρυθμιστικών απαιτήσεων Ελληνικού και ενωσιακού δικαίου, η μελέτη της υφιστάμενης νομικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και υποβολή παρατηρήσεων ως προς τους περιορισμούς που αναφύονται (σε σχέση με το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση κ.ά., η επισήμανση νομικών εκκρεμοτήτων και υπόδειξη νομοθετικών παρεμβάσεων, η υποβολή Εισήγησης σε συνεργασία με τον Χρηματοοικονομικό-Τεχνικό Σύμβουλο του Δημοσίου, σχετικά με τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης έως και του συνόλου των μετοχών κυριότητάς του στην Εταιρεία και τέλος, η διερεύνηση της νομικής δυνατότητας του Δημόσιου να εκχωρήσει σε ιδιώτη ή σε μη δημόσιο ΝΠΙΔ το 55,19% των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», δηλαδή αν δύναται το δημόσιο να αποκρατικοποιήσει τη διαχείριση των αγαθών αυτών. Ειδικότερα, δέον είναι να διερευνηθεί νομικά αν η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», διαχειρίζεται κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο αποκρατικοποίησης.


Το 2016 συστάθηκε με το νόμο 4389/2016 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας -Growthfund, γνωστή και ως Υπερταμείο που μέσα από το έργο της αξιοποιεί την εθνική περιουσία.


Το 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή η μεταφορά του ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το Υπουργείο οικονομικών στις Ελληνικές Αλυκές, ήτοι 55,19% στον υπό σύσταση φορέα με την επωνυμία «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», ως συνέχεια της δέσμευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης να μεταφερθούν οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ένα φορέα προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Στις 25/05/2017 συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο  Ι.Π. Μ εσολογγίου που συζήτησε το θέμα: «Ενημέρωση,συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη μεταβίβαση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ στο Υπερταμείο. Τελικά, με την αριθμ. 116/2017 ομόφωνη απόφασή του, απαίτησε τα εξής:
«Α. Να μεταβιβαστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, όλες οι Δημόσιες εκτάσεις που κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο και έχουν καταχωρηθεί προς εκμετάλλευση στην «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.»
Β. Ούτε συζήτηση σχετικά με τη πώληση ποσοστού της υπάρχουσας μορφής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας και της μεταβολής του ποσοστού των μετόχων που το επιθυμούν.
Γ. Η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου δεν θα δεχθεί καμμία μεταβολή στο ποσοστό που κατέχει αλλά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για διασφάλιση αυτού.
Δ. Να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα η συμμετοχή του Δημάρχου Μεσολογγίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ως εκπροσώπου του Δήμου που βρίσκεται η μεγαλύτερη αλυκή, ex officio στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», όπως ισχύει σήμερα.
Ε. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων από ΙΔΑΧ σε θέσεις μόνιμου προσωπικού.»


Το 2018 παρά τις παραπάνω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και τις απόψεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. η εταιρεία αποτελεί θυγατρική του Υπερταμείου αφού αυτό απέκτησε το 55,19% των μετοχών της.


Το 2023 το Υπερταμείο προχώρησε στην εξαγορά με τίμημα 3 εκατομμυρίων Ευρώ του 24,81% των μετοχών που κατείχε ως τότε η εταιρεία «Κάλλας Α.Ε.»,  ενισχύοντας το ποσοστό του και ελέγχοντας ξανά σήμερα το 80℅ των μετοχών της.


Τέλος, το 2024 η παραγωγή των  Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. ανήλθε σε αριθμό ρεκόρ που άγγιξε τους 250.000 τόνους.


Ωστόσο, σήμερα, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε διαδικασίες εκ μέρους του Υπερταμείου αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την πώληση της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αναμφίβολα αποδοτική και οικονομικά αυτοτελής επιχείρηση δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, ποτέ δεν επιχορηγήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον καταβάλλει ετησίως στους δήμους, εντός των οποίων υπάρχουν αλυκές, τίμημα που ανέρχεται στο 3% επί των συνολικών πωλήσεών της.


Τέλος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Ζαμπάρας, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει πως η πώληση των «Ελληνικών Αλυκών» δεν εξυπηρετεί κανένα δημόσιο συμφέρον και θέτει σε κίνδυνο τόσο το φυσικό οικοσύστημα των υγροτόπων όσο και την τοπική κοινωνία και οικονομία, που είναι ιστορικά και κοινωνικά συνυφασμένες με τη λειτουργία της εταιρείας, τονίζει δε με έμφαση ότι η μεταβίβαση μιας τέτοιας εταιρείας σε ιδιώτες, χωρίς κοινωνικό έλεγχο, συνιστά επικίνδυνη πολιτική επιλογή και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον.


Μετά από αυτά, κ. Δήμαρχε, επειδή μετά από 18 μήνες θητείας δεν έχουμε εκ μέρους σας καμία ενημέρωση, αν και συμμετέχετε ως μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γύρω από αυτό το σοβαρό θέμα και να μας παρουσιάσετε τις θέσεις σας, μιας και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2017 όντας δημοτικός σύμβουλος μαζί με τον σημερινό Γραμματέα του Δήμου, είχατε αποχωρήσει, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων και πριν τη συζήτηση του θέματος.


Επιπλέον θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε αν καταβάλλεται εκ μέρους της Εταιρείας το 3% επί της αξίας του πωλούμενου άλατος ετησίως και σε ποιο ύψος ανήλθε το 2023 και το 2024. 

************

Τίτλος ερωτήματος:

Κυκλοφοριακές μελέτες σε όλο τον Δήμο Ιερής Πόλης ΜεσολογγίουΑνάπτυξη ερωτήματος – Εισήγηση (ερώτηση του κ. Νικόλαου Καρατζογιάννη):

Τις τελευταίες μέρες είδαμε ότι ο δήμος έχει δημοσιοποιήσει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους
δημότες για την υποβολή προτάσεων για την σύνταξη νέας κυκλοφοριακής μελέτης. Η πρόσκληση
αυτή αφορά όλο τον δήμο? Δηλαδή συμπεριλαμβάνει όλες τις δημοτικές κοινότητες? (πολλές από
τις οποίες αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα).


Ο Δήμος έχει εκμεταλλευτεί και έχει αξιολογήσει τις κυκλοφοριακές μελέτες τις οποίες έχει
παραδώσει η κ. Τσακμακλή (πολιτικός μηχανικός) στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου? Θα θέλαμε να μας
αναλύσετε την αξιολόγηση που έχετε κάνει στις μελέτες της κ. Τσακμακλή.Ο δήμος από την πλευρά του έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη πρόταση κυκλοφοριακής μελέτης-
ανασυγκρότησης με βάσει στοιχεία που έχουν συλεχθεί? Αν ναι παρακαλώ όπως μας την αναπτύξετε.

Εκ του συνδυασμού
Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών
Διαβάστηκε 92 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.