Με μια μνημειώδη συνεργασία, ενότητα και αγάπη, οι κάτοικοι στο «ακριτικό» Αυλάκι Βάλτου κατάφεραν να αναπαλαιώσουν και να αναγεννήσουν το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου φέτος, μετά από πολλά χρόνια, αντάμωσαν και γιόρτασαν τη χάρη του.
Με τις επίμονες ενέργειες του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Αυλακιωτών Αιτωλοακαρνανίας “Ο Έλατος”, της Προέδρου Έφης Τσιούφη και ενεργών κατοίκων, τελικά μετά από πολλά χρόνια, το άλλοτε ερειπωμένο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, άνοιξε τις πύλες του, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όπου πλήθος χωριανών αντάμωσαν και γλέντησαν το αριστούργημά τους.
Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, έξω από το χωριό Αυλάκι, στα σημερινά σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας και παλιότερα σύνορα της Ελλάδος, το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου αναγεννήθηκε και σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο θαύμα και ένα ζωντανό παράδειγμα συνεργασίας, ενότητας, μνήμης και αγάπης για τον τόπο μας.
Η επιστολή της Προέδρου του Συλλόγου κας Έφης Τσιούφη:
Ο Άγιος Γεώργιος Αυλακίου χτίστηκε το 1898, στην θέση Ζάβατος, όπου ήταν χτισμένο αρχικά το χωριό. Φτάνοντας στο 2023, ο ναός έφερε σημαντικές φθορές λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων αλλά και λόγω της παλαιότητας του. Ήταν βέβαιο πως ο ναός δεν μετρούσε πολλά χρόνια ζωής ακόμη. Σύντομα θα κατέρρεε, στερώντας από το χωριό ένα από τα μνημεία του.
Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Αυλακιωτών Αιτωλοακαρνανίας “Ο Έλατος”, ερχόμενος αντιμέτωπος με την δυσχερή κατάσταση του ναού, πήρε την απόφαση να την αναπαλαιώσει.
Στόχος ήταν να μην χαθεί το ξωκκλήσι του χωριού και να γίνει ξανά ένα σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους της περιοχής.
Ο Σύλλογος ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα και πραγματοποίησε πανηγύρι στις 6 Μαΐου 2024-ημέρα που γιορτάζονταν η μνήμη του Αγίου-τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την αποκατάσταση του ναού.
Πέραν του χρηματικού ποσού που συγκέντρωσε ο σύλλογος για για τις ανάγκες της εκκλησίας, σημαντική ήταν η βοήθεια δωρητών και εθελοντών. Αυλακιώτες αλλά και Μεσοπυργίτες, από χωριό του γειτονικού Νομού Άρτας πρόσφεραν χρήματα για τις εργασίες. Πολλοί ήταν επίσης αυτοί που σε όλη την διάρκεια του χρόνου πρόσφεραν χειρωνακτική εργασία.
23 Απριλίου 2025 το ξωκκλήσι μας σχεδόν ολοκληρωμένο, φιλοξένησε τη Θεία Λειτουργία και ένα ευχαριστήριο τραπέζι του συλλόγου για όλους τους παρευρισκόμενους, ως ένα μικρό ευχαριστώ για την βοήθεια που παρείχαν όλο το διάστημα των εργασιών.
Βοήθησαν όλοι, φέρνοντας μας στο νου εικόνες μιας άλλης εποχής, όπου όλοι μαζί οι άνθρωποι γίνονταν μια ομάδα και δούλευαν για το κοινό καλό του χωριού τους.
Ο σύλλογος νιώθει ιδιαίτερα ευχαριστημένος, αφενός γιατί το ξωκκλήσι του χωριού σώθηκε, αφετέρου γιατί χτίστηκαν δεσμοί συνεργασίας μεταξύ χωριών, ανθρώπων και συλλόγου.
Η Αναγέννηση του Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της δύναμης που έχει η ενότητα, η μνήμη και η αγάπη για τον τόπο μας. Με τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου ως οδηγό, στρέφουμε πλέον το βλέμμα σε νέα έργα που θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν το χωριό μας.
Εκ του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Έφη Τσιούφη
sinidisi.gr