Τετάρτη, 2η Απριλίου 2025  8:56 μμ
Τρίτη, 01 Απριλίου 2025 20:27

Θα γίνει το Αγρίνιο τουριστικός προορισμός; Τι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Δεν είμαστε φωτεινοί παντογνώστες. Είμαστε εδώ για να μας προτείνετε. Όλοι μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για την προβολή και εξωστρέφεια του Δήμου. Ελάτε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αντικείμενο της συζήτησης, εν προκειμένω, αποτέλεσε η τουριστική προβολή του δήμου καθώς στην ατζέντα της συνεδρίασης τέθηκε η κατάρτιση του προγράμματος έτους 2025. Προηγήθηκε σχετική απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ενώ εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαρνέζος.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής προβλέπει συμμετοχή σε εκθέσεις, συνέργειες και δράσεις, δημιουργία και παραγωγή νέου υλικού τουριστικής προβολής, έξοδα ενημέρωσης-προβολής δραστηριοτήτων Δήμου, έξοδα τουριστικής προβολής και έξοδα προώθησης πλεονεκτημάτων περιοχής του Δήμου προϋπολογισμού. Είναι προϋπολογισμού 31 χιλ. ευρώ που εάν κριθεί απαραίτητο θα ενισχυθεί.

Επικρίθηκε ωστόσο το Πρόγραμμα από τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησε να μάθει το «αποτύπωμα» και τα στοιχεία των δράσεων, ο Κώστας Πιστιόλας, της μείζονος αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα έπρεπε να κατατεθεί πρόγραμμα-πλάνο τριετίας και «όχι δυο σελίδες» ζητώντας πιο σοβαρή παρουσίαση-αποτύπωση. Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης έκανε λόγο για στερεοτυπία των προγραμμάτων που παρουσιάζονται κάθε χρόνο.

Διεξήχθη ωστόσο συζήτηση ευρύτερη με κοινή παραδοχή πως ο δήμος δεν αποτέλεσε μέχρι τώρα τουριστικό προορισμό αλλά εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις από τη δημοτική αρχή και τον Δημήτρη Τραπεζιώτη.

«Έγιναν άλματα και υποδομές»-«Δεν έχουμε θάλασσα, θα προβάλουμε περιβάλλον, γαστρονομία και μνημεία»

«Έγιναν άλματα», είπε ο αντιδήμαρχος Πάνος Μαρνέζος ενώ ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου έδωσε βάρος στη δημιουργία υποδομών που είτε έγιναν είτε προγραμματίζονται να γίνουν. «Δεν έχουμε θάλασσα, θα προβάλουμε περιβάλλον, γαστρονομία και μνημεία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Παπαναστασίου και Μαρνέζος απαρίθμησαν μια σειρά δράσεων όπως: σήμανση- διάνοιξη ορειβατικών-πεζοπορικών διαδρομών, ανάδειξη μνημείων φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα έργα που προγραμματίζονται είτε γίνονται σε Αρχαίο Θέατρο Στράτου, Aγία Τριάδα Μαύρικα, πρωτοβυζαντινό Ναό Μεγάλης Χώρας και Διαχρονικό Μουσείο σε Καπναποθήκες Παπαπέτρου, πολιτιστικά-χορευτικά φεστιβάλ. Αναφορά έγινε και σε σειρά διοργανώσεων όπως η Ανάβαση Αγρινίου, ο Ποδηλατικός Γύρος, η «Ελαία» κ.α.

Τα Χριστούγεννα και η… Μακρυπούλια

Τόσο ο αντιδήμαρχος όσο και ο δήμαρχος στάθηκαν στην αύξηση της επισκεψιμότητας την περίοδο των Χριστουγέννων. «Ανεβάσαμε τα Χριστούγεννα στο Αγρίνιο. Δεν υπήρχαν στον χάρτη πριν από την δημοτική μας αρχή. Τα ξενοδοχεία πριν το 2014 στο Αγρίνιο τα Χριστούγεννα ήταν άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαναστασίου. «Έχουν γίνει πολλά πολλά βήματα», σημείωσε σε άλλο σημείο και μάλλον χαριτολογώντας επικαλέστηκε και την…Ζέτα Μακρυπούλια που στο «Ρουκ Ζουκ» είπε (ενώπιον του συμμετέχοντα Νίκου Γκρίζη) πως την έχει εντυπωσιάσει η αλλαγή στην πόλη.

«Το Αγρίνιο δεν ήταν ποτέ τουριστικός προορισμός. Όσοι έρχονται τώρα λένε πως το Αγρίνιο έγινε ωραία πόλη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δράσεις, εξωστρέφεια και υποδομές για να φέρουμε κόσμο», συμπλήρωσε. «Θα προσπαθήσουμε μέσω ΟΧΕ και ΒΑΑ να πάμε σε περιοχές όπως η Τριχωνίδα και οι ορεινοί όγκοι ώστε να δημιουργήσουμε ότι δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Δεν συνάντησα ποτέ κανέναν που να επέλεξε το Αγρίνιο ως τουριστικό προορισμό»

Εφ όλης της (τουριστικής) ύλης ήταν πάντως η κριτική του Δημήτρη Τραπεζιώτη. «Δεν συνάντησα ποτέ κανέναν που να επέλεξε το Αγρίνιο ως τουριστικό προορισμό .Αν ξέρετε κάποιον πείτε μου», είπε ενδεικτικά. Τόνισε πως το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής δεν έχει περιεχόμενο αλλά στερεοτυπίες και επιχείρησε σημείο προς σημείο αποδόμηση όσων υποστηρίζει η δημοτική αρχή. Ετσι προέκυψε και σημείο προς σημείο αντίλογος από τον δήμαρχο. «Δεν λειτουργεί το site του δήμου για την τουριστική προβολή», ανέφερε ο κ. Τραπεζιώτης για να πάρει απάντηση πως ολοκληρώνονται εργασίες για πιο σύγχρονο που θα αναρτηθεί άμεσα.

«Έχουμε μόνο το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο που το κλείσατε ενώ το Μεσολόγγι έχει επτά μουσεία», υποστήριξε ο κ. Τραπεζιώτης με τον δήμαρχο να επισημαίνει πως το λαογραφικό θα στεγαστεί στο Διαχρονικό Μουσείο στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου. Ο κ. Τραπεζιώτης έκανε λόγο για εγκατάλειψη του αρχαίου Αγρινίου με τον δήμαρχο να σχολιάζει πως οι αρχαιολογικοί χώροι είναι αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» υποστήριξε επίσης πως τα τοπικά προϊόντα δεν αναδεικνύονται (ειδική αναφορά έκανε στην αθερίνα) και δεν προστέθηκε καμία τουριστική υποδομή από το 2008 (όταν αυτός ήταν δήμαρχος Θεστιέων) ούτε γραφείο πληροφόρησης επισκεπτών. Αναφέρθηκε και στην εγκατάλειψη των ιαματικών πηγών για να λάβει απάντηση πως «καμία ιαματική πηγή δεν είναι περιουσιακό στοιχείο του δήμου, οι δυο που υπάρχουν είναι ιδιωτικές». Γενικώς, ο δήμαρχος ζήτησε «να μην εγκαλείται ο δήμος για ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 118 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.