ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Οι εκδόσεις Opportuna παρουσιάζουν στην Πάτρα τον συλλογικό τόμο Ο Καβάφης στην εποχή του: 32 κείμενα, που μόλις κυκλοφόρησε, σε επιστημονική επιμέλεια του Τάκη Καγιαλή, Καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας και Αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και εξωστρέφειας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Στόχος αυτού του συλλογικού εγχειρήματος είναι η ιστορική αναπλαισίωση της καβαφικής ποίησης και η ένταξη του ποιητή και του έργου του στα πολιτισμικά συμφραζόμενα της εποχής τους. Οι τριάντα δύο πρωτότυπες μελέτες που συγκροτούν το βιβλίο εστιάζονται κυρίως στη διάρκεια της ζωής του Κ. Π. Καβάφη (1863-1933). Αντικείμενό τους είναι η δραστική αναψηλάφηση των ιστορικών και πολιτισμικών δεδομένων που αφορούν στην παραγωγή, αλλά και στην αρχική πρόσληψη και προβολή του έργου του ποιητή στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ευρώπη.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, στη μία το μεσημέρι, στη συνεδριακή αίθουσα του Ξενοδοχείου «Βυζαντινό» (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα).
Αποτελεί την καταληκτική εκδήλωση της ερευνητικής συνάντησης «“Σ’ ένα βιβλίο παληό”: O Κ. Π. Καβάφης και η τέχνη της ανάγνωσης» που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στις 2 και 3 Απριλίου, από το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων & Τύπου (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση (https://www.onassis.org/el/whats-on/in-an-old-book-c-p-cavafy-and-the-art-of-reading).