Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:42 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 18:01

Η Λίμνη Κρεμαστών,η καθαρότερη τεχνητή λίμνη της Ευρώπης! (www.infomust.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη στην Ευρώπη και η πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως.

Δημιουργήθηκε το 1965, κατόπιν κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών και της συσσώρευσης των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Βρίσκεται μεταξύ των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας Επισκοπής. Στη Λίμνη Κρεμαστών είναι επίσης και η Γέφυρα της Τατάρνας που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγράφων, είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Natura 2000.

Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών έχει μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 m³ νερού και επιφάνεια 80,6 τετ. χλμ. Από την έκτασή της, το 56,77% βρίσκεται στο Δήμο Αγράφων, το 41,67% στους Δήμους Αμφιλοχίας και Αγρινίου, και μόλις το 1,55% στο Δήμο Καρπενησίου.


Αποτέλεσμα εικόνας για Η Λίμνη Κρεμαστών

Η πρόσβαση στη Λίμνη γίνεται και μέσω του οδικού δικτύου (Καρπενήσι – Φραγκίστα – Αγρίνιο), αλλά και από άλλες εισόδους στο νομό Ευρυτανίας όπως από τα δυτικά χωριά του Δήμου Αγράφων (Βαλαώρα – Τοπόλιανα – Χρύσωβα κα). Η διαδρομή προς τη Λίμνη είναι πανέμορφη, ενώ η άγρια ομορφιά του τόπου μαγεύει τον κάθε επισκέπτη. Η λίμνη απέχει 25χλμ από το Κερασοχώρι (έδρα του Δήμου Αγράφων), 57 χλμ. από το κέντρο του Καρπενησίου, και 60χλμ από το κέντρο του Αγρινίου.


Αποτέλεσμα εικόνας για Η Λίμνη Κρεμαστών

Ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης αποτελεί το φράγμα της Λίμνης Κρεμαστών, με όγκο 8.130.000 m³, μέγιστο ύψος τα 160μ και πλάτος βάσης τα 670μ. Η κατασκευή του από χώμα και χαλίκι το χαρακτηρίζει ως γεώφραγμα και όχι ως ένα σύνηθες φράγμα από μπετόν.

Στη βάση του φράγματος λειτουργεί ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών, ο οποίος στους τέσσερις υδροστρόβιλούς του, όπου οδηγούνται τα νερά μέσω των τεσσάρων αγωγών (με ονομαστική ισχύ 109 MW ο καθένας), παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβάλλει παράγοντας ενέργεια, όποτε προκύπτει ανάγκη στο Εθνικό Δίκτυο μέσω του Εθνικού Κέντρου Ενέργειας στην Αθήνα από όπου και ελέγχεται.


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών

Για την κατασκευή της Λίμνης Κρεμαστών, αρκετοί οικισμοί (περισσότεροι από 15) εγκαταλείφθηκαν όπως η Σιβίστα, η Επισκοπή, ο Άγιος Βασίλης, τα Σίδερα Τριχωνίδας, ο Μαυριάς κα.

Το έργο αναμφισβήτητα επέφερε πολλά οφέλη αλλά και αλλαγές στο τοπίο και στις ζωές των κατοίκων. Το έδαφος ήταν γόνιμο και οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το Φράγμα, κατασκευάστηκε σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ο θρυλικός Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό η θέση λέγεται «ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ».

Για την κατασκευή του φράγματος πολλές μελέτες είχαν γίνει. Η πρώτη έρευνα για το φράγμα έγινε μεταξύ του 1918-1921 από τους μηχανικούς Sehn και Dubois, έναν Ελβετό και ένα Γάλλο, για λογαριασμό του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Το 1938 η αμερικανική εταιρεία Cooper εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή αλουμινίου. Το 1941 Γερμανοί καθηγητές συνέταξαν σχετική έκθεση και 1946 η υπόθεση του φράγματος ήλθε και πάλι στην επιφάνεια, μέσω του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, ενώ ουσιαστική κινητικότητα επήλθε μετά το 1950.

Η κατασκευή του φράγματος, είχε ως συνέπεια πλην της δημογραφικής αλλοίωσης της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της μετακίνησης σημαντικού μέρους του πληθυσμού, να «πνιγούν» μαζί με τους οικισμούς και μνημεία της φύσης, εκκλησίες και γέφυρες τα οποία αποτελούσαν θησαυρό για τον τοπικό πολιτισμό. Η γέφυρα της Μαρδάχας χτισμένη στη θέση της ομώνυμης και μοναδικής για την περιοχή πηγής του Αχελώου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Βυζαντινό Μοναστήρι της Επισκοπής, η ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα της Τατάρνας και η παλαιά μονή της Τατάρνας είναι κάποια από αυτά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Λίμνη Κρεμαστών

Ο μύθος θέλει να συμβαίνουν «περίεργα» ατυχήματα στις μπουλντόζες στην προσπάθεια τους να γκρεμίσουν τις εκκλησίες, Ερπύστριες να καταστρέφονται, σμήνος μελισσών να κυνηγούνε τους οδηγούς κ.α.

Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε μετά την πλήρωση της τεχνητής λίμνης του φράγματος των Κρεμαστών στον ποταμό Αχελώο. Βρέθηκε ότι ο αριθμός των προσεισμών μπορεί να συσχετισθεί με την πλήρωση της λίμνης. Η σεισμική δραστηριότητα ήταν τόσο έντονη που έγινε αναφορά του φαινόμενου στη διεθνή βιβλιογραφία.

http://infomust.gr/

 

Διαβάστηκε 5385 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία