Παρασκευή, 4η Οκτωμβρίου 2024  11:20 μμ
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 23:04

Αιτωλοακαρνανία: «Τρέχουν» οι παρεμβάσεις με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Τρέχουν» οι παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Σε περισσότερα από 100 σημεία στην Αιτωλοακαρνανία παρεμβαίνει η Περιφέρεια"

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μπορεί να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, αλλά ήδη οι πρώτες βροχές «έπεσαν», ενώ ο χειμώνας είναι «μπροστά» μας και ήδη η κλιματική αλλαγή μας έχει δείξει τις διαθέσεις της και γι’ αυτό όλοι οι φορείς είναι σε πλήρη εγρήγορση για την αντιπλημμυρική περίοδο.

Κατά την παρούσα χρονική περίοδο η μεγαλύτερη βάση δίνεται στον καθαρισμό φρεατίων, χειμάρρων, ποταμών κλπ και γι’ αυτό όλοι οι φορείς, Δήμοι και Περιφέρειες, έχουν ξεκινήσει από καιρό τη δουλειά, η οποία, ως είθισται, διαθέτει πολλές φάσεις, καθώς δεν τελειώνει όταν καθαριστεί ο χείμαρρος και ο ποταμός, αλλά συνεχίζεται ο καθαρισμός και σε δεύτερη φάση, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η εποπτεία αν οι χείμαρροι και τα ποτάμια παραμένουν καθαρά, ώστε όταν χρειαστεί να γίνει η κατάλληλη παρέμβαση το συντομότερο δυνατόν.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν δυο ενεργές εργολαβίες στην Αιτωλοακαρνανία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι εργολαβίες αυτές αφορούν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σχετίζονται με την συντήρηση και τον καθαρισμό των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Βασίλη Γιαννόπουλου οι καθαρισμοί και η συντήρηση υφιστάμενων έργων στο δευτερεύον υδρογραφικό δίκτυο Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνει, καθαρισμούς της κοίτης των υδατορεμάτων από αυτοφυή βλάστηση, απορρίμματα και μπάζα, λιθορριπές για την προστασία της κοίτης και των πρανών, καθώς επίσης αποκατάσταση ή ανακατασκευή αναχωμάτων, τοιχίων αντιστήριξης και συρματοκιβωτίων, όπου φυσικά απαιτείται.

Ειδικότερα και ενδεικτικά, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Δήμο Ξηρόμερου, στο ρέμα Βασιλόπουλου, στο Δήμο Ναυπακτίας στα ρέματα Τζαβάρη και του Πλατανίτη, στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας εντός των οικισμών της Παλαίρου και της Πογωνιάς και στο Δήμο Αγρινίου στα ρέματα σε Διαμαντέϊκα, Ρουσσέϊκα, Τριαντέϊκα, Καινούργιο, Γραμματικού, Κάτω Μακρυνού, Άγιο Ανδρέα, Παπαδάτες και Ζευγαράκι.

Επίσης «τρέχει» και η εργολαβία που περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και τον καθαρισμό των κυριότερων υδατορεμάτων που απορρέουν στην Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνεται καθαρισμοί σε 28 θέσεις, σε υδατοέματα και συγκεκριμένα στην Αγριλιά, στο Κεφαλόβρυσο, στο Χαλίκι, στον Κάκαβο, στη Σταμνά, τη Μεγάλη Χώρα, το Δοκίμι, το Ζευγαράκι, τον Βάρνακα, την Κάτω Βασιλική, τον Πλατανίτη, τη Βαρειά, τη Μπούκα, τον Αστακός, την Παραβόλα και στον ποταμό Ιναχο κ.α.

O Βασίλης Γιαννόπουλος

«Πρόκειται για δυο σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι παρεμβάσεις των δυο έργων αφορούν περισσότερα από 100 σημεία - θέσεις και στους επτά δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, με τις οποίες αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ζημιές που είχαν προκληθεί από θεομηνίες των τελευταίων ετών, προστατεύουμε τις υποδομές μας και τις παρόχθιες περιουσίες και κυρίως θωρακίζουμε τους οικισμούς πλησίον των οποίων διέρχονται τα παραπάνω υδατορέματα και οι ποταμοί. Η περιοδική συντήρηση που κάνουμε, όπως διαπιστώθηκε και κατά τον προηγούμενο χειμώνα, έχει συμβάλει σημαντικά στην καλή υδραυλική λειτουργία των ποταμών και υδατορεμάτων της Αιτωλοακαρνανίας θωρακίζοντας την από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε μιλώντας στη «Σ» ο κ. Γιαννόπουλος.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 54 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.