Τετάρτη, 2η Οκτωμβρίου 2024  12:19 μμ
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 11:53

Αγρίνιο: Πώς είναι σήμερα το σπίτι της οικογένειας Παπαστράτου - Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Επισκεφθήκαμε στο σπίτι της οικογένειας Παπαστράτου στο Αγρίνιο όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει «παγώσει» και σας μεταφέρουμε τι αντικρίσαμε στο εσωτερικό του. Βρίσκεται επί των οδών Δαγκλή και Μακρή, στο κτήριο που στεγάζεται το Τμήμα Πολιτισμού (πρώην ΚΕΔΑ).

Η κατοικία  έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο, χωρίς καμία παρέμβαση, όπως την άφησε ο τελευταίος ένοικός της Τάσος Παπαστράτος.

Γράφει η Εύα Ξευγένη

Στο εσωτερικό του σπιτιού ο επισκέπτης μπορεί να δει την επίπλωση,  τους οικογενειακούς πίνακες, την κάβα και τα ποτήρια με τα οποία απολάμβαναν το ποτό τους οι τελευταίοι ένοικοι, ακόμα και ξύλα που είχαν τοποθετηθεί δίπλα στο τζάκι. Με ενδιαφέρον μπορεί να  παρατηρήσει κανείς τη διακόσμηση και την αισθητική του,  όπως αυτή «πάγωσε» στο χρόνο.

Στο σπίτι, που είναι χτισμένο στο πρότυπο του Μετσόβου, έχουν παραμείνει τα έπιπλα των τελευταίων του ενοίκων, ενώ σε ορισμένα από τα οικιακά σκεύη είναι χαραγμένο το όνομα της οικογένειας. Αποτελεί δημόσια κληρονομιά και ιστορικό σημείο των ευεργετών του τόπου μας.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει για το κοινό

Η Διευθύντρια Οργάνωσης & Προώθησης Δράσεων Καλλιτεχνικής Παιδείας & Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Αγρινίου κ. Έφη Τσακανίκα εξήγησε στη «Συνείδηση» πως «υπάρχει η σκέψη να ανοίξει στο κοινό, όμως δεν είναι αποφασισμένο το πότε. Πρέπει να γίνουν ορισμένες διαδικασίες οριοθέτησης του χώρου, να αποφασιστεί ποιοι χώροι θα είναι επισκέψιμοι, να εξεταστεί πόσα άτομα θα μπορούν να μπαίνουν ταυτόχρονα. Είναι ορισμένα ζητήματα που πρέπει πρώτα να διασφαλιστούν πριν ανοίξει προς το κοινό».

Το σπίτι δωρήθηκε στο Δήμο Αγρινίου επιπλωμένο, μαζί με τα κειμήλια και τα σκεύη που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, με τελευταίο ένοικο τον Τάσο Παπαστράτο, γιο του Ιωάννη, το 1982. «Το σπίτι αυτό δεν ήταν μόνιμη κατοικία της οικογένειας» εξηγεί η κ. Τσακανίκα. «Αυτό ήταν το σπίτι στο οποίο έμεναν όταν έρχονταν από την Αθήνα για τις δουλειές τους εδώ. Όλο αυτό το σύγχρονο κτήριο κατασκευάστηκε το 1967. Το εσωτερικό του σπιτιού έχει διατηρηθεί ακριβώς όπως δωρήθηκε στο Δήμο Αγρινίου το 2004, με τα έπιπλα και τα σκεύη του, με ό,τι περιείχε μέσα. Το σπίτι συντηρείται και διατηρείται καθαρό, αλλά δε χρησιμοποιείται».

Δείτε εικόνες από το σπίτι της οικογένειας Παπαστράτου που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο με όλα τα έπιπλα και τα οικογενειακά κειμήλια:

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 89 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 11:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.