Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  1:19 μμ
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 09:34

Άρθρο του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης με αναφορά στο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα «Παναγία Προυσιώτισσα» του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άρθρο της ομογενειακής εφημερίδας για τη συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα με το Adelphi University της Νέας Υόρκης (Έτος ιδρύσεως 1896).

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό Πανεπιστήμιο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Αγρίνιο.

Τόσο η Πρύτανης του Πανεπιστημίου όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποί του είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές των Εκπαιδευτηρίων στην τελετή υποδοχής στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Το Adelphi University παρακολούθησε όλο το Πρόγραμμα FABulous Greece των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα, διάρκειας 14 ημερών, το οποίο προάγει τον Ελληνισμό.

Αυτή η συνεργασία επιτεύχθηκε χάρη στη Dr. Γράψια Ειρήνη, πρώην Συντονίστρια Εκπαίδευσης Αμερικής, αποσπασμένη εκπαιδευτικό στις ΗΠΑ, την οποία τα Εκπαιδευτήρια ευχαριστούν για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη.

Το ταξίδι του Adelphi University στην Ελλάδα

04 Αυγούστου 2024

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εκπαίδευσης και Υγείας του Πανεπιστημίου Αντελφάι (Ruth S. Ammon College of Education and Health Sciences – Adelphi University) περιελάμβανε το υπερατλαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος FABulous Greece, που υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από το ιστορικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα «Παναγία Προυσιώτισσα», με έδρα το Ψηλογέφυρο Αγρινίου.

Η εξαμελής ομάδα αποφοίτων, με επικεφαλής την πρύτανη και καθηγήτρια Δρ Ξιάο – Λέι Ουάνγκ (Xiao-lei Wang), πραγματοποίησε μια περιοδεία 14 ημερών, επισκεπτόμενη, μεταξύ άλλων, την Αθήνα, τους Δελφούς, τη Ναύπακτο, την Αρχαία Ολυμπία, τη Λευκάδα και ορισμένα γραφικά χωριά, σε μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η αντιπροσωπεία των αποφοίτων του Adelphi University πραγματοποίησε επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικά μουσεία, κάστρα και ιστορικά μοναστήρια, ενώ συμμετείχε και σε κρουαζιέρα σε επιλεγμένα νησιά του Ιονίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον Ε.Κ.

Σύμφωνα με την Δρα Ουάνγκ, το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών ταξιδιών του Αντελφάι περιελάμβανε, μέχρι πρόσφατα, χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, η Κένυα και η Τζαμάικα, με την Ελλάδα να προστίθεται φέτος, ένεκα και της συνέργειας με το FABulous Greece.

«Τα πιο αξιομνημόνευτα σημεία της επίσκεψής μας περιελάμβαναν την Ακρόπολη, τους Δελφούς, τον Κήπο των Ηρώων, τις εκπληκτικές παραλίες και τα σχολεία των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα. Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του ταξιδιού ήταν οι Ελληνες – η φιλοξενία τους έγινε αισθητή παντού», ανέφερε η Δρ Ουάνγκ.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια των εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», Αγγελική Μπαλαούρα, επεσήμανε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ότι το ταξίδι του Πανεπιστημίου Αντελφάι ήταν πολυθεματικό και δεν εστίασε μόνο στην ελληνική γλώσσα, όπως συμβαίνει με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία.

«Το ταξίδι του Αντελφάι είχε φυσικά όλα τα βασικά ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία. Οι απόφοιτοι είδαν την Ακρόπολη και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών όπως επίσης και τα αρχαιολογικά και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Παράλληλα, όμως, στο πρόγραμμα συμπεριελήφθησαν και χώροι συνδεδεμένοι με τη νεότερη Ιστορία, όπως το Κάστρο της Ναυπάκτου, η Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και ο Κήπος των Ηρώων, η Λιμνοθάλασσα και το Μουσείο Άλατος. Επίσης, υπήρχαν και θρησκευτικές πινελιές, καθότι επισκέφθηκαν εκκλησίες, μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και το μοναστήρι της Φανερωμένης. Σε όλα αυτά, βέβαια, υπήρχε και το ψυχαγωγικό στοιχείο. Στη Λευκάδα, προγραμματίστηκε κρουαζιέρα και σε άλλα νησιά, όπως η Κεφαλονιά, πήγαν σε παραλίες αλλά και επισκέφθηκαν ακόμη το μουσείο και το λαγκούν της Λευκάδας, στην είσοδο του νησιού», τόνισε η κ. Μπαλαούρα.

Η αντιπροσωπεία των αποφοίτων του Adelphi University πραγματοποίησε επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικά μουσεία, κάστρα και ιστορικά μοναστήρια, ενώ συμμετείχε και σε κρουαζιέρα σε επιλεγμένα νησιά του Ιονίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον Ε.Κ.

Πάντως, σύμφωνα με την Δρα Γουάνγκ, τουλάχιστον τρεις από τους απόφοιτους δεν είχαν επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα, ενώ το μοναδικό μέλος της ομάδας που είχε ελληνική καταγωγή ήταν η βοηθός επικεφαλής Τζιν Μαρί Ιγνατιάδη (Jean Marie Ignatiades), ο πατέρας της οποίας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, με το φετινό ταξίδι να τους μένει αξέχαστο.

«Το ταξίδι μας εξισορροπούσε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με πρωινά αφιερωμένα σε ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους όπως η Ακρόπολη και τα αρχαιολογικά μουσεία, και απογεύματα ελεύθερα. Οι ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά νησιά παρείχαν μια αναζωογονητική αλλαγή του σκηνικού. Το FABulous Greece οργάνωσε σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια, από τη διαμονή μέχρι τη μεταφορά, κάνοντας το ταξίδι πραγματικά αξέχαστο», ανέφερε η επικεφαλής του γκρουπ, εμφανώς ικανοποιημένη από την 14ήμερη ξενάγηση στην Ελλάδα.

Η Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προτσιώτισσα, Αγγελική Μπαλαούρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον Ε.Κ.

Το πρόγραμμα FABulous Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε, επί της ουσίας, πριν από δεκαετίες, αλλά διαμορφώθηκε, ως προς την ευρύτερη εξωστρέφειά του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με το Αντελφάι να είναι το πρώτο αμερικανικό ίδρυμα που εντάσσεται στις δράσεις του.

«Αυτή η δραστηριότητα υπάρχει σε μικρότερη κλίμακα πάρα πολλά χρόνια. Τώρα είναι πιο οργανωμένη, έχει βγει σε πιο πολλά σχολεία και Πανεπιστήμια, κυρίως δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια. Από αμερικανικά ιδρύματα είναι το πρώτο το Αντελφάι. Σχεδιάζουμε κάτι ανάλογο και με πολλά Πανεπιστήμια αλλά και σχολεία ομογενών. Περιμένουμε σχολεία από άλλα μέρη της Αμερικής, όπως επίσης και αδελφοποιημένα σχολεία από Ν. Αφρική και άλλες χώρες», κατέληξε η κ. Μπαλαούρα.

ekirikas.com

Διαβάστηκε 159 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 09:39
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News