Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:47 πμ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 13:39

Αγρίνιο: Σημείο διανυκτέρευσης για διερχόμενους η πλατεία δίπλα από τα ΚΤΕΛ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο: Η πλατεία δίπλα από τα ΚΤΕΛ απέκτησε άλλη χρήση όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία έχει μετατραπεί σε σημείο διανυκτέρευσης για διερχόμενους. Ήταν νομοτέλεια ότι θα συνέβαινε και αν υπάρξει λύση πρέπει να είναι σύντομη

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αρκετούς μήνες πριν η «Σ» είχε εκφράσει την απορία αρκετών αναγνωστών για το μέλλον που θα επιφυλασσόταν σε ένα από τα εντυπωσιακά «τοπόσημα» που φιλοδοξεί να έχει το Αγρίνιο αν και εφόσον κάποτε ολοκληρωθεί οικιστικά και επεκταθεί προς τις τωρινές παρυφές του, κάνοντας νέες γειτονιές και νέες εμπορικές πιάτσες.

Η αναφορά είναι για την πλατεία δίπλα στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, για την ακρίβεια έναν χώρο που δεν είναι ακριβώς πλατεία αφού κυριαρχεί το πράσινο.

Αρκετοί πολίτες, λοιπόν, στο Αγρίνιο- στο δημόσιο διάλογο που γίνεται στα δίκτυα, κυρίως- εξέφραζαν την απορία για το αν θα έχει την ενδεδειγμένη λειτουργικότητα η νέα πλατεία, με κάποια δεδομένα στην εξίσωση όπως: πληθυσμιακή πυκνότητα, κοινωνικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή, καταυλισμοί που υπάρχουν σε κοντινά μέρη κλπ. τα οποία δεν προδίκαζαν για να καθιερωθεί το σημείο ως το πιο… κοσμικό της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα, πριν μπει το καλοκαίρι, υπήρχαν παρέες που περνούσαν από την περιοχή και κάποιες οικογένειες που πήγαιναν για ανοιχτό χώρο όσο οι θερμοκρασίες ήταν ανεκτές.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι δημοτικό συμβούλιο προ μηνών, όπου είχε συζητηθεί εκτεταμένα το ζήτημα, ο δήμαρχος Αγρινίου είχε τονίσει ότι έχει έναν σχεδιασμό για το συγκεκριμένο σημείο που είναι εντός σχεδίου πόλης (φωτο2) . Μεταφορά υπηρεσιών, πιθανότατα η Πυροσβεστική αλλά και η ΔΕΥΑΑ, όπως κι ένα ειδικό σχολείο που θα γειτνιάζει με το Μουσικό Σχολείο που ήδη υπάρχει στην περιοχή.

Οι ευχές ήταν να μην έχει το εγχείρημα την κατάληξη που είχε η μικρή πλατεία που υπάρχει ακριβώς απέναντι στο αντίθετο ρεύμα, την οποία κανείς δεν προσέχει πια αφού ουδέποτε την εξέλαβε ως πλατεία! Κι ο λόγος ήταν ότι λίγο καιρό από την τότε παράδοσή της είχαν αρχίσει να συρρέουν τα πρώτα καραβάνια από νομάδες και διερχόμενους που την χρησιμοποιούσαν για διανυκτέρευση, άρα και για σωματικές ανάγκες, μαγείρεμα, απόθεση σκουπιδιών κλπ.

Το όραμα από τον παλιότερο δήμαρχο Αγρινίου Θύμιο Σώκο έβλεπε ότι υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια πλατεία εκεί, διότι ο σχεδιασμός θα έφερνε «την εθνική οδό να είναι το αντίστοιχο της Παπαστράτου». Να μεγαλώσει, με άλλα λόγια, το Αγρίνιο προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά τόσο πολύ, ώστε η κεντρική οδός του να καταστεί ο εθνικός δρόμος. Τελικά η συγκεκριμένη πλατεία φτιάχτηκε, το Αγρίνιο αναπτύχθηκε προς τα εκεί αλλά πολύ πιο βραδέως και αυτό που έμενε για χρόνια ήταν η μικρή πλατεία να είναι γεμάτη από βανάκια και αγροτικά από διερχόμενους από το Αγρίνιο Ρομά!

Γι' αυτόν αλλά και για άλλους λόγους, τελικώς, φτιάχτηκαν μεγάλα τσιμεντένια... παρτέρια μέσα, ώστε να περιοριστεί ο χώρος και να μην μπορεί να ανέβει αυτοκίνητο πάνω στην υποτιθέμενη πλατεία! Τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, οι διερχόμενοι νομάδες άρχισαν να χρησιμοποιούν πια το δωρεάν πάρκινγκ στα Σφαγεία και το σημείο έχει καταστεί ένα περίεργο θέαμα (φωτο 3).

Οι ευχές, λοιπόν, για μια προσεγμένη πλατεία που έγινε στην περιοχή με σκοπό να τα πάει καλύτερα από τη προηγούμενη, δεν φαίνεται να ευοδώνονται καθώς εδώ και μερικές μέρες ένας σημαντικός αριθμός από φορτηγάκια με τέντες και καρότσες διανυκτερεύουν στο σημείο (φωτο -κεντρική) ακριβώς απέναντι από την πιάτσα ταξί για το ΚΤΕΛ. Στο σημείο παίζουν μικρά παιδιά, κάποιοι κοιμούνται στο γρασίδι, το πρωί υπάρχουν σκουπίδια, όλων των ειδών, ακόμη και πάνες.

Οπότε μπορεί να πει κανείς ότι η νομοτέλεια που οι περισσότεροι πραγματιστές ανέμεναν είναι ήδη εδώ. Παράλληλα, λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω, υπάρχει και το φαινόμενο μικρά παιδιά να κάνουν μπάνιο στο σιντριβάνι που υπάρχει λίγο πριν την αερογέφυρα, με πολλά από αυτά να μένουν σε κάποια παραπήγματα της περιοχής και να διασχίζουν τον δρόμο ξυπόλητα για να πέσουν στο νερό, κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, η πλατεία δίπλα στα ΚΤΕΛ έχει αρχίσει να δέχεται «επισκέψεις» καθώς υπάρχουν ήδη περαστικοί λόγω καλοκαιριού που κάνουν μία ή δύο διανυκτερεύσεις. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι στο κέντρο τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν νέοι επαίτες που με παιδιά σε καρότσια ή στα χέρια ζητούν βοήθεια στο κέντρο.

Οπότε, αν είναι να γίνει κάτι για την συγκεκριμένη κατάσταση και για τη χρήση της ευρύτερης περιοχής πρέπει να γίνει τώρα.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 258 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News