Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:01 μμ
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 23:37

Αιτωλοακαρνανία: «Ορφανά» το 5% των ακινήτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αιτωλοακαρνανία: «Ορφανά» το 5% των ακινήτων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για τα «ορφανά» από ιδιοκτήτη ακίνητα να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Από 30 Νοεμβρίου όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί «περνούν» στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, όχι όμως οριστικά

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μετά το τέλος του Νοεμβρίου όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο θα «περάσουν» στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου! Βέβαια, η απόκτηση του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα είναι οριστική, αλλά έχει προβλεφθεί από το νόμο και θα υπάρχει μεταβατική περίοδος 10 περίπου ετών! Όταν λήξει και αυτή η περίοδος τότε το ακίνητο που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη θα περνά οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση στην αγορά πως όταν πλησιάζουμε στο τέλος του Νοεμβρίου ή θα δοθεί παράταση ή θα υπάρξει μια κάποια άλλη φόρμουλα, ώστε να συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες να δηλώνουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου λάθους.
Επειδή όμως τα προβλήματα με τους συνιδιοκτήτες είναι χιλιάδες και περίπλοκα όταν το Ελληνικό Δημόσιο γίνει συμμέτοχος σε οποιαδήποτε ιδιοκτησία, τότε θα ξεκινήσουν τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα!

Ο Χρήστος Καμποσιώρας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας μιλώντας στη «Σ» και αναλύοντας όλες τις εκφάνσεις του ζητήματος επεσήμανε:

«θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδο περίπου 10 ετών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να περάσουν οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο οι ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Από τις 30 Νοεμβρίου και έπειτα όμως τα ακίνητα αυτά θα περάσουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (όχι οριστικά όμως). Εκτιμώ ότι θα υπάρξει παράταση, ενώ να επαναλάβουμε πάλι πως θα υπάρχει από τότε και έπειτα η δεκαετής περίπου μεταβατική περίοδος, που σημαίνει ακόμη και τώρα ή τότε θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ένα ακίνητο που δεν είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με το ρυθμό που κινήθηκε το κτηματολόγιο, εκτιμώ ότι αν δεν υπάρξει παράταση θα υπάρξει μια άλλη φόρμουλα, αντίστοιχη όμως με την παράταση. Στο ενδεχόμενο που υπάρξει φόρμουλα θα γίνει διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κλείσει η πλατφόρμα του κτηματολογίου και να ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων. Δεν νομίζω επειδή θα είναι κάποια ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη θα παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα.

Θα γίνει εκτιμώ όπως συνέβη και στην πρώτη φάση του κτηματολογίου. Τότε είχε κλείσει η πλατφόρμα και μπορούσαμε να δηλώσουμε κάποια αλλαγή στο κτηματολόγιο, να διορθώσουμε κάποιο λάθος ή και να δηλώσουμε κάποιο ακίνητο μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου λάθους.

Συνεπώς, με την ίδια διαδικασία πιστεύω πως κάποια στιγμή θα κλείσει η πλατφόρμα, αν φυσικά δεν δοθεί παράταση. Όταν θα υπάρξει παράταση ή θα ενεργοποιηθεί κάποια πλατφόρμα θα ξεκινήσει και η επεξεργασία όσων ακινήτων θα έχουν δηλωθεί μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2024.

Στην Αιτωλοακαρνανία η επεξεργασία της κτηματογράφησης έχει φτάσει σχεδόν στο 80%. Εκτιμώ ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% των συνολικών δικαιωμάτων θα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.
Στο πλαίσιο των συνολικών δικαιωμάτων εννοούμε παντός τύπου ακίνητα, δηλαδή αγροτεμάχια, οικόπεδα, ακόμη και κατοικίες. Οι λόγοι που τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι πολλά, θα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη είναι πάρα πολλοί.

Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτησιακών προβλημάτων που δεν επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα, να μην υπάρχει δηλαδή τίτλος ιδιοκτησίας, να είναι σε αμφισβήτηση κλπ. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις πανελλαδικά που οι κληρονόμοι - ιδιοκτήτες είναι πάρα πολλοί και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

Για παράδειγμα μπορεί να μην έχει δηλωθεί ένα διαμέρισμα που μπορεί να έχει 30 κληρονόμους και κανείς να μην έχει ενδιαφερθεί να δηλώσει το ποσοστό του.

Υπάρχει και το ανάποδο όμως παράδειγμα. Να μην έχει ενδιαφερθεί σε μια τέτοια περίπτωση ένας από τους 30 ιδιοκτήτες. Αυτομάτως τότε όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν συμμέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν θα είναι εύκολο δηλαδή να γίνει αγοροπωλησία, αλλά δεν θα εύκολο να διευθετηθούν άλλου είδους προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν θα είναι εύκολο ούτε να βαφτεί με δύο λόγια το διαμέρισμα αυτό.
Αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν. Γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξει λύση, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται πολιτική βούληση.

Επίσης, είναι βασικό να επισημάνουμε πως οι ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν στο κτηματολόγιο ακόμη την ιδιοκτησία τους, όποια και αν είναι αυτή, μπορούν να την δηλώσουν στο κτηματολόγιο και τώρα με τη διαδικασία του πρόδηλου λάθους. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν από το κτηματολόγιο και κάποιες παθογένειες, δεν γίνεται διαφορετικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 95 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News