Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:53 πμ
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 16:59

1ο ΓΕΛ Μεσολογγίου: Ευχαριστεί τον Γ. Παπαγεωργίου για το graffiti με τον Κωστή Παλαμά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Διευθυντής  Φώτης Σκληρός, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του 1ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή εκφράζουν θερμές  ευχαριστίες μας στον διεθνούς φήμης old school graffiti artist Γιώργο Παπαγεωργίου και τους συνεργάτες του για την ολοκλήρωση του εντυπωσιακού graffiti στο 1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με θέμα την προσωπογραφία και στίχους του Κωστή Παλαμά.

Το έργο του ολοκληρωμένο πλέον κοσμεί το 1ο  Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή και υπενθυμίζει την τεράστια προσφορά του μέγιστου των ποιητών Κωστή Παλαμά και ολόκληρης της οικογένειας των Παλαμάδων στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου,  στα Ελληνικά Γράμματα και στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η Παλαμαϊκή ή Παλαμαία Σχολή της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1760, κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, από το Λόγιο και Διδάσκαλο του Γένους Παναγιώτη Παλαμά.

Ο Παλαμάς παρέμεινε Διευθυντής της Σχολής από την ίδρυσή της μέχρι το θάνατό του το 1802, με μια διακοπή της λειτουργίας της κατά την περίοδο των Ορλωφικών. Κατά τα Ορλωφικά, το 1770,το Μεσολόγγι συμμετείχε στην εξέγερση και ο Παναγιώτης Παλαμάς κατέφυγε στη Ζάκυνθο, από την οποία επέστρεψε μετά την υπογραφή της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή το 1774, φτιάχνοντας τη Σχολή σε νέο χώρο. Η Σχολή αναφέρονταν ως “Κοινοσυντήρητο Ιδρυμα”.

Τον διαδέχτηκε στη Διεύθυνση της Σχολής ο γιος του Γρηγόριος Παλαμάς, οπότε μετονομάστηκε σε Μεσολογγίτις Ακαδημία.  Η Σχολή συνέχισε να λειτουργεί ακόμη και κατά τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μέχρι το 1826, όταν έπεσε το Μεσολόγγι στους Τούρκους. Λειτούργησε ξανά όταν την επανίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ως 1ο Λύκειο Μεσολογγίου λειτουργεί από το 1976.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 159 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News