Τρίτη, 6η Αυγούστου 2024  1:02 μμ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 17:49

Ζωηρό ενδιαφέρον για το εργαστήριο ξερολιθιάς στο Θέρμο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ομάδα νέων του Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμου και τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης πραγματοποίησε στις 15 & 16 Ιουνίου 2024 την δεύτερη δράση στα πλαίσια υλοποίησης του έργου: «η Τέχνη της Άλεσης», με Συγχρηματοδότηση από το European Solidarity Corps(Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης) #escproject #europeansolidaritycorps.

Η δράση αυτή ήταν το «Εργαστήριο Ξερολιθιάς» και ήταν η δεύτερη κατά σειρά εθελοντική δράση. Η πρώτη ήταν η Δενδροφύτευση του αύλειου χώρου του Μύλου της Κασσάνδρας και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου 2024.

Το «Εργαστήριο Ξερολιθιάς» πραγματοποιήθηκε 15 & 16 Ιουνίου στο Νερόμυλο της Κασσάνδρας στο Θέρμο και είχε σαν στόχο :

«Να φέρουμε σε επαφή τους κατοίκους με παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, οι οποίες είναι αφενός συμβατές με την μακρόχρονη παράδοση του τόπους μας και αφετέρου οι τεχνικές αυτές είναι οικολογικά βιώσιμες.

Τα μέλη της ομάδας του εργαστηρίου, να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τόσο την καθημερινότητά τους, όσο και το επαγγελματικό τους προφίλ

Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή οι κάτοικοι να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ξερολιθιές και να αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά το τοπίο στο οποίο δρουν και δραστηριοποιούνται».

Η δράση αυτή είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία με συμμετοχή 35 -45 εθελοντών από πολλές περιοχές του Θέρμου, ακόμη και από την Αθήνα.

Τοπικοί τεχνίτες Ξερολιθιάς δίδαξαν την πανάρχαια τέχνη και συγχρόνως με την βοήθεια των εθελοντών έκτισαν με την μέθοδο αυτή μάνδρα στο νότιο τμήμα του Μύλου Κασσάνδρας.

Το πρόγραμμα περιείχε στην αρχή πλήρης ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου της τέχνης της Ξερολιθιάς και στην συνέχεια εξάσκηση επί του πεδίου με κτίσιμο μάνδρας.

Το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα για τους παρευρισκόμενους και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 180 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News