Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  5:21 πμ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 18:04

Παράξενα -και συχνά επικίνδυνα- πράγματα που τρώνε οι σκύλοι- Τι να κάνετε για αυτό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είτε παρακινούνται από περιέργεια, είτε από πείνα είτε από πλήξη είτε από απλή ανάγκη να μασήσουν κάτι, οι σκύλοι συχνά καταπίνουν κάποια περίεργα και ασυνήθιστα πράγματα.

Κάθε όμως μη τρόφιμο που καταναλώνεται από το κατοικίδιό μας ενέχει κινδύνους, κάτι που συχνά μας κάνει να ανησυχούμε και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Ας δούμε μερικά από αυτά τα πράγματα που τρώνε τα αγαπημένα μας τετράποδα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

Γρασίδι και λουλούδια

Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάσατε τον σκύλο σας να τρώει γρασίδι ή κάποιο λουλούδι. Το γρασίδι είναι ένα από τα ”λιγότερα ακίνδυνα” πράγματα που μπορεί να φάει. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο. Σύμφωνα με μελέτες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σκύλων τρώει φυτά σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Γιατί λοιπόν τα σκυλιά έχουν αυτή τη συνήθεια; Γιατί μετατρέπονται σε ζώα βοσκής;

Ένας λόγος μπορεί να είναι το ότι από τη διατροφή τους λείπουν κάποια θρεπτικά συστατικά και προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη αυτή με το να τρώνε γρασίδι.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τρώνε γρασίδι ή φυτά για να πάρουν περισσότερες ίνες, προκειμένου να διατηρήσουν ένα υγιές έντερο.

Και ενώ λέγεται ότι οι σκύλοι συχνά τρώνε γρασίδι για να αντιμετωπίσουν ένα στομαχικό πόνο, εντούτοις δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό σκύλων φαινόταν άρρωστο πριν φάει γρασίδι και ένα επίσης μικρό ποσοστό έκανε εμετό μετά. Οπότε αυτό μπορεί να μη συμβαίνει πάντα.

Τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό

Φροντίστε να δώσετε στον σκύλο σας την κατάλληλη τροφή, με όλα τα απαραίτητα συστατικά και πλούσια σε φυτικές ίνες και παρακολουθείτε την υγεία του. Πέρα από αυτό, δεν είναι λόγος ανησυχίας αν περιστασιακά τρώει και λίγο γρασίδι.

Όταν πρόκειται όμως για λουλούδια, εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς μερικά λουλούδια μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους. Ο κτηνίατρός σας, ή ένας εκπαιδευτής μπορούν να σας βοηθήσουν με κάποιες προτάσεις για το πώς να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά.

Ακαθαρσίες (δικές τους και άλλων)

Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αηδιαστικά πράγματα που κάνουν μερικές φορές οι σκύλοι. Όμως υπάρχει εξήγηση.

Αν και μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα σκυλιά έχουν αυτή τη συνήθεια (επιστημονικά ονομάζεται κοπροφαγία) λόγω ανεπάρκειας σημαντικών συστατικών στο φαγητό τους ή λόγω άγχους, μια έρευνα που έγινε το 2018 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Veterinary Behavior κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Η κοπροφαγία δεν φαίνεται να σχετίζεται με το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα, το άγχος ή το είδος της τροφής του ζώου. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία ενός άλλου τετράποδου συγκάτοικου που έχει αυτή τη συνήθεια».

Με άλλα λόγια, είναι πιθανό ότι ο σκύλος σας δεν τρώει περιττώματα επειδή είναι ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά η τροφή του ή είναι αγχωμένος, αλλά μπορεί να το κάνει επειδή έχει μάθει τη συμπεριφορά αυτή από άλλον σκύλο.

Η κοπροφαγία δεν είναι μόνο κάτι δυσάρεστο αλλά και επικίνδυνο καθώς ο σκύλος μπορεί να προσβληθεί από παράσιτα ή να έχει άλλες πιθανές επιπλοκές στην υγεία του.

Τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό

Θα πρέπει να αποφεύγετε να επιπλήττετε τον σκύλο σας όταν κάνει κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, αποσπάστε του την προσοχή και δώστε του κάτι καλύτερο να κάνει.

Εάν η συνήθεια αυτή συνεχίζεται όσο και αν έχετε προσπαθήσει να τη σταματήσετε, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν εκπαιδευτή. Μην ξεχνάτε ότι η αποπαρασίτωση του ζώου σας είναι κάτι απαραίτητο.

Ρούχα και έπιπλα

Και ενώ μπορεί ο σκύλος σας να μην έχει τη συνήθεια να τρώει ρούχα, μαξιλάρια και τα σχετικά, εντούτοις μπορεί κάποια στιγμή να τον δείτε να το κάνει. Πολλά σκυλιά κατά καιρούς εμφανίζουν αυτό το είδος καταστροφικής συμπεριφοράς και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μπορούν να το κάνουν από στρες– ίσως από το άγχος αποχωρισμού- από έλλειψη επαρκούς καθημερινής άσκησης ή ακόμα και από εξάντληση.

Τα κουτάβια, ειδικότερα, είναι πιθανό να προσπαθήσουν να δαγκώσουν και να μασήσουν πράγματα που δεν πρέπει τον καιρό που βγάζουν δόντια.

Τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό

Ξεκινήστε εστιάζοντας στα βασικά. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει μια καλή καθημερινή ρουτίνα που δεν αλλάζει. Η βόλτα και η άσκησή του είναι δύο πράγματα απαραίτητα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τρέφεται σωστά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν τώρα παρουσιάζει έντονα σημάδια άγχους αποχωρισμού, που δεν περνάνε, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή.

Πουλιά, ποντίκια και άλλα

Είναι πραγματικά πολύ άσχημο να βλέπετε τον σκύλο σας να επιτίθεται, ακόμη και να τρώει, πουλιά, ποντίκια και άλλα. Αυτή η συμπεριφορά είναι ενστικτώδης δεδομένου ότι τα σκυλιά είναι φυσικοί θηρευτές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήνεται να συμβαίνει.

Τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα μικρά ζώα από τον σκύλο σας.

Παίζοντας καθημερινά μαζί του και δίνοντάς του παιχνίδια μάσησης, θα τον κάνετε να εκτονώσει την ενέργειά του.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αγνοεί τα μικρότερα ζώα ή να σταματήσει την επίθεση όταν αυτό του ζητηθεί. Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων μπορεί, για άλλη μια φορά, να σας προσφέρει μεγάλη βοήθεια εδώ.

topetmou.gr

Διαβάστηκε 141 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News