Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  4:52 πμ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 14:49

Νοσοκομείο Αγρινίου: Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση των συμβασιούχων στην Καθαριότητα - Αορίστου χρόνου συμβάσεις το αίτημα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τρίωρη στάση εργασίας με παράλληλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ώστε να εκφραστεί η συμπαράσταση στις 30 εργαζόμενες στην Καθαριότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου οι συμβάσεις (ΣΟΧ) των οποίων λήγουν αλλά και να στηριχθεί το αίτημα οι συμβάσεις τους (ΣΟΧ) να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και να μην ανατεθούν οι υπηρεσίες καθαρισμού σε ιδιώτη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (20.6.24) στη νοσηλευτική μονάδα.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου (ΣΕΝΑ) που αντιτίθεται στην ανάθεση της Καθαριότητας του Νοσοκομείου και των δομών του («Ψυχαργώ» και Κέντρο Ψυχικής Υγείας) σε εργολάβο εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, ότι οι  δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά ενώ το προσωπικό θα αμείβεται με χαμηλούς μισθούς σε δύσκολες συνθήκες.

Εκπρόσωποί του, εκφράζοντας τη λύπη και τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα 30 εργαζόμενες που έβαλαν «πλάτη» σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες όπως η πανδημία να απολυθούν, σημειώνουν ότι την ίδια ...τύχη θα έχουν στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι στον τομέα Φύλαξης.  

Τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιέγραψε η εργαζόμενη στην Καθαριότητα Βασιλική Κωστίνη η οποία τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε έμπειροι εργαζόμενοι που για πολλά χρόνια καλύπτουν με ευσυνειδησία πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να παραμείνουν στις θέσεις τους.  

«Σταθερή δουλειά για όλους με νομοθετική ρύθμιση»

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Καθαριότητα, υπογράμμισε: «Το Υπουργείο και η Διοίκηση απολύουν 30 εργαζομένους στην Καθαριότητα προκειμένου την 01/07/24 να αναλάβει εργολάβος. Από τις 27/04/2012 μέχρι και σήμερα, για σχεδόν 7 συναπτά έτη, εργαζόμαστε στη Καθαριότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες και συνεχώς αυξάνονται. Υπηρετούμε το καθήκον μας με υπερβάλλοντα ζήλο και σεβασμό προς τους ασθενείς, τους συγγενείς τους και τους πολίτες του νομού γενικότερα. Ωστόσο, το Υπουργείο προχωρά στη απόλυσή μας και όχι στην παράταση των συμβάσεων μας για να παραμείνουμε στην εργασία μας. Έχει επίσης νομοθετήσει να προχωρήσουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείο, πανελληνίως, σε διαγωνισμούς για να αναλάβουν την καθαριότητα ιδιώτες εργολάβοι. Σύντομα έρχεται και η σειρά των εργαζομένων στην φύλαξη, παρ' ότι οι εργολαβικές υπηρεσίες ετησίως θα κοστίσουν στο Νοσοκομείο ακριβότερα απ' ότι οι συμβάσεις μας. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία. Θέλουμε να μην απολυθεί κανείς. Θέλουμε νόμιμη και σταθερή δουλειά για όλους μας. Λέμε όχι στους εργολάβους που κοστίζουν περισσότερο και καταπατούν συχνά στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες ανάληψης από τους εργολάβους και να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Να προσχωρήσει η Κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση και στην μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα».

«Σύμβαση με τους εργαζόμενους, όχι με τους εργολάβους»

Ο Αναστάσιος Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από την πλευρά του, τόνισε: «Η μονιμοποίηση που υπόσχονταν στην εποχή του Covid-19 η Κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αντικαταστάθηκε με απολύσεις. Απολύουν εργαζόμενους με 1.200 ευρώ μεικτά και προσλαμβάνουν στη θέση τους εργολάβους με 2.200 ευρώ. Πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους που έχουν κάνει να αστράφτουν και να λάμπουν τα νοσοκομεία και στη θέση τους προσλαμβάνουν εργολάβους. Ο κύριος Γεωργιάδης μας «κακοποιεί». Μας λέει συνέχεια πως θέλουμε μονιμοποίηση. Όχι, θέλουμε να κάνει το Υπουργείο σύμβαση με εμάς. Αντί δηλαδή να κάνει σύμβαση με 2.200 ευρώ με τους εργολάβους να κάνει την κάνει την σύμβαση με 1.100 ευρώ με τους συμβασιούχους. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το μήνυμα τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Υγείας, δεν το έλαβαν τελικά. Προχωρούν σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και είναι στον αέρα οι συμβασιούχοι που είναι το 33% στα δημόσια νοσοκομεία».

«Έκαναν το Νοσοκομείο να λάμπει»

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Τσιάντας σημείωσε: «Συμμετέχουμε σαν σωματείο στην κινητοποίηση των συναδέλφων και καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για την απόφασή της να στείλει στην ανεργία τόσο κόσμο και να δώσει την θέση τους στους εργολάβους. Έχουμε δει τι δουλειά κάνουν οι εργολάβοι στο παρελθόν, ενώ οι συμβασιούχοι έκαναν το Νοσοκομείο να λάμπει, σε κάτι που συμφωνούσε και η Διοίκηση, η οποία έλεγε όμως ότι πρέπει να κάνει πράξη την εντολή του Υπουργείου και να διώξει τους συμβασιούχους για να αναλάβουν τη καθαριότητα οι εργολάβοι. Έπεται και συνέχεια όμως με τους εργαζομένους στη φύλαξη. Θέλουν να καταργηθεί ο δημόσιος τομέας και να τον δώσουν σε ιδιώτες. Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης και ελπίζουμε να λάβουν τελικά το μήνυμα του λαού».

Ο πρόεδρος του ΣΕΝΑ Βασίλης Καραγιώργος μιλώντας στο sindisi.gr για το θέμα που έχει δημιουργηθεί επεσήμανε: «Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν τελειώσει νομοθετικά από το 2019. Από τότε και στο εξής συνεχίζονται με παράταση από το Υπουργείο και από το εκάστοτε Υπουργείο, το οποίο τονίζει κάθε φορά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί, οι οποίοι πήγαιναν συνέχεια πίσω και πίσω. Διαμαρτυρηθήκαμε ουκ ολίγες φορές για το λόγο αυτό, ακόμη και προεκλογικά, χωρίς όμως να γίνει καμία ρύθμιση τελικά ώστε να γίνει καινούργια ΣΟΧ (Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου), αν και η επιδίωξή μας και το καλύτερο θα ήταν οι μόνιμες προσλήψεις τους.

Αυτό γίνεται ώστε οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου να μην έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ποιος προσφέρει φθηνότερες υπηρεσίες και να τον επιλέγουν, οι συμβασιούχοι δηλαδή ή ο εργολάβος, αν και είναι οφθαλμοφανές ποιος θα προσφέρει τις φθηνότερες υπηρεσίες

Τελικά η ώρα ήρθε και οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν. Ο διαγωνισμός του τομέα της Καθαριότητας στο Νοσοκομείο Αγρινίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η σύμβαση των καθαριστριών με το Νοσοκομείο λήγει στις 31/06. Αυτό συμβαίνει πως οι άνθρωποι της καθαριότητας του Νοσοκομείου, 30 άτομα δηλαδή, στις 31/06/24 φεύγουν από την εργασία τους, απολύονται, για να αναλάβει εργολάβος.

Η κινητοποίηση της Πέμπτης 20/06/24 έγινε με σκοπό να συμπαρασταθούμε στα 30 άτομα, αλλά και γιατί γενικότερα και μέσα από την κινητοποίηση αυτή ζητούμε, για ακόμη μια φορά, νέες συμβάσεις, όπως επίσης να έχουν το δικαίωμα, βάση νόμου, οι Διοικήσεις να επιλέγουν το φθηνότερο που παρέχει τις υπηρεσίες. Το καλύτερο όμως ήταν να γίνουν μόνιμοι εργαζόμενοι οι συμβασιούχοι και αυτό διεκδικούμε, είναι πάγιο αίτημά μας και προβάλουμε και μέσα από την κινητοποίηση.

Όλοι γνωρίζουν την υπόθεση αυτή, όπως επίσης γνώριζαν ότι θα τελείωνε και ο διαγωνισμός. Ο υπαίτιος που οδηγεί τόσους συναδέλφους εργαζόμενους στην έξοδο είναι το Υπουργείο. Αυτό θα συμβεί και με τους εργαζομένους της φύλαξης του Νοσοκομείου κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο εργολάβος που θα αναλάβει την καθαριότητα θα έχει το Νοσοκομείο αλλά και τις υπόλοιπες δομές του, την «Ψυχαργώ» και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Οι καθαρίστριες έχουν δίκιο και είμαστε μαζί τους, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσα χρόνια και τώρα τις διώχνουν».

Ρεπορτάζ: Κώστας Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 180 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News