Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2024  12:43 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 23:20

Ταξίδεψαν με την Μητρόπολη Ναυπάκτου στον χώρο και την ιστορία του Σουλίου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο ηρωικό Σούλι με ομάδα από τους συμμετέχοντες στις συνάξεις που πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάιο, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ναύπακτο.

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει:

«Η εκδρομή οργανώθηκε με την βοήθεια της προέδρου του Συλλόγου Σουλιωτών της Ναυπάκτου, κ. Μαρίας Σαγώνα και του απογόνου των Τζαβελλαίων, κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, ο οποίος ήλθε από την Αθήνα στο Σούλι ειδικά για τον Σεβασμιώτατο και τους Ναυπακτίους εκδρομείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, μέχρι να φθάσουν οι εκδρομείς στο Σούλι, ενημερώθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την ιστορική σχέση της Μητροπόλεως Ναυπάκτου με όλη την Ήπειρο και το Σούλι, για τις θεωρίες που υπάρχουν για την προέλευση του ονόματος του Σουλίου. Πληροφορήθηκαν ιστορικά, φιλοσοφικά και θεολογικά για την παράδοση γενικά της Ρωμηοσύνης καθώς και για τις βαθιές ρίζες των Σουλιωτών στην παράδοση αυτή, αφού οι Σουλιώτες ως γνήσιοι Ρωμηοί εξέφραζαν το ανυπότακτο σε τυράννους φρόνημα των Ρωμηών. Ειδικά για τις Σουλιώτισσες μίλησε στους εκδρομείς η κ. Μαρία Σαγώνα, αναφέροντας παραδείγματα και απαγγέλλοντας στίχους από σχετικά δημοτικά τραγούδια.

Στο Σούλι περίμενε τους εκδρομείς ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας μαζί με έναν Ιερέα, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας. Μετά από ολιγόλεπτη ανάβαση με πεζοπορία σε μια κορυφή απέναντι από το Κούγκι, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του αγίου Δονάτου, οι εκδρομείς προσκύνησαν στον Ιερό Ναό και κατόπιν ξεναγήθηκαν από τον κ. Κ. Τζαβέλλα στην γεωργαφία και ιστορία του τόπου, βλέποντας τις κορυφές που βρίσκονταν απέναντί τους, το Κούγκι και την Κιάφα. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την οικία Τζαβέλλα, η οποία έχει γίνει ιστορικό Μουσείο των Τζαβελλαίων, αλλά και άλλων οικογενειών του Σουλίου. Η ξενάγηση του κ. Κ. Τζαβέλλα δεν ήταν τυπική, ήταν έκφραση αγάπης για τον κακοτράχαλο τόπο, για την ιστορία, το ήθος, τους άγραφους νόμους και την ανδρεία των κατοίκων του και φυσικά έκφραση υπερηφάνειας γι’ αυτούς τους προγόνους.

Το γεύμα στον Ξενώνα του Σουλίου είχε στοιχεία της παραδοσιακής ορεινής ηπειρώτικης κουζίνας.

Ακολούθησε κάθοδος στην Παραμυθιά, με διέλευση από τις πηγές του Αχέροντα. Στον Μητροπολιτικό Ναό της Παραμυθιάς, που τιμάται στο όνομα του αγίου Δονάτου, πολιούχου της Παραμυθιάς, υποδέχθηκε τους εκδρομείς, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθίας κ. Σεραπίωνος, που απουσίαζε σε προγραμματισμένη εργασία του στην Αθήνα, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, Πρωτ. π. Βελισσάριος Σάντας, καθώς και ο Δήμαρχος της Παραμυθιάς, κ. Αθανάσιος Ντάνης. Οι εκδρομείς προσκύνησαν τμήμα του ιερού Λειψάνου του αγίου Δονάτου, ακολούθησαν προσφωνήσεις από τον Σεβασμιώτατο, τον π. Βελισσάριο και τον Δήμαρχο κ. Ντάνη. Ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε περιοχές της Παραμυθιάς από τις επισκέψεις του κατά τα παιδικά του χρόνια. Οι εκδρομείς δέχθηκαν ευλογίες από τον π. Βελισσάριο και δροσερό νερό που τους ανέψυξε από την μεγάλη μεσημεριανή ζέστη.

Κατά την επιστροφή οι εκδρομείς πέρασαν για απογευματική αναψυχή από την Πάργα και κατόπιν, εντός του λεωφορείου, με ζωντανές τις εμπειρίες από το Σούλι και την Παραμυθιά, άκουσαν από τον Σεβασμιώτατο τον ανακεφαλαιωτικό επίλογο της εκδρομής, με αναφορές στην δύναμη που έχει η παράδοση της Εκκλησίας, ο λόγος της Ορθόδοξης θεολογίας, των Αποστόλων και των αγίων Πατέρων σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, εμπειρία που έχει ο ίδιος από την μετάφραση των βιβλίων του σε Ανατολή και Δύση, Βορά και Νότο. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επιδράσεως του ορθοδόξου λόγου σε όλη την σύγχρονη ανθρωπότητα.

Τέλος, εκφράστηκαν ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής «εκπαιδευτικής» εκδρομής».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 133 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 23:21
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News