Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:27 πμ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 22:41

Βάζουν το Πλατυγιάλι στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» αλλά…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βάζουν το Πλατυγιάλι στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» αλλά… - Μακρύς ο δρόμος για τις μεγάλες επενδύσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία η επένδυση στο Βαρκό Πογωνιάς έχει κολλήσει αν και εντάχθηκε από το 2020!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μόλις πριν λίγα 24ωρα δημοσιεύματα από κεντρικά ΜΜΕ επανέφεραν στην επικαιρότητα το «Nautilus project», όπως έχει ονομαστεί η τουριστική επένδυση στο Πλατυγιάλι Αστακού που φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας powergame.gr, “παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την ένταξη του mega project στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Σ’ αυτήν τη φάση το έργο βρίσκεται ήδη στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, καθώς εξετάζεται από τους γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων ώστε να πάρει τις απαραίτητες τυπικές εγκρίσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Nautilus project, το οποίο αναμένεται να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ, δεν θα το αναλάβει ένας επενδυτής, αλλά ένα πολυμετοχικό σχήμα, το οποίο θα αποτελείται και από ισχυρά ελληνικά και ξένα κεφάλαια και παρά το γεγονός ότι το έργο είναι σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο (σ.σ. όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds, ενώ όλο και πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο ότι μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων είναι και γνωστοί επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, με το project να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ με δέκα χρόνια και κατά τη φάση της κατασκευής του.

Αντικείμενο λέγεται ότι θα είναι, σύμφωνα με μακέτες που δημοσιεύτηκαν προ ολίγων μηνών, μια σύγχρονη μαρίνα με 350 θέσεις ελλιμενισμού για superyacht, πεντάστερες υποδομές, με βίλες, κατοικίες και ξενοδοχείο, επιχειρήσεις διασκέδασης, συνεδριακές εγκαταστάσεις και εκθέσεις τέχνης.

Για την υλοποίηση του έργου έχει ακουστεί η κυπριακή εταιρεία MYMAR Nautilus Investments, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Αθανασόπουλο, που κατά το παρελθόν κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΑΣΑ, ενώ διετέλεσε και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων στις θυγατρικές του Ομίλου.

Η κατασκευαστική εταιρεία ARCHIRODON θα αναλάβει την κατασκευή του, καθώς ειδικεύεται στις θαλάσσιες υποδομές. Επίσης, τη διαχείριση, την οργάνωση και τη λειτουργία των γιοτ θα την έχουν από κοινού η εταιρεία A1YACHTS, η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών για τα γιοτ, με την εταιρεία BWA της οικογένειας Βασιλείου, η οποία και αυτή δραστηριοποιείται στο κλάδο των σκαφών και των θαλάσσιων σπορ. Χρηματοτοοικονομικός σύμβουλος φέρεται η Deloitte, ενώ το masterplan της επένδυσης το έχει αναλάβει ο αρχιτεκτονικός Όμιλος W.A.T.G. με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος έχει σχεδιάσει έργα σε πάνω από 160 χώρες.

Η ένταξη δεν έφερε υλοποίηση στο Βαρκό

Όλα τα παραπάνω φέρνουν στο μυαλό το έργο «Varko Bay», μια μεγάλη επένδυση στο Βαρκό Ακτίου Βόνιτσας για την οποία προβλεπόταν έναρξη λειτουργίας το καλοκαίρι του 2026, ενώ στο site του ομίλου ακόμη αναφέρεται έναρξη λειτουργίας το 2025!

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής αν και η επένδυση είναι ενταγμένη στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από τα μέσα 2020! Σήμερα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η επένδυση ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ, δεν έχει μπει ακόμη σε φάση της υλοποίησης.

Το ίδιο μέσο, το powergame.gr, που κάνει την παραπάνω εκτεταμένη αναφορά στο Πλατυγιάλι είχε αναφέρει για το Βαρκό πριν από 15 περίπου μέρες τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει.

«Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία RND Investments, με επικεφαλής τον Leon van der Heiden, που έχει αναλάβει το σύνθετο πολυτελές project, φαίνεται ότι τα έχει βρει σκούρα, τόσο λόγω της δύσκολης τοποθεσίας όπου πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο όσο και των υψηλών κεφαλαίων που απαιτούνται για να πάρουν μπρος οι κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο Ολλανδός επενδυτής έχει βγει στην αγορά και αναζητεί πιθανούς αγοραστές, που θα αναλάβουν το project και στη συνέχεια θα το χρηματοδοτήσουν», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Η επένδυση αυτή σχεδιάστηκε από την ολλανδική εταιρεία RND Investments και μέσω αυτής πρόκειται να έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, μέσω συνεργασίας με το γαλλικό ξενοδοχειακό όμιλο Accor, ο ασιατικός όμιλος διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων Banyan Tree.

Πριν από ένα χρόνο, μάλιστα, οι λεπτομέρειες της επένδυσης είχαν παρουσιαστεί επισήμως σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από τους Leon Van Der Heiden και Marie-José Van Der Steen, επικεφαλής της RND Investments.

Τότε, μάλιστα, είχε δοθεί και το χρονοδιάγραμμα, ενώ το έργο εννοείται ότι θα περιλαμβάνει 16 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες. Θα διαθέτει ακόμη τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.

Υπήρξαν υποσχέσεις για περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και για περισσότερα από 250 άτομα κατά τη λειτουργία του θέρετρου.

Το έργο εκτιμήθηκε ότι θα δημιουργήσει σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών όφελος για το ελληνικό Δημόσιο που αποτιμάται σε παρούσα αξία σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως έχουν υπογραφεί ολοκληρωμένες συμφωνίες διαχείρισης με το υπερπολυτελές brand της Accor και Banyan Tree.

Τo θέρετρο προέβλεπε συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες με εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών χώρο ευεξίας, κέντρο θαλάσσιων σπορ, beach club, μπαρ και τρεις χώρους εστίασης συμπεριλαμβανομένου signature εστιατορίου, με δική του τουριστική μαρίνα και τεχνολογική υποστήριξη σε έκταση 181.279,30 τετραγωνικών μέτρων που έχει απρόσκοπτη θέα στη Χερσόνησο Βαρκό και το Ιόνιο Πέλαγος.

Η σύγκριση των δύο περιπτώσεων δεν αποσκοπεί στο να προδιαγραφεί το μέλλον της ενδεχόμενης επένδυσης στο Πλατυγιάλι, αλλά για να καταδειχθεί ότι τα σχέδια και η ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα δεν εξασφαλίζουν το βασικότερο που είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται, οι δρόμοι για την πρόσβαση και οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 218 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News