Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:47 πμ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 18:57

Αγρίνιο: Υπογειοποιήσεις στους κόμβους Αγ. Δημητρίου και Σταδίου θέλει η Δημοτική Αρχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το σφοδρό τροχαίο που σημειώθηκε προ δύο ημερών στον κόμβο Αγίου Δημητρίου έφερε ξανά στον δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα για παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια οδηγών και πεζών σε μία εκ των βασικών εισόδων -αν όχι την βασικότερη- στο κέντρο του Αγρινίου.

Αρκετοί συμπολίτες βλέποντας την σφοδρότητα του ατυχήματος έσπευσαν να επισημάνουν την αναγκαιότητα κατασκευής κυκλικού κόμβου, όπως ακριβώς συνέβη σε αρκετά επικίνδυνα σημεία στην δυτική είσοδο της πόλης (κόμβος Παναιτωλίου, Νοσοκομείο, ΚΤΕΛ). Στην συζήτηση επισημαίνεται παράλληλα η ίδια ακριβώς αναγκαιότητα και για τον κόμβο Σταδίου.

Γεγονός είναι ότι και στους δύο κόμβους έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα και εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία απαιτεί την εξεύρεση λύσης.

Ο υφιστάμενος σχεδιασμένος της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, δεν αφορά την κατασκευή κυκλικών κόμβων. Και αυτό διότι εν προκειμένω το ευρύτερο πλαίσιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο AgrinioPress, ο γ.γ. του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρης Τζιώλης, έχει να κάνει με μία στρατηγική παρέμβαση η οποία μακροπρόθεσμα θα επιλύσει δύο προβλήματα. Αφενός ο λόγος γίνεται για την άρση της επικινδυνότητας σε ότι αφορά την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και αφετέρου στην άρση της άτυπης «διχοτόμησης» του αστικού ιστού από την Εθνική Οδό.

Υπογειοποίηση από κόμβο Σταδίου μέχρι κόμβο Αγίου Δημητρίου

Ποιο είναι το πλάνο, λοιπόν; Έχει ενδελεχώς περιγραφεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αγρινίου:

«Παρέμβαση που εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά κρίνεται απαραίτητη για την πόλη είναι η υπογειοποίηση τμημάτων του άξονα της εθνικής οδού εντός αστικού ιστού, πέριξ του κόμβου «Αγ. Δημητρίου» και του κόμβου «Σταδίου». Προκύπτει ως ανάγκη από το ότι ο άξονας της ΕΟ διχοτομεί την πόλη, αποτελώντας εμπόδιο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλατών. Στην υφιστάμενη κατάσταση, η κυκλοφορία στους κόμβους ρυθμίζεται με συστήματα φωτεινής σηματοδότησης, αλλά και στις δύο περιπτώσεις καταγράφονται προβλήματα που είναι δισεπίλυτα χωρίς την εφαρμογή προωθημένων λύσεων».

Στην περιοχή του κόμβου Αγ. Δημητρίου όπου υπάρχει το δικαστικό μέγαρο, ο χώρος πρασίνου του ΙΝ Αγ. Δημητρίου και πλήθος υπεραγορών και εμπορικών καταστημάτων, η ανάγκη για «ενοποίηση» του αστικού ιστού καθίσταται επιτακτική, σύμφωνα με την συλλογιστική της Δημοτικής Αρχής.

Δυτικά του κόμβου, η περιοχή βρίσκεται εντός Σχεδίου Πόλης και έχουν αναπτυχθεί οικιστικές και εμπορικές χρήσεις γης, οι οποίες όμως είναι στην πράξη δεν είναι προσβάσιμες στους πεζούς.

Η πρόταση για υπογειοποίηση βασίζεται επίσης στον υφιστάμενο κυκλοφοριακό σχεδιασμό που προβλέπει οι κινήσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά και το κέντρο της πόλης να γίνονται μέσω του άξονα Αιγαίου/Βραχοχωρίτη και οι αντίστροφες κινήσεις να γίνονται μέσω του άξονα της οδού Αγγελοκάστρου.

Στην υφιστάμενη κατάσταση οι κινήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις γίνονται μέσω της οδού Πολυζωίδη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική κυκλοφοριακή συμφόρηση επί αυτής και στον κόμβο της με την οδό Τερτσέτη.

Ο κόμβος αυτός δε ρυθμίζεται με σύστημα φωτεινής σηματοδότησης, ούτε είναι εφικτό να εφαρμοστεί τέτοιο σύστημα λόγω των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές εμπλοκές και πλέξεις κινήσεων στον κόμβο που υποβαθμίζουν σημαντικά την ασφάλεια και εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

komvos agiou dimitriou
Ο κόμβος Αγίου Δημητρίου

Ο κόμβος Σταδίου εξυπηρετεί, δυτικά της εθνικής οδού, την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Αγρινίου, στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και στο τοπικό οδικό δίκτυο. Πρόκειται για πολύ σημαντικό κόμβο για την ευρύτερη κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης.

Ο κόμβος αυτός θα αποτελέσει και σημείο σύνδεσης του εξωτερικού περιμετρικού δακτυλίου και του Ν-Δ παρακαμπτήριου άξονα του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου, όπως προβλέπεται επίσης από το ΣΒΑΚ.

Λόγω των πολλαπλών κινήσεων και των σημαντικών φόρτων που θα εξυπηρετούνται από τον κόμβο, των εγγενών γεωμετρικών του περιορισμών και την ανάγκη να καταστεί εφικτή, εύκολη και ασφαλής η κίνηση πεζών, προτείνεται από το ΣΒΑΚ η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου και συγκεκριμένα η υπογειοποίηση της Εθνικής Οδού στο σημείο αυτό. Στόχος είναι να μπορεί να ανταπεξέλθει κατάλληλα ο κόμβος στη νέα κυκλοφοριακή λειτουργία και να ενοποιηθεί ο αστικός ιστός, δυτικά και ανατολικά της εθνικής οδού.

komvos stadiou
Ο κόμβος Σταδίου

Πάρκο πάνω από την υπογειοποίηση

Στον ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής πέραν της υπογειοποίησης του μεγάλου αυτού τμήματος της Εθνικής Οδού, εντάσσεται και η κατασκευή ενός δεδομένα μητροπολιτικών διαστάσεων κοινόχρηστου χώρου (πάρκο-περίπατος), του μεγαλύτερου του Αγρινίου, εφόσον κατασκευαστεί.

Ένα πάρκο το οποίο πρακτικά θα ενοποιήσει τις δύο πλευρές της πόλης που διχοτομούνται από την διέλευση της Εθνικής Οδού.

Ευθύς αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι το μέγεθος της παρέμβασης λαμβάνει… φαραωνικές -για τα δεδομένα του Αγρινίου- διαστάσεις, καθώς η υπογειοποίηση και μόνο απαιτεί εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο…

Γίνεται αντιληπτό ότι η τεράστια αυτή παρέμβαση (με τον σχεδιασμό να έχει δει το «φως» της δημοσιότητας εδώ και περίπου δύο χρόνια) εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και χρειάζεται ωρίμανση. Όπως επίσης και την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Δημοτική Αρχή, από πλευράς της οποίας τονίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει συνεργασία -όπως άλλωστε σε όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους- με την περιφερειακή αρχή. Πιθανώς μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα ΒΑΑ.

Εξάλλου, ο δρόμος δεν είναι μία απλή οδός. Είναι Εθνική Οδός. Όπερ σημαίνει ότι η δικαιοδοσία ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το δεδομένο είναι ότι θα χρειαστεί καιρός ακόμα, σίγουρα χρόνια, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω. Το συγκεκριμένο έργο για τα δεδομένα του Αγρινίου θα είναι κολοσσιαίο, με μία απώτερη, φιλόδοξη αλλά και αναγκαία στόχευση, να ενοποιηθεί ο αστικός ιστός που «κόβεται» στα δυο απο την εθνική οδό.

Δεδομένο επίσης ότι μέχρι τότε θα παραμένει και η όποια επικινδυνότητα για οδηγούς και πεζούς θα υφίσταται.

Υπάρχουν βέβαια πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Και δεν γίνεται λόγος μόνο για τα ζητήματα οδηγικής ασφάλειας. Δεν μπορεί να αναιρεθεί ότι η περιοχή των Αγιοβασιλιώτικων όπως επίσης και αυτές πέριξ του ΔΑΚ τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει μεγάλη υποβάθμιση, με φαινόμενα παραβατικότητας (κυρίως από Ρομά που κατοικούν στις περιοχές αυτές) να καταγράφονται διαρκώς.

Κωνσταντίνος Ρίγκος

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 200 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News