Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  10:52 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 18:35

Παρουσίαση του βιβλίου: «Σουρμελίνα. Η χήρα… του Καζαντζάκη».

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει η μαθήτρια Μαρία Παππά.

Φέτος, το 2024, στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» έγινε μια εξαίρετη προσπάθεια από τους μαθητές να εξερευνήσουν για ακόμη μια φορά τον περίπλοκο και βαθύ κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από το βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Το πρόσωπο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι μαθητές σε αυτό τους το εγχείρημα ήταν η Σουρμελίνα, γνωστή και ως «η χήρα». Αφού ερευνήσαμε το χρονικό πλαίσιο και τον τόπο στον οποίο ξετυλίχθηκε η τραγική ιστορία της χήρας, δοκιμάσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό των προβληματικών συμπεριφορών που ανεχόταν μέχρι τον θάνατό της. Και μείναμε έκπληκτοι, όχι μόνο από την στάση των χωρικών απέναντί της, αλλά και από την ομοιότητα που συναντήσαμε με σημερινά περιστατικά τα οποία στολίζουν πρωτοσέλιδα …

Οι εργασίες των παιδιών παρουσιάζουν την ιστορία της Σουρμελίνας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ανάλογα με το πως την αντιλαμβάνεται ο κάθε μαθητής. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος που θέλαμε να επιτευχθεί. Να παρατηρήσουμε όλες τις διαφορετικές αφηγήσεις της ίδιας ιστορίας από τη νέα γενιά καθώς οι γυναικοκτονίες κάθε άλλο παρά στο παρελθόν ανήκουν.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην διαδικασία προετοιμασίας των εργασιών η οποία ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2023, αναλύοντας ο καθένας σύμφωνα με τις αντιλήψεις και βιώματά του τον λόγο του Καζαντζάκη. Η προσπάθεια κάθε μαθητή ήταν υπέρογκη και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή με τον τεράστιο χρονικό περιορισμό που αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο εχθρό μας. Με την υποστήριξη όμως της καθηγήτριάς μας κυρίας Μαρίας Ν. Αγγέλη, κάθε εμπόδιο ξεπεράστηκε και ήμαστε σήμερα εδώ να σας παρουσιάζουμε το βιβλίο μας με μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση!

Ως μαθητές, αλλά κυρίως ως η γενιά που θα πάρει τα ηνία αύριο, νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε. Το σύστημα παρ’ όλα αυτά κάνει τα πάντα για να μας στερήσει την ελεύθερη έκφραση, ακόμα και την σκέψη. Τα σχολικά μαθήματα μας υποχρεώνουν να απομνημονεύουμε και όχι να αναπτύσσουμε τις κριτικές μας ικανότητες. Το εκπαιδευτικό σύστημα μας θέλει εργαζόμενους και όχι εργοδότες, πόσο μάλλον ηγέτες. Σ’ αυτό το περιβάλλον λοιπόν, υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα(!) ανθρώπων που αψηφώντας το καθεστώς, δίνουν ευκαιρίες και διεξόδους σε εμάς ώστε να ξεφύγουμε από τα στενά κουτάκια μέσα στα οποία θέλουν να μας κλείσουν. Γι’ αυτό λοιπόν ανοιγόμαστε και μοιραζόμαστε με εσάς προβληματισμούς και σκέψεις που δεν περιορίζονται απλώς στην λογοτεχνία, αλλά στην κοινωνία και το μέλλον του κόσμου μας…

Σας παρουσιάζουμε το βιβλίο μας με μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση!

σουρμελινα παρουσιαση βιβλιου

 

Διαβάστηκε 161 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 18:41
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News