Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  6:56 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 19:12

Η σπηλιά του αγίου Ανδρέα του Ερημίτη με την εκπληκτική θέα στο Χαλκιόπουλο - Δείτε εικόνες και video

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκπληκτικές εικόνες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς αντικρίζουν όσοι έχοντας μεταβεί στο Χαλκιόπουλο, στην περιοχή του ορεινού Βάλτου, επισκέπτονται το σπήλαιο του αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, στα βορειανατολικά του χωριού, στο όρος Κανάλα, με φόντο τη λίμνη των Κρεμαστών.

Περπατώντας σε χωματόδρομο για 20 περίπου λεπτά ο επισκέπτης που προσεγγίζει το σπήλαιο, βλέπει την κόγχη και το τέμπλο που συνθέτουν το χώρο του ιερού βήματος.  Πίσω από αυτό, το  το φυσικό σπήλαιο συνεχίζεται κι εκεί βρίσκεται ο τάφος του αγίου.

Μοναδικές φωτογραφίες από την περιοχή δημοσιοποίησε ο καθηγητής βιολογίας και σπηλαιολόγος Κώστας Μπακολίτσας που αναφέρει:

Την καταχωρήσαμε σαν την σπηλιά «Ζαρκιάδες». Βρίσκεται στις ανατολικές απότομες πλαγιές της Καλάνας, πάνω από το Χαλκιόπουλο. Όμορφη θέα, ποικιλία πανίδας και χλωρίδας, αφήνουν μια γλυκιά γεύση στον ερευνητή.

Ο μοναχικός αιωνόβιος Ίταμος στην κορυφογραμμή, οι επάνοδος των γυπαετών στις φωλιές του βουνού, αποτελούν μοναδικά στιγμιότυπα της ιστορίας του.

Δείτε υπέροχο video με εναέρια πλάνα από το κανάλι στο youtube Nature Drone Makis Theodorou:

Ο άγιος Άνδρεας ο ερημίτης

Ο Όσιος Ανδρέας ο Ερημίτης και θαυματουργός ασκήτεψε στην Αιτωλοακαρνανία στα χρόνια του Δεσπότου της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ του Κομνηνού (1237-1271 μ.Χ). Γεννήθηκε σο Μονοδένδρι της Ηπείρου κι εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά. Εγκατέλειψε, όμως, και οικογένεια και περιουσία και «ἀπό πάντων ἐλεύθερος» πήγε στην έρημο, για να ζήσει την ζωή της ασκήσεως και της ησυχίας. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο βουνό Κανάλα, πέντε περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Χαλκιόπουλο του Βάλτου. Στο βουνό αυτό βρήκε μια σπηλιά και την έκανε κατοικία του. Εκεί έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του υπομένοντας πολλές θλίψεις, πόνους και βάσανα για την αγάπη του Χριστού...

Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου ημέρα της κοίμησης του αγίου, τιμάται η μνήμη του με εκδηλώσεις στο νέο Χαλκιόπουλο αλλά και στο σπήλαιο.

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας Μπακολίτας, Χρήστος Χήρμπος

Με πληροφορίες από το iaitoloakarnania

sinidisi.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 153 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 19:26
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία