Σάββατο, 6η Ιουλίου 2024  10:33 μμ
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 23:14

Το σκεπτικό της ανακήρυξης του Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεου σε Επίτιμο Δημότη Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Kατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ο δήμαρχος Γιώργος Παπαπαναστασίου εισηγήθηκε να ανακηρυχθεί ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος σε Επίτιμο Δημότη Αγρινίου και του απονεμηθεί το Κλειδί της Πόλης.

Αυτό θα γίνει ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του και σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών της 11ης Ιουνίου.

Η εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Ενόψει της τοπικής εθνικής εορτής της 11ης Ιουνίου, επετείου της απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό, εισηγούμαι προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο εορτασμών αυτής της συμβολικής ημέρας, όπως λάβει απόφαση ανακήρυξης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου
Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου ως επίτιμου Δημότη Αγρινίου, προς ένδειξη βαθύτατης τιμής, σεβασμού και εκτίμησης εκ μέρους του συνόλου των δημοτών.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερόθεος, κατά κόσμον Γεώργιος Βλάχος, έλκει μεν καταγωγή από τα Ιωάννινα, ωστόσο σχετίζεται με το Αγρίνιο ήδη από τα χρόνια της νεότητάς του αρχικά ως επισκέπτης, ενώ αργότερα διέμεινε μόνιμα στην πόλη προκειμένου να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές του στο εξατάξιο
Παπαστράτειο σχολείο. Οι τρυφερές μνήμες που τον συνδέουν με την πόλη μας αποτυπώνονται στις αναφορές του για το Αγρίνιο, το οποίο συχνά αποκαλεί «δεύτερη πατρίδα του».

Καταλυτική για τον ίδιο υπήρξε η γνωριμία του με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτη Καλλίνικον Πούλον –νυν Άγιο της Εκκλησίας μας- που καθόρισε τρόπον τινά την μετέπειτα εξέλιξή του.

Τα βήματά του τον οδήγησαν ξανά στην αγαπημένη του πόλη, όταν μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου κ.κ. Κοσμά, διετέλεσε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έως την εκλογή του νυν Μητροπολίτη, Σεβασμιότατου κ.κ. Δαμασκηνού. Οι δεσμοί του με τον τόπο και τους δημότες
Αγρινίου παραμένουν ισχυροί, ενώ τμήματα του Δήμου Αγρινίου, όπως η δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων (και Αγίου Βλασίου), υπάγονται διοικητικά στη δική του Μητροπολιτική περιφέρεια.

Επί τριακονταετίας, εκλεγείς Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου, ο κ.κ. Ιερόθεος σημειώνει εξαιρετικό εκκλησιαστικό, θεολογικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Παράλληλα, διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής τα μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Λιβάνου, καθώς και μαθήματα Φιλοσοφικής, Πατερικής Φιλολογίας και Ποιμαντικής-Ασκητικής στο διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο μετρά ήδη την έκδοση 126 συγγραμμάτων -εκ των οποίων 110 μεταφρασμένα σε 27 γλώσσες- τα οποία χρησιμοποιούνται είτε ως διδακτικά εγχειρίδια, είτε ως αντικείμενο διδακτορικών διατριβών, σε Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του, εισηγούμαι τη λήψη ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπως σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών της 11ης Ιουνίου ανακηρυχθεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος σε Επίτιμο Δημότη Αγρινίου και του
απονεμηθεί το Κλειδί της Πόλης».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 134 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News