Δευτέρα, 17η Ιουνίου 2024  2:00 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 18:05

Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ σχεδόν 1,3 εκατ φορολογούμενοι ότι είναι όλα έτοιμα για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ολοκληρώθηκε μια ακόμα εκκρεμότητα για την μεγάλη αλλαγή που τίθεται από φέτος σε εφαρμογή, σύμφωνα με την οποία εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούν με τη δήλωσή τους.

Όλα τα στοιχεία τους θα τα βρουν προσυμπληρωμένα, με την εφορία μα κοινοποιεί ψηφιακά την προσυμπληρωμένη δήλωση, με την ανάρτησή της στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην εφαρμογή υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης στους φορολογούμενους στο e-mail που έχουν δηλώσει.

Τα προσυμπληρωμένα εισοδήματα

Η εφορία έχει λάβει όλα τα δεδομένα των φυσικών προσώπων και έχει «χτίσει» ήδη τη φορολογική τους δήλωση. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις αντίστοιχα είναι οι μεγάλοι «κερδισμένοι», καθώς όλες οι διαδικασίες είναι ολοκληρωμένες από την ίδια την εφορία και έχουν το δικαίωμα να μην υποβάλουν οι ίδιο τη δήλωση, αλλά να την αφήσουν στα «χέρια» της ΑΑΔΕ, η οποία θα την καταθέσει αυτοματοποιημένα και εμπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων υπόχρεων σε δήλωση των εισοδημάτων τους, μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο.

Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.

Μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία

Ο φορολογούμενος φυσικά, έχει το δικαίωμα να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα σωστά και πλήρη στοιχεία.

Όταν ελέγξει τη δήλωση έχει την επιλογή είτε την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης είτε να αποθηκεύσει τις αλλαγές και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τις διαδικασίες υποβολής η ΑΑΔΕ. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που ένας φορολογούμενους δεν ασχοληθεί καν.

Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις βάζουν τέλος και στο «φαινόμενο» με τους φορολογούμενους που αδιαφορούσαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, καθώς από φέτος θα την υποβάλει αυτοματοποιημένα η ΑΑΔΕ με βάση όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της.

Καταβολή του φόρου

Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί στις προθεσμίες που έχουν ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, δηλαδή η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου του 2024 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

Επίσης, η απόφαση ορίζει πως:

• Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) ευρώ.
• Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου μικρότερο των πέντε (5) ευρώ.

mononews.gr

Διαβάστηκε 127 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 18:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.