Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  7:26 μμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 09:21

Βραβεύτηκε στην Πορτογαλία το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου βραβεύτηκε στην Πορτογαλία στα EMYA 2024 (European Museum of the Year Award), τα μεγαλύτερα βραβεία, που δίνονται σε μουσεία στον κόσμο.

Η διευθύντρια του Μουσείου Άλατος Μεσολογγίου, Δέσποινα Κανελλή, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» τόνισε πως συναγωνίστηκαν μουσεία πολύ υψηλών προδιαγραφών, από πλευράς τεχνολογίας, έκτασης, προσωπικού, οικονομικών δεδομένων. «Εμείς είμαστε ένα ιδιωτικό μουσείο, που ίδρυσε ο Νίκος Κορδόσης», ανέφερε αρχικά. «Αυτό, που μας είπαν είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα φιλικοί απέναντι στον κόσμο, ο καθένας επισκέπτης του μουσείου ξεναγείται προσωπικά. Όσοι έρχονται, νιώθουν σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, σε έναν πολύ οικείο χώρο και ότι συντελούμε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου», σχολίασε μεταξύ άλλων σχετικά με τα στοιχεία, που ξεχώρισαν το Μουσείο Άλατος και οδήγησαν στο βραβείο αυτό, που είναι το τρίτο μεγάλο, που λαμβάνει μουσείο της Ελλάδας, με την προηγούμενη βράβευση να είναι το 2005 όταν βραβεύτηκε το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία.

Να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του.

Να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας, αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι αλλά και την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1500 αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και τέλος από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστηκε 307 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.