Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  6:28 μμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 17:53

Μεσολόγγι: Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα θα τιμηθεί παρουσία της Λίνας Μενδώνη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοσιοποιήθηκε από αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Θανάση Μαυρομμάτη το πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας «Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» που θα πραγματοποιηθούν στο Μεσολόγγι.

'Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, με το Π.Δ. 130/2008 καθιερώθηκε η 19η Απριλίου ως ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς  Αλληλεγγύης,  Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε μορφής τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θάνατό του και τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφέρειας που θα πραγματοποιηθούν με τη συνδιοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ώρα 10:15 : Τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα

Ώρα 10:15 : Αγώνας δρόμου μνήμης Λόρδου Βύρωνα για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του με τη συμμετοχή μαθητών – μαθητριών των Γυμνασίων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Δρόμος 1.000 μ. με αφετηρία τον Κήπο των Ηρώων και τερματισμό στο Μνημείο – τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824, όπου το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήγειρε, το 1924, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, έργο του γλύπτη Αντωνίου Σώχου.

Ώρα 11:00 : Κατάθεση στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα.

Ώρα 11:30 : Εγκαίνια εκθέσεων – Κτίριο Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

- Μουσειακή έκθεση «Η ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα – Η σχέση του με την Ελλάδα και το Φιλελληνικό Κίνημα» σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

- Έκθεση φωτογραφίας «…κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…» της φωτογράφου Μαρίας Στέφωση.

- Έκθεση ζωγραφικής «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου Βύρωνα» με έργα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Ελλάδας, Σκωτίας, Κοπεγχάγης.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα παραστεί και θα χαιρετίσει και ο Peter X. Accardo, επιμελητής της Houghton Library του Πανεπιστημίου του Harvard και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βυρωνικής Εταιρείας Αμερικής.

Ώρα 17:30 : Λυρική παράσταση με άριες από τις όπερες «Οι τελευταίες ημέρες του Βύρωνα» και «Ο κουρσάρος» σε συνδιοργάνωση με το Institute of Digital Archaeology (IDA) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Διευθυντής και Ιδρυτής του Institute of Digital Archaeology (IDA) Dr. Roger Michael.

Τόπος : Κτίριο «ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ» Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 854 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.