Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  12:05 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 18:18

Δήμος Αγρινίου: Προτεραιότητα η τρίτη ηλικία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δήμος Αγρινίου: Προτεραιότητα η τρίτη ηλικία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι σε εξέλιξη πολυδιάστατο πρόγραμμα που στοχεύει στην ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και την συναισθηματική ενδυνάμωση της τρίτης ηλικίας. Τι αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Α. Σκαρτσάρης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο Δήμος Αγρινίου με στόχο την ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και την συναισθηματική ενδυνάμωση των συνανθρώπων μας που εντάσσονται στην τρίτη ηλικία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, μέσω του οποίου όσοι επιθυμούν αποκτούν εντελώς δωρεάν γνώσεις σε μια σειρά θεμάτων σημαντικών που αφορούν την καθημερινότητα και την ψυχολογία των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν  πώς να μπορούν να διαχειριστούν τα δυσλειτουργικά τους συναισθήματα, ποια είναι τα οφέλη και το «κόστος» των «αποσκευών της ζωής», πως μπορούν να προσεγγίσουν σωστά τις ψυχικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες, πως θα πρέπει να διαχωρίζονται στρες, distress και πώς να εφαρμόζουν από μόνοι τους μεθόδους anti-stress.

Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικές – θεραπευτικές ιστορίες ψυχικής ενδυνάμωσης, η εκμάθηση μιας σειράς ζητημάτων όπως η διαχείριση του χρόνου και η συμφιλίωση μαζί του, πώς να προσεγγίζουν την πραγματικότητα μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες τους, πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσλειτουργικές σκέψεις και την απώλεια του ύπνου μέσα από σκέψεις - αντίδοτο.

Έμφαση δίνεται μέσα από το πρόγραμμα στις αξίες της οικογένειας μέσω βιωματικών προσεγγίσεων ως προσδιοριστές της ψυχικής ανθεκτικότητας, στον τρόπο διαχείρισης ενός προβλήματος υγείας, στο πώς να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθούν υγιείς σχέσεις μεταξύ γονέων, παιδιών και παππούδων – γιαγιάδων, όπως επίσης και πώς η έλλειψη σχέσης υγιούς προσκόλλησης βλάπτει την ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων στην ενήλικη και υπερήλικη ζωή.

Επίσης, σημαντική ενότητα στο πρόγραμμα θα αποτελέσει το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού της τρίτης ηλικίας και η «ψυχική αβιταμίνωση», το φαινόμενο της «απώλειας του εαυτού» και πως θα αντισταθεί κανείς σ’ αυτά τα ζητήματα, όπως επίσης πως θα εκπαιδευτούν στο να ακονίζουν το νου τους σε συνάρτηση με την τέχνη.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσάρης μιλώντας στη «Σ» για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέφερε:

Ο Ανδρέας Σκαρτσάρης

«Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου και η διάρκεια του είναι τέσσερις μήνες, δηλαδή θα τελειώσει τον Ιούνιο. Πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στο ΚΑΠΗ Αγρινίου και κάθε Πέμπτη στο χώρο του ΚΗΦΗ στον Άγιο Κωνσταντίνο. Και τις δύο μέρες ξεκινάει στις 10.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό και τους ωφελούμενους των δομών μας. Η αφορμή του είναι η διαπιστωμένη ανάγκη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας για συναισθηματική και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και η θέληση της δημοτικής μας Αρχής να τους προσφέρει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ωφελούμενοι και στις δύο δομές μας που παρακολουθούν το πρόγραμμα ξεπερνούν τους 70. Είναι πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη μέρα έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα και συμμετέχουν σταθερά και με μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό πρόγραμμα στο σύνολό του. Συζητάμε για θέματα που πολλοί άνθρωποι αυτής της γενιάς δεν έχουν αγγίξει ποτέ στη ζωή τους, όπως η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες τους, η αλήθεια και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν.

Οι ομιλίες και το σύνολο του προγράμματος με τα εργαστήρια του είναι μία δυναμική διαδικασία που κάθε εβδομάδα εξελίσσεται και εξελίσσει. Τα αποτελέσματα είναι η ψυχική ενδυνάμωση και  ευεξία, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της συνεργασίας, η κοινωνικοποίηση, αλλά και μία εσωτερική διαδικασία ανακάλυψης σκέψεων και συναισθημάτων. Υπάρχουν αποτελέσματα που έχουν φανεί από τα πρώτα λεπτά των ομιλιών και τη συμμετοχή των ωφελούμενων με ερωτήσεις, γνώμες αλλά και πολλές φορές αναφορές σε δικά τους παραδείγματα. Είναι μία διαδικασία διαλόγου τόσο εσωτερικού, όσο και με άλλους συνανθρώπους.

Επιπλέον, μέσω των εργαστηρίων, αναπτύσσονται δεξιότητες και ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η φαντασία. Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τις ομιλίες ακολουθούν εργαστήρια εξίσου σημαντικά για τους ωφελούμενους, αφού εξυπηρετούν και στη δημιουργική τους απασχόληση και στην κινητικότητά τους. Για παράδειγμα, παραμονές της Καθαράς Δευτέρας το εργαστήριο είχε θέμα τον Αρλεκίνο και τους χαρταετούς. Ακούσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου και το τραγούδι Χαρταετοί του Μίκη Θεοδωράκη. Στην πορεία χωρίσαμε δύο εργαστήρια: οι γυναίκες έφτιαξαν δύο στολές Αρλεκίνου και οι άντρες τρεις χαρταετούς. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες τονίζεται η ανάγκη περιποίησης του σώματος και της ψυχής μέσα από όμορφες λεπτομέρειες που αποτυπώνουν την ψυχική ευεξία, κάτι που αναπτύξαμε στην πρώτη ομιλία μας  για τα συναισθήματα.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται  από την Ευαγγελία Πρέζα και την Κωνσταντίνα Πρέζα, οι οποίες το αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή με σεβασμό, επαγγελματισμό, αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό και έχουν δημιουργήσει ένα όμορφο κλίμα σύνδεσης με τους ωφελούμενους των δομών και με όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα.

Είμαστε μόλις στο ξεκίνημα του δεύτερου μήνα του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που όταν ολοκληρωθεί θα έχει αφήσει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα -κυρίως ψυχικό- στους ωφελούμενους μας, στους ανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, που όπως αποδεικνύουν είναι άνθρωποι με διάθεση για νέα γνώση, με όρεξη για ταξίδια, δράση, επικοινωνία και κοινωνική ενσωμάτωση. Η τρίτη ηλικία αποτελεί για τη δημοτική μας Αρχή προτεραιότητα, θέλουμε να είναι στον πυρήνα της ζωής της πόλης και του Δήμου μας, να έχουν χώρο και χρόνο και κυρίως τα κίνητρα να συνεχίσουν να μας μεταλαμπαδεύουν τις αξίες, τις εμπειρίες  και τις γνώσεις τους, να μας μεταφέρουν την όρεξή τους για ζωή και να μας εμπνέουν.

Θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους τους δημότες μας της τρίτης ηλικίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα μας αυτό, στις δομές μας αλλά και σε όλες τις δράσεις που έχουμε ήδη σχεδιάσει γι’ αυτούς και θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Η Ευαγγελία και η Κωνσταντίνα Πρέζα

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 228 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.