Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  3:11 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 20:14

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Να γεφυρωθούν παγκοσμίως τα κενά στην υγειονομική κάλυψη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), διότι η 7η Απριλίου 1948 είναι η ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου με αφορμή τα παραπάνω εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο ΠΟΥ επιτελεί πολύ σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών  και στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς έχει ως εξής:

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • Το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρων θανάτων θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).

Η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη αφορά εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα. Αυτό έχει κεντρική σημασία για την οικοδόμηση υγιών κοινωνιών και οικονομιών καθώς και για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και δεν πρόκειται μόνο για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για πολιτικές και δράσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Βασικό στοιχείο θα πρέπει να είναι το ανθρώπινο δυναμικό και εκεί θα πρέπει να επενδύσουν οι κοινωνίες. Χρειάζονται υψηλά εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που να μπορούν να εκπαιδεύσουν και να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους. Χρειάζονται άνθρωποι που να έχουν δύναμη, που να ξέρουν πώς να φροντίζουν τόσο την υγεία τους όσο και εκείνη των οικογενειών τους. Και χρειάζονται κοινότητες οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όταν και όπου τη χρειάζονται.

Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στόχων και τώρα είναι καιρός να υλοποιηθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί διότι η υγεία είναι το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα.

Ας αντηχήσει λοιπόν παντού στον κόσμο το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ:  My Health, my right” (η Υγεία μου, το Δικαίωμά μου) ώστε να γεφυρωθούν παγκοσμίως τα κενά στην υγειονομική κάλυψη και να παρέχεται το αγαθό της υγείας δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ               ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ»

Διαβάστηκε 188 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.