Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  8:20 μμ
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 09:46

Κατ' οίκον «delivery» φαρμάκων - Πρ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας: "Διατηρούμε επιφυλάξεις..."

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά είναι «ευαίσθητα», θέλουν ειδικό τρόπο φύλαξης και έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος κάνει την επιστημονική κοινότητα των φαρμακοποιών να έχει σοβαρές επιφυλάξεις.

Ξεκίνησε το κατ' οίκον «delivery» φαρμάκων. Επιφυλάξεις εκφράζουν οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου και όχι μόνο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος τονίζει μεταξύ άλλων: «Διατηρούμε επιφυλάξεις αν θα φτάνουν με τις σωστές συνθήκες στον ασθενή τα φάρμακα»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η επιστημονική κοινότητα των φαρμακοποιών για το νέο τρόπο παράδοσης των ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς. Προσφάτως το Υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα ξεκίνησε η πιλοτική παράδοση των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών, κάτι που οι ιδίως οι χρόνια πάσχοντες -τους οποίους αφορά το μέτρο- ανέμεναν εδώ και αρκετό καιρό, καθώς έτσι θα βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητάς τους, αφού δεν θα υπάρχει λόγος να μετακινούνται προς τα κατά τόπους φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

Το γεγονός όμως ότι τα φάρμακα αυτά είναι «ευαίσθητα», θέλουν ειδικό τρόπο φύλαξης και έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος κάνει την επιστημονική κοινότητα των φαρμακοποιών να έχει σοβαρές επιφυλάξεις, θέτοντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτήματα που έχουν ανακύψει και δεν έχουν απαντηθεί από το Υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Τα φάρμακα αφορούν σοβαρές ασθένειες όπως λ.χ. διάφορες μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση κλπ και απαιτείται να φυλάσσονται σε ψυγείο, ενώ το κόστος τους ξεπερνά κατά πολύ τα 500 ευρώ!

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» και εκφράζοντας την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας των φαρμακοποιών επεσήμανε: «είναι φάρμακα για σοβαρές ασθένειες και είμαι πολύ επιφυλακτικός για το αν η διακίνησή τους θα γίνεται με το σωστό τρόπο. Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα όπως το ποιος θα είναι αυτός που θα παραδώσει τα φάρμακα αυτά και σε ποιον; Επίσης, οι συνθήκες φύλαξης των φαρμάκων πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες. Πολλά εκ των φαρμάκων αυτών είναι προϊόντα ψυγείου και δεν ξέρω τι θα συμβεί όταν κάποιος πάει στο σπίτι του ασθενούς και δεν βρει τον ίδιο ή κάποιον άλλο για να παραδώσει τα φάρμακα. Σ’ αυτή την περίπτωση που θα τα φυλάξει; Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και αρνητικοί στο να κυκλοφορούν φάρμακα τέτοιου είδους σε υψηλές θερμοκρασίες, που θα υπάρχουν από δω και στο εξής με τον συγκεκριμένο τρόπο. Τα φάρμακα αυτά αφορούν σοβαρές ασθένειες όπως διάφορες μορφές καρκίνου, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση κλπ, ενώ είναι ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα. Να τονίσουμε πως τα φάρμακα αυτά δεν υπάρχουν στα φαρμακεία, παρά μόνο στον ΕΟΠΥΥ. Η διακίνηση των φαρμάκων σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε ως τώρα μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, όπως επίσης διατηρούμε επιφυλάξεις με το αν θα φτάνουν με τις σωστές συνθήκες στον ασθενή. Πρόκειται για φάρμακα που μπορεί να κοστίζουν από 500 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ και γι’ αυτό δεν διακινούνται στους ασθενείς μέσω των φαρμακείων. Η προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι και τώρα για να παραλάβουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους αυτά, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και έχουν μεγάλη αξία, ήταν να μεταβούν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και μόνο εκεί όπου ο φαρμακοποιός το έβγαζε από το ψυγείο το έδινε στον ασθενή ή σε όποιον έστελνε ο ασθενής για να το παραλάβει, μόνο όμως με εξουσιοδότηση. Από εκεί και έπειτα ήταν υπεύθυνος ο παραλαβών για τις συνθήκες φύλαξης του φαρμάκου μέχρι να φτάσει στα χέρια του ασθενούς. Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις φύλαξης και μεταφοράς των φαρμάκων αυτών οι εταιρείες courier. Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να αλλάξει τον τρόπο παράδοσης – παραλαβής των φαρμάκων αυτών για την διευκόλυνση των ασθενών. Οι φαρμακοποιοί αναμένουμε να ξεκινήσει η διανομή, ενώ  παρακολουθούμε στενά το ζήτημα για το πώς θα κυλίσει, διότι είναι σοβαρό και σημαντικό».

ΕΟΠΥΥ: Απλή διαδικασία σε 3 βήματα

Ο Οργανισμός περιγράφει τη διαδικασία βήμα – βήμα:

Ο ιατρός κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον».

Ο δικαιούχος στη συνέχεια εισέρχεται στην ειδική ενότητα στο site του του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον (https://fyk.eopyy.gov.gr/) παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον δικαιούχο, μέσω της ειδικής ενότητας στο site του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την αποστολή των φαρμάκων της συγκεκριμένης συνταγής κατ’ οίκον, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή. Σε περίπτωση που η συνταγή δεν δύναται να εκτελεστεί ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής μέσω e-mail με συνοπτική αιτιολογία.

Χρόνος Παράδοσης

Ο χρόνος παράδοσης μετράει από την εκτέλεση της συνταγής και είναι από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες.

Είναι πάντα ανάλογος του τελικού προορισμού λαμβάνοντας υπ’ όψιν έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, δρομολόγια, αργίες, απεργίες, δυσπρόσιτες περιοχές, κλπ).

Παρακολούθηση Συνταγής

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί να παρακολουθεί on line την αποστολή του φαρμάκου. Η παραλαβή γίνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ίδιο από την εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί για οποιαδήποτε απορία έχει να επικοινωνεί μέσω mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 251 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.