Σάββατο, 4η Μαίου 2024  12:31 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 21:48

Συνάντηση Φιλοτελιστών Αγρινίου – Στο επίκεντρο ο «Θεματικός Φιλοτελισμός»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρίνιου (Φ.Ε.Α.) πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 1 Απριλίου το βράδυ στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.

Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, όπως νέες κυκλοφορίες φιλοτελικών ειδών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Πολύ ενδιαφέροντα για τους πρώτους μήνες του 2024 είναι τα παρακάτω:

α. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν στις 17 Ιανουαρίου 2024 το Β’ μέρος της Κοινής Σειράς Γραμματοσήμων «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία». Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας είναι μοναδικοί στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος για το ύψος και το πλήθος των μορφών που τότε εμφανίζονται: ποτέ πριν, και ποτέ μετά, δεν συνωστίσθηκαν σε διάστημα δύο αιώνων τόσες πολλές και τόσο εμβληματικές μορφές του πνεύματος. Ο Επίκουρος, ο Ξενοφών, ο Σωκράτης, ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, που απεικονίζονται στο Α’ μέρος της Σειράς, καθώς και ο Αριστοφάνης, ο Αισχύλος, ο Πίνδαρος, ο Ηράκλειτος και ο Αναξαγόρας που απεικονίζονται στο Β΄ μέρος, είναι ορισμένοι μόνον από εκείνους που θεμελίωσαν και καθόρισαν τους τρόπους, τις αξίες και τους άξονες του πολιτισμού στον δυτικό κόσμο.

β. Τα ΕΛΤΑ προκειμένου να διευκολύνουν τους συλλέκτες αναμνηστικών σφραγίδων, διαθέτουν σετ φακέλων αναμνηστικών σφραγίδων (Φ.Α.Σ.) του έτους 2023. Πρόκειται για σετ 7 εικονογραφημένων φακέλων με αποτύπωμα αναμνηστικής σφραγίδας. Κάθε φάκελος φέρει γραμματόσημο αξίας 2,00 € και είναι σφραγισμένος με μια εκ των 7 ειδικών αναμνηστικών σφραγίδων που κυκλοφόρησαν το 2023.

γ. Τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν στις 21 Φεβρουαρίου 2024 την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμου – Φεγιέ «100 Χρόνια Φιλοτέλεια». Αφορά το μακροβιότερο ελληνικό φιλοτελικό περιοδικό με διεθνή καταξίωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις βραβεύσεις του σε Διεθνείς Φιλοτελικές Εκθέσεις. Η 100χρονη πορεία του ξεκίνησε το 1924 από τον Στέφανο Μακρυμίχαλο (1902-1983). Η έκδοση του περιοδικού εκχωρήθηκε το 1926 στην Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.), που τη συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Η «Φιλοτέλεια» ανέθρεψε πολλές γενεές Ελλήνων και ξένων φιλοτελιστών, και διέδωσε διεθνώς τον ελληνικό φιλοτελισμό με σημαντικές μελέτες και άρθρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα καλύτερα ειδικευμένα φιλοτελικά περιοδικά στον κόσμο.

δ. Από τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν τα Ετήσια Λευκώματα Γραμματοσήμων Πολυτελείας έτους 2023. Πρόκειται για συλλεκτικά λευκώματα πολυτελούς κατασκευής, που περιέχουν τα γραμματόσημα και τα φεγιέ των 10 αναμνηστικών σειρών γραμματοσήμων του εκδοτικού προγράμματος ΕΛΤΑ για το έτος 2023, αναλυτικά κείμενα τεκμηρίωσης κάθε σειράς σε δυο γλώσσες, ελληνική και αγγλική, πληροφορίες έκδοσης σχετικές με κάθε σειρά, πλούσια εικονογράφηση και αποτυπώματα όλων των σφραγίδων πρώτης ημέρας κυκλοφορίας των σειρών του έτους. Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Φεβρουαρίου 2024

ε. Με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφορούν δύο Αναμνηστικούς Φακέλους με γραμματόσημο και σφραγίδα, και Μεμονωμένα Προσωπικά Γραμματόσημα με βινιέτα «Ολυμπιακή Φλόγα 2024». Παράλληλα θα κυκλοφορήσουν δύο Ειδικές Αναμνηστικές Σφραγίδες, με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί σφράγιση στο Ταχ. Αρχαίας Ολυμπίας, Πιέρ ντε Κουμπερτέν 2, Αρχαία Ολυμπία, 27065, ΗΛΕΙΑ, από 10:00 έως 14:00 για την αφή και στο Ταχ. Συντάγματος, Μητροπόλεως 2, 105 63 Αθήνα, από 10:00 έως 14:00 για την παράδοση.

Στ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προβάλουν το έργο του αθλητικού – εκπαιδευτικού προγράμματος UniquAll, που έχει  στόχο την ενδυνάμωση και την εξέλιξη παιδιών με ειδικές ικανότητες, με ένα φυλλαράκι τεσσάρων αυτοκόλλητων προσωπικών γραμματοσήμων και έναν αριθμημένο αναμνηστικό φάκελο, που κυκλοφορούν στις 13 Μαρτίου 2024 και συνοδεύονται από Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα.

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα φιλοτελικά νέα που καλύπτουν συλλεκτικές «ανάγκες» πληθώρας φιλοτελιστών και όχι μόνο.

Παρέχουν με την ποικιλία τους συλλεκτικές  προοπτικές για νέους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τον φιλοτελισμό με τις πολύ ενδιαφέρουσες σειρές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Παλιοί αλλά και νέοι συλλέκτες μπορούν να ακολουθήσουν τον θεματικό φιλοτελισμό που παρέχει απεριόριστες διεθνείς συλλεκτικές δυνατότητες.

Και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό μέσα από το ειδικό άλμπουμ/λεύκωμα που έφερε στην συνάντηση των συλλεκτών ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Α. κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος, με τίτλο «Ο κόσμος των Μαθηματικών μέσα από τα γραμματόσημα» του Ανδρέα Πούλου.

Όλοι οι παρόντες συλλέκτες ξεφύλλισαν το βιβλίο και εντυπωσιάστηκαν με το θέμα που πραγματεύεται.

Η θεματική συλλογή γραμματοσήμων που περιέχεται στο λεύκωμα είναι από 155 χώρες και τα θέματα είναι: Διάσημοι Μαθηματικοί και Επιστήμονες. Διεθνή Μαθηματικά συνέδρια. Επέτειοι ίδρυσης Μαθηματικών Εταιρειών. Συνέδρια Ιστορίας Μαθηματικών. Διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών. Αναμνηστικές εκδόσεις για το διεθνές έτος Μαθηματικών το 2000. Μαθηματικά σύμβολα όπως ο αριθμός π, ο αριθμός e, το σύμβολο του απείρου, το σύμβολο του ολοκληρώματος. Μαθηματικά αντικείμενα-κανονικά-πολύεδρα-φράκταλς (σημ.1) και Γεωμετρικά σχήματα. Θέματα μαθηματικής εκπαίδευσης. Πρωτοποριακά Μαθηματικά βιβλία και περιοδικά. Σπουδαίες Μαθηματικές ανακαλύψεις. Ταχυδρομικές σφραγίδες που αφορούν θέματα Μαθηματικών. Και πολλά άλλα!

Ομοίως με το θέμα των Μαθηματικών υπάρχουν άπειρα άλλα θέματα, όπως Τραίνα-Αεροπλάνα-Αυτοκίνητα-Πλοία-Ζώα-Φυτά-Λουλούδια-πουλιά-πεταλούδες-έντομα και αμέτρητα άλλα.

Κάθε νέος συλλέκτης έχει μπροστά του τεράστια ποικιλία από την οποία μπορεί να επιλέξει τι θα αποτελέσει το θέμα της συλλογής του στο οποίο θα επικεντρωθεί.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του συλλόγου του Αγρινίου, είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν κάθε νέο συλλέκτη που θα ξεκινήσει την συλλογή του.

Αλλά πέρα από τους νέους, βοηθούν και παλιούς συλλέκτες, που κάποτε στα νιάτα τους μάζευαν γραμματόσημα και σταμάτησαν μπαίνοντας στον αγώνα της ζωής. Τώρα μετά από πολλά χρόνια, νοσταλγώντας το παιδικό τους χόμπι, μπορούν να απευθυνθούν στην Φ.Ε.Α. για να αξιολογήσουν εκείνη την παλιά τους συλλογή. Και γιατί όχι να ξανα-αναζωογονήσουν το παλιό τους μεράκι και να παρακολουθήσουν έστω και μια φορά τον μήνα τις εξελίξεις, στο αγαπημένο από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο «μικρούλι» γραμματόσημο!

Στην μηνιαία συνάντηση παραβρέθηκε και ο φίλος του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνας κύριος Παντελής Σκύλος, Υπεύθυνος Συντονισμού ΕΛΤΑ στην Αθήνα, ο οποίος μας μετέφερε τα τελευταία νέα του Οργανισμού. Καθώς και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις νέες εξελίξεις στον φιλοτελισμό. Και πολλές λεπτομέρειες σχετικές με την σφράγιση των φακέλων με την σφραγίδα του Συλλεκτικού τμήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού που θα γίνει την Δευτέρα 13 Μαΐου. Τόνισε ακόμα μια φορά ότι κάθε συλλέκτης-ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συλλόγου-μπορεί να ενημερώνεται για συλλεκτικές απορίες του από τον ίδιο στο κινητό : 697 272 1735. Και επίσης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του φιλοτελικού συλλόγου Αγρινίου στην διεύθυνση:  www. feagriniou.gr

———–

(σημ.1) Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν “απείρως περίπλοκο”. Ο όρος ” φράκταλ” επινοήθηκε από τον μαθηματικό Μπενουά Μάντελμπροτ το 1975. Ο Μάντελμπροτ τον βάσισε στο λατινικό frāctus, που σημαίνει “σπασμένος” ή “κατακερματισμένος”, και τον χρησιμοποίησε για να επεκτείνει την έννοια των θεωρητικών μορφοκλασματικών διαστάσεων σε γεωμετρικά μοτίβα στη φύση.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 290 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.