Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  7:10 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 22:12

Ιδιωτική ετικέτα στην ακρίβεια: Κερδισμένοι και χαμένοι - Tι δείχνει για την Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυξάνουν τζίρους οι μεγάλοι της αγοράς

Ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι οι ελληνικοί μισθοί βρίσκονται σε μεγάλη απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις τιμές στα προϊόντα, οι οποίες στην χώρα είναι μέσα στον μέσο όρο ή και ψηλότερα, εντούτοις τα πράγματα δεν πάνε καλά και με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όλα αυτά. Ο μόνος τρόπος φαίνεται να είναι η αγορά φθηνών προϊόντων!

Κι αυτό διότι σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, και δη στο 27%, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, από 26,5% τον Ιανουάριο του 2023. Παράλληλα, οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana που παρουσιάστηκαν στο kathimerini.gr, αυξήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους κατά 3,6%, ενώ ο ρυθμός των επωνύμων ήταν αρκετά χαμηλότερος, 1,2%.

Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές, υπό το βάρος της ακρίβειας, στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε πιο συμφέρουσες επιλογές. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα μεγάλα τραστ και τα σούπερ μάρκετ, όχι απλά δεν έχασαν χρήματα, αλλά συνολικά ο τζίρος τους τον Ιανουάριο του 2024 διαµορφώθηκε σε 825 εκατ. ευρώ από 807 εκατ. ευρώ το 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης µεγάλη αύξηση των προωθητικών ενεργειών τον Ιανουάριο του 2024, κάτι που πιθανώς σχετίζεται µε το γεγονός ότι στις 10 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε το µέτρο περί µείωσης των παροχών των προµηθευτών προς τους λιανεµπόρους. Ειδικά στην οµάδα των απορρυπαντικών – καθαριστικών καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων που έγιναν υπό καθεστώς προωθητικής ενέργειας κατά πέντε ποσοστιαίες µονάδες σε σύγκριση µε τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, παρά το ότι το θέμα της ακρίβειας αποτελεί το μείζον θέμα για τους καταναλωτές, δεν αναμένονται στο άμεσο μέλλον νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών! Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια παροχή προς τους οικονομικά ασθενέστερους, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα εισοδήματα, ιδιαίτερα καθώς η ελληνική κοινωνία κατευθύνεται προς τις γιορτές του Πάσχα.

Για τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτή κ. Γιώργο Λεχουρίτη όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι όλα όσα υποστηρίζει ότι κάνει η κυβέρνηση, τόσο για τις τιμές όσο και για τις αυξήσεις μισθών, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην αγοραστική δύναμη του κόσμου. «Ειδικά σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία όπου δεν υπάρχει καμία εργασιακή δυναμική και τα εισοδήματα αν υπάρχουν έχουν αποκτηθεί παλιότερα ή έχουν κληρονομηθεί, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Καθώς ο κόσμος τρώει από τα έτοιμα στρέφεται στα πιο φθηνά προϊόντα για να σώσει ό,τι σώζεται και απλά κάνει πιο πλούσια τα τραστ. Οι διαπιστώσεις αυτής της έρευνας αγοράς, όπως και πολλών άλλων προσφάτων, δείχνουν ότι το αφήγημα των σούπερ μάρκετ πως χάνουν τζίρους δεν ισχύει, όπως δεν ισχύει και πως ανεβάζουν τις τιμές για να καλύψουν πρόσθετα έξοδα. Αφού ο κόσμος προτιμά τα δικά τους προϊόντα, εκείνα της ιδιωτικής ετικέτας, περιορίζονται και τα έξοδα για τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές. Οι πολίτες βλέπουν την κατάσταση στην τσέπη τους, πλέον η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να φτιασιδώσει την κατάσταση. Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο ΙΝΚΑ, από την στιγμή που οι μισθοί δεν ανεβαίνουν μόνο η συγκράτηση των τιμών με συνεχείς ελέγχους της αγοράς θα μπορούσε να αποδώσει, όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο», επισημαίνει.

Σύμφωνα το ίδιο δημοσίευμα και με βάση όσα ανακοίνωσε χθες η Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023 σε 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ή 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των «27», με τη Βουλγαρία να βρίσκεται στην 27η θέση, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε στο 64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρέθηκαν επίσης στη δίνη της οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερη θέση από την Ελλάδα, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης να διαμορφώνεται το 2023 στο 83%, 89% και 97% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω και από πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, ενώ ακόμη και η Λετονία, που βρίσκεται στην 25η θέση, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης πάνω από το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και συγκεκριμένα στο 71% αυτού.

Το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα το 2022 βρισκόταν στο 88,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στη 18η θέση μεταξύ των «27», πάνω από την Πορτογαλία, για παράδειγμα, και κοντά σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ισπανία, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο. Στην Κύπρο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2023 στο 91% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το επίπεδο τιμών το 2022 να βρίσκεται στο 92% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Από την εξέταση των διαχρονικών στοιχείων του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και του επιπέδου τιμών, προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη απόκλιση και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, γεγονός που επέτεινε τη «φτωχοποίηση» μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα, το 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης βρισκόταν στο 72% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το επίπεδο τιμών στο 92,4%. Ωστόσο, πριν από την είσοδο σε καθεστώς μνημονίου, το 2009, η απόκλιση ήταν αρκετά μικρότερη, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να βρίσκεται στο 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το επίπεδο τιμών 1% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 253 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.