Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  7:40 πμ
 
wm small
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 19:39

Οικία Ράγκου: Το επιβλητικό αρχοντικό της Παλαίρου (Φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Οικία Ράγκου, το επιβλητικό αρχοντικό της Παλαίρου, που χρονολογείται από ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 1875 – 1879 είναι ένα από τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής με ξεχωριστή ιστορία.

Το αρχοντικό κτίστηκε το 1875 από τον μεγαλοκτηματία Ιωάννη Ράγκο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τον εσωτερικό διάκοσμο εκπόνησαν και υλοποίησαν Ιταλοί αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες. Τα υλικά της κατασκευής του μεταφέρθηκαν από την Τεργέστη.

ragkou3

Κατά την περίοδο 1941-1947, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς αρχικά, και τους Γερμανούς μετέπειτα. Περιείχε πολλά έργα τέχνης τα οποία εκλάπησαν από τους κατακτητές.

Πρόκειται για αξιόλογο, λίθινο, κεραμοσκεπές διώροφο κτήριο, που θεμελιώθηκε το 1875 και ολοκληρώθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια. Στην πρόσοψη, που είναι απόλυτα συμμετρική, διακρίνουμε ορθογώνια ανοίγματα που περιβάλλονται από σοβάτινη κορνίζα. Υπάρχουν τέσσερις ψευδοκίονες με λιτά επίκρανα στο ισόγειο και ιωνικά στον όροφο.

ragkou2

Ο εξώστης του ορόφου είναι μαρμάρινος με λιτό, σιδηρό κιγκλίδωμα, ενώ υποβαστάζεται από έξι συμμετρικά μαρμάρινα σκαλιστά φουρούσια.

Εσωτερικά, το κτήριο είναι πλούσια διακοσμημένο στους τοίχους και στην οροφή με θαυμάσια ζωγραφική. Η σκάλα προς τον όροφο είναι μεγαλόπρεπη, μαρμάρινη με σιδηρό κιγκλίδωμα και ξύλινη κουπαστή.

Πληροφορίες από diathrhtea.blogspot.com

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 450 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 19:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.