Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  2:37 μμ
 
wm small
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 10:10

Αρχοντικό Σωχωρίτη στο Αγρίνιο: ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης που κινδυνεύει…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Αρχοντικό Σωχωρίτη, μια εμβληματικία οικία στο Αγρίνιο, παρουσιάζεται στο νέο φωτορεπορτάζ του Βασίλη Γαλατά.

Η τοπική κοινωνία ζητά τη διάσωση της καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάρρευσης…

Η οικία Σωχωρίτη που βρίσκεται στην πάροδο της οδού Κακαβιά 9, χαρακτηρίστηκε το 1979 ως  «ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική προστασία, διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής», με βάση απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1988, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, για δική του χρήση με το ποσό των 100.000.000 δρχ. περίπου. Από το συγκρότημα του αρχοντικού σήμερα σώζεται μόνο το τμήμα του οχυρωμένου περιβόλου ύψους 2 μ. περίπου και η κεντρική οικία κτισμένη με εμφανή οχυρωματική διάθεση.

Στον χώρο υποδοχής του ορόφου και στα μεγάλα επίσημα δωμάτια, διατηρούνται ίχνη εξαιρετικού τοιχογραφικού διακόσμου.

Οι ξύλινες οροφές φέρουν πλούσιο διάκοσμο, με ποικίλες επιρροές από την προεπαναστατική παράδοση αλλά και τις νέες τάσεις του 19ου αιώνα.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 513 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία