Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  11:16 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 19:30

Μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας – Ο αγροτουρισμός και γαστρονομία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του δημοσιογράφου - συγγραφέα Χρυσοστόμου Πατούλα

Η Ελληνική φυσική ομορφιά δεν εξαντλείται μόνο στις μοναδικές παραλίες μας. Υπάρχει και η μαγευτική ομορφιά των ορεινών όγκων, που συναγωνίζεται την ποικιλία των πλούσιων ευγενικών συναισθημάτων και το πιστεύω στην αξία της ιδιαίτερης παράδοσης και φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο αγροτουρισμός αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου. Η δραστηριότητα του αγροτουρισμού συνδυάζεται υποχρεωτικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Ο οικοτουρισμός – πράσινος τουρισμός συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση και αναπτύσσεται σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας, όπως τα εθνικά πάρκα. Περιλαμβάνει περιήγηση, πεζοπορία, παρατήρηση και φωτογράφιση των οικοσυστημάτων και άλλες δραστηριότητες αναψυχής που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον.

Οι περιηγητικές διαδρομές – πεζοπορία είναι η ειδική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται σε ορειβατικά/πεζοπορικά μονοπάτια και περιλαμβάνει το σύνολο δραστηριοτήτων προσέγγισης σημείων στην ύπαιθρο, με στόχο τη γνωριμία με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου.

Ο τουρισμός γαστρονομίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου και είναι μια μορφή τουριστικής δραστηριότητας αναψυχής, στην οποία οι επισκέπτες – τουρίστες σχεδιάζουν τα ταξίδια τους, με στόχο να γευτούν την αυθεντική τοπική κουζίνα ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής σχετικές με τη γαστρονομία, εμβαθύνοντας παράλληλα στην ιστορία και τις παραδόσεις του προορισμού, στον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, την τοπική παράδοση και την εθνική ταυτότητα των προϊόντων.

Έχουμε πανέμορφα χωριά, που αιχμαλωτίζουν τη ματιά και μαγεύουν το νου. Οι φυσικές ομορφιές των ορεινών χωριών μας σε καθηλώνουν και η απλή φυσική ζωή των κατοίκων σε προβληματίζει θετικά. Πρέπει, επομένως, η πολιτεία να φροντίσει, να δώσει ανάσα ζωής στα χωριά, καθώς και κίνητρα, για να αντιμετωπίσουν τα ζωτικά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ευημερία και ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης μπορούν να λάβουν, εφόσον το ζητήσουν, το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας από το υπουργείο Τουρισμού.

agrinionews.gr

πηγή φωτο: paskendi.gr

Διαβάστηκε 302 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.