Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  3:44 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 23:31

Ο Δήμος Μούτσης και τραγούδια του που «έντυσαν» γνωστές ελληνικές ταινίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένας ακόμα σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, ο Δήμος Μούτσης έφυγε από κοντά μας σήμερα σε ηλικία 86 ετών. Ήδη στο protothema.gr διαβάσαμε μια σειρά από άρθρα για τη ζωή και την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Υπάρχει μια πλευρά ,στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του Δήμου Μούτση που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και αφορά τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε για ελληνικές ταινίες το χρονικό διάστημα μεταξύ 1969 και 1971. Ορισμένα από τα τραγούδια αυτά που έγραψε ο τριαντάχρονος τότε Δήμος Μούτσης έγιναν μεγάλες επιτυχίες και γνώρισαν αρκετές επανεκτελέσεις. Ας δούμε περισσότερα στοιχεία για τα τραγούδια και τις ταινίες στις οποίες αυτά ακούστηκαν για πρώτη φορά.

«Ένας Μάγκας στα Σαλόνια» (1969)

Ο Δήμος Μούτσης που ξεκίνησε την καριέρα του ως βιολιστής (Π. Δραγουμάνος, «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 1950-2007») και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχε αρχίσει να κυκλοφορεί τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών, το 1969 έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας «Ένας Μάγκας στα Σαλόνια» σε στίχους του μεγάλου Νίκου Γκάτσου. Η συγκεκριμένη είναι μια αισθηματική ταινία σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ένας φτωχός ψαράς (Γιάννης Βόγλης) έρχεται από το νησί του στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί την πώληση των αλιευμάτων του νησιού σε έναν εφοπλιστή (Χρήστος Τσαγανέας) και πέφτει στα «δίχτυα» της κακομαθημένης κόρης του (Μέμα Σταθοπούλου) αδιαφορώντας για την αγαπημένη του (Νέλλη Παππά) στο νησί. Τελικά ο Γ. Βόγλης επιστρέφει στο νησί και επανασυνδέεται με τη Ν. Παππά. Το ζευγάρι αυτό ερμηνεύει στην ταινία το τραγούδι «Ρίνα Κατερίνα μου» που ηχογραφήθηκε το 1971 με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έκοψε 353.000 εισιτήρια (13η σε 99 ταινίες). Στην ταινία τραγουδούν επίσης οι Μανώλης Μητσιάς (πρώτη του παρουσία σε ταινία), Αλέκος Αναστασιάδης και Τάκης Βαρύτιμος.

«Η Αρχόντισσα του Λιμανιού» (1969)

Την ίδια χρονιά (1969), ο Μούτσης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας «Η Αρχόντισσα του Λιμανιού» σε σενάριο Βασίλη Ανδρεόπουλου και σκηνοθεσία Παύλου Παρασχάκη. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, η κόρη ενός εφοπλιστή ερωτεύεται ένα νεαρό τραγουδιστή, η σχέση τους όμως δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς ο αδελφός του νεαρού θεωρείται αγνοούμενος σε ναυάγιο με πλοίο του πατέρα της. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν οι: Καίτη Παπανίκα, Νίκος Δαδινόπουλος, Γιάννης Αργύρης, Λουίζα Ποδηματά, ο μεγάλος Βασίλης Αυλωνίτης, σε έναν από τους τελευταίους ρόλους της καριέρας του κ.ά. Τα τραγούδια της ερμήνευαν η Βίκυ Μοσχολιού και οι Νίκος Δαδινόπουλος-Ελένη Ροδά που επίσης συμμετείχε στην ταινία. Κι αυτή η ταινία πήγε αρκετά καλά εμπορικά καθώς έκοψε 176.593 εισιτήρια (42η σε 99 ταινίες).

«Ένα Αστείο Κορίτσι» (1970)

Το 1970 ο Δήμος Μούτσης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας «Ένα Αστείο Κορίτσι» σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Γαλανός, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Βασίλης Ανδρεόπουλος, ο Νίκος Απέργης κ.ά. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας ο γοητευτικός γιος ενός εφοπλιστή (Ν. Γαλανός) ερωτεύεται μια φτωχή κοπέλα που εργάζεται σαν κλόουν σ’ ένα τσίρκο(Αλίκη Βουγιουκλάκη). Έτσι, διαλύει τον αρραβώνα του με μια πάμπλουτη κοπέλα του κύκλου του. Τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας υπογράφει ο Δήμος Μούτσης και τους στίχους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Το τραγούδι «Αυτά τα Χέρια» που ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς έγινε μεγάλη επιτυχία. Τα άλλα τρία τραγούδια («Το τσίρκο», «Τα επαγγέλματα», «Είπα κι εγώ») ερμήνευσε εξαιρετικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η ταινία έκοψε 549.614 εισιτήρια (2η πίσω από την ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα») ανάμεσα σε 87 ταινίες.

«Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης» (1970)

Την ίδια χρονιά (1970) ο Δήμος Μούτσης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας «Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης» (στίχοι Ν. Γκάτσος) σε σενάριο και σκηνοθεσία Παύλου Παρασχάκη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Νίκος Δαδινόπουλος, Καίτη Παπανίκα, Βασίλης Αυλωνίτης (στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση), Άινα Μάουερ κ.ά. Σύμφωνα με το σενάριο, ένας φτωχός ψαράς (Δαδινόπουλος) βλέποντας το αδιέξοδο της σχέσης του με μια πλούσια νησιώτισσα, πηγαίνει στην Αθήνα και γίνεται πετυχημένος τραγουδιστής. Χάνει το φως του μετά από ένα ατύχημα όμως θα ξανασυναντήσει την περήφανη αριστοκράτισσα (Παπανίκα) που αυτή τη φορά θα του χαρίσει την πραγματική ευτυχία. Τα τραγουδια της ταινίας ερμηνεύουν οι Βίκυ Μοσχολιού και Νίκος Δαδινόπουλος. Το τραγούδι «Μην κάνεις πείσματα» που ερμηνεύει στην ταινία ο αξέχαστος Νίκος Δαδινόπουλος έγινε επιτυχία και ηχογραφήθηκε στη συνέχεια από τη Βίκυ Μοσχολιού και την Άλκηστι Πρωτοψάλτη. Η ταινία έκοψε 163.352 εισιτήρια (45η σε 99 ταινίες).

«Ο Αρχιψεύταρος» (1971)

Τέλος, το 1971 ο Δήμος Μούτσης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας «Ο Αρχιψεύταρος» σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Πάντζας, Σωτήρης Μουστάκας, Άννα Φόνσου, Αλέκος Τζανετάκος, Αθηνόδωρος Προύσαλης κ.ά. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, ένας φτωχός νέος, υπάλληλος σε βενζινάδικο αλληλογραφεί με διάφορες κοπέλες από το εξωτερικό με σκοπό έναν πλούσιο γάμο. Τελικά, μετά από διάφορες περιπέτειες παντρεύεται την κοπέλα που του διεκπεραίωνε την αλληλογραφία. Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς. «Ο Αρχιψεύταρος» έκοψε 105.558 εισιτήρια (50η θέση στην κατάταξη, ανάμεσα σε 87 ταινίες).

Πηγές:

Άγγελος Ρούβας-Πάνος Σταθακόπουλος, «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ», Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 2005
ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΛΟΥΚΟΣ, «ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (1914-2007)», 3η έκδοση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, 2001
diskovolos58.blogspot.com

Μιχάλης Στούκας

www.protothema.gr

Διαβάστηκε 391 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.