Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:45 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 14:46

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου επισκέφθηκαν την ΕΨΥΠΕΑ και έμαθαν για τον αυτισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Τετάρτη,21 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Α τάξης του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Απόλαυσε τη ζωή σου, σπάσε τη σιωπή σου, μοιράσου τη λύπη σου, αγάπα την ψυχή σου όπως και την ιδιαιτερότητα του Άλλου: η ψυχική υγεία ως πανανθρώπινο δικαίωμα και η κατανόηση στον πάσχοντα συνάνθρωπο ως πανανθρώπινο καθήκον» επισκέφθηκαν το ΕΨΥΠΕΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Τους συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα Λιούμη Χρύσα, Στουρνάρα Δήμητρα, Θεοδωράκη Παναγιώτα κι η κοινωνική λειτουργός του Σχολείου κυρία Ευαγγελία Τζαμαλή.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιδιαιτερότητα των ατόμων, που εντάσσονται στο φάσμα του Αυτισμού και να τα αποδεχτούν ως ισότιμα κοινωνικά μέλη.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης, τον λόγο πήρε αρχικά ο κύριος Γεράσιμος Τουλιάτος, διοικητικός υπεύθυνος του κέντρου. Έδωσε ιδιαίτερα κατατοπιστικές πληροφορίες για το ΕΨΥΠΕΑ, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε από το ζεύγος Κωτσοπούλου και στεγάζεται στο Μανέσειο Πνευματικό Κέντρο, ένα εμβληματικό κτήριο με σημαντική ιστορία καθώς ήταν αντιαεροπορικό καταφύγιο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο λειτουργίας του κέντρου, όπου τα παιδιά υποβοηθούνται με σημαντικές λειτουργίες όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, παιγνίδι σε ειδικά διαμορφωμένους παιδότοπους κι εκγύμναση του σώματος.

Στόχος του Κέντρου, όπως ανέφερε ο κύριος Τουλιάτος, είναι η συνεργασία με τις οικογένειες των παιδιών, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού,η έξοδος των παιδιών αυτών στην κοινότητα και η συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη της αναπτυξιακής τους πορείας και της προόδου τους.

Ακολούθησε προβολή βίντεο, όπου προβλήθηκαν συνεντεύξεις παιδιών και γονέων, που έλαβαν θεραπευτική υποστήριξη από το ΕΨΥΠΕΑ.

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά αναφέρθηκαν αφενός στη σημαντική βοήθεια, που έλαβαν από το ΕΨΥΠΕΑ για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυτισμού κι αφετέρου στη ζεστασιά και στην αγάπη με την οποία τους περιέβαλαν οι υπεύθυνοι του κέντρου. Η ευγνωμοσύνη, το χαμόγελο και η αισιοδοξία είναι ό,τι έμεινε χαραγμένο στην ψυχή τους ως ανάμνηση ζεστή σε συνδυασμό με τα θεαματικά αποτελέσματα, που είδαν στην πνευματική πρόοδο των παιδιών τους.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κυρία Κατερίνα Καραιβάζογλου, Δρ. Παιδοψυχίατρος κι επιστημονική υπεύθυνη του ΕΨΥΠΕΑ.Έδωσε με ιδιαίτερα άμεσο, παραστατικό και κατανοητό τρόπο πληροφορίες για τον αυτισμό, ως νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που οφείλεται στη διαφορετική αρχιτεκτονική του εγκεφάλου των ατόμων αυτών κι όχι στον τρόπο ανατροφής και τη συμπεριφορά των γονέων τους.

Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, όμως η έγκαιρη παρέμβαση σε μικρή ηλικία, δηλαδή πριν τα 3 έτη μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην βελτίωση της επικοινωνίας και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών αυτών. Έχουν ανάγκη να τα γνωρίσει κάποιος, να τα υποστηρίξει με κατανόηση, υπομονή κι αγάπη καθώς έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να προοδεύσουν επαγγελματικά καθώς διαθέτουν ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές μας για επίλυση αποριών κι ανταλλαγή απόψεων κι η εκδήλωση τέλειωσε με έναν πλούσιο μπουφέ, που επισφράγισε τη ζεστή φιλοξενία που μάς επιφυλάχθηκε στο συγκεκριμένο χώρο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ κύριος Παναγιώτης Ζαβιτσανάκης, ιατρός Καρδιολόγος και πρώην Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και ο κύριος Θεόδωρος Καραβασίλης, Γυμναστής στο συγκεκριμένο κέντρο. Όλοι οι υπεύθυνοι του κέντρου υποδέχτηκαν το σχολείο μας, εμάς και τα παιδιά μας, με εγκαρδιότητα και ιδιαίτερα φιλική διάθεση.

«Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα περήφανες ως εκπαιδευτικοί και ως ομάδα τόσο για την άψογη μεταξύ μας συνεργασία όσο και για την πρωτοβουλία που λάβαμε για την επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο. Η συγκεκριμένη επίσκεψη συνδράμει αποφασιστικά στο άνοιγμα του σχολείου μας στην κοινωνία και μαθαίνει στους μαθητές μας να γνωρίζουν, να κατανοούν, να αποδέχονται και να αγκαλιάζουν με αγάπη όλους τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, που έχουν πάψει προ πολλού να θεωρούνται “Παιδιά ενός κατώτερου Θεού”», καταλήγει η σχετική ενημέρωση από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Λιούμη Χρύσα, Στουρνάρα Δήμητρα, Θεοδωράκη Παναγιώτα, Ευαγγελία Τζαμαλή.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 122 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.