Τρίτη, 23η Ιουλίου 2024  3:19 πμ
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 19:37

Η Παναγία του Βάλτου: Ιερά Μονή Ρέθα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκινώντας από την Αμφιλοχία και οδηγώντας βόρεια, στο χωριό Ανοιξιάτικο, θα συναντήσετε μια πινακίδα που σας κατευθύνει προς την Ιερά Μονή Ρέθα ή Αρέθα.

Στην ανηφορική διαδρομή για το μοναστήρι θα προσπεράσετε οικισμούς και αγροικίες, θα δείτε εικόνες από τονπαραδοσιακό αγροτικό τρόπο ζωής των κατοίκων, όπως κοπάδια με πρόβατα και κατσίκια, μελίσσια και χωράφια με ελαιόδεντρα. Όσο θα ανηφορίζετε, σταματήστε να θαυμάσετε τη θέα του Αμβρακικού κόλπου από ψηλά. Αν η μέρα είναι ηλιόλουστη και ο ορίζοντας καθαρός, το βλέμμα σας θα φτάσει έως και την Πρέβεζα στην άλλη άκρη του κόλπου.
Λίγο πριν από το χωριό της Αγίας Τριάδας, σχεδόν στην κορυφή του βουνού, θα προσπεράσετε τα ερείπια μιααρχαίας αταύτιστης πόλης, ενώ το τοπίο θα γίνει έντονα δασώδες. Απότομες ρεματιές πνιγμένες στη βλάστηση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, πανύψηλα πλατάνια, βελανιδιές και πουρνάρια, δημιουργούν ένα σκηνικό πραγματικά παρθένας φύσης, άλλωστε η ευρύτερη περιοχή αποτελεί αναγνωρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής πλούσιο σε ορνιθοπανίδα.

Λίγα χιλιόμετρα μετά από το χωριό, μια τελευταία ανηφόρα και μπροστά σας, σε ένα πλάτωμα, εμφανίζεται το μοναστήρι με την πανύψηλη βελανιδιά στην είσοδο της περίφραξης. Ανηφορίζοντας προς την είσοδο σας καλωσορίζει μια ψηφιδωτή εικόνα και επιγραφή με την Κυρά του Βάλτου, την Παναγία την Αρεθιώτισα. Περνώντας το κατώφλι της εισόδου φτάνετε στον προαύλιο χώρο και μπροστά σας βρίσκεται πια η παλιά μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, της οποίας μάλιστα η εικόνα θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή. Η ακριβής ημερομηνία ανέγερσης του ναού δεν είναι γνωστή (μια επιγραφή αναφέρει το έτος 1742), όμως οι μελετητές είναι σίγουροι πως πρόκειται για ημερομηνία ανακαίνισης και όχι κατασκευής. Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μαθαίνουμε ότι το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο του τρίκλιτου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου, με πέντε τρούλους και αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού με το πανέμορφο τέμπλο αλλά και με την πλούσια σε χρώματα και πρωτότυπησε θεματολογία αγιογράφηση θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για αρκετή ώρα. Οι τοίχοι του ναού είναι καλυμμένοι σχεδόν ολόκληροι με τοιχογραφίες από μορφές αγίων όπως ο Άγιος Βάρβαρος, ο σκυλόμορφος Άγιος Χριστόφορος και ο άγιος Σισώης. Ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοιχογραφία με τον ζωδιακό κύκλο, αλλά και αυτή της κολάσεως, στην οποία εμφανίζονται πολλές και διάφορες μορφές. Περνώντας στη διπλανή αίθουσα του ναού, επίσηςπλούσια σε τοιχογραφίες, θα παρατηρήσετε δυο κολώνες που στη βάση τους έχουν αλυσίδες που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα για εξορκισμούς. Άλλωστε το μοναστήρι κατά την Τουρκοκρατία λειτούργησε ως άσυλο για ψυχικά ασθενείς.
Σήμερα τα Ρέθα, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ντόπιοι, είναι γυναικείο μοναστήρι στο οποίο θα βρείτε δύο μοναχές που συντηρούν και περιποιούνται τη μονή. Ενώ κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται, ίσως τοσημαντικότερο για την περιοχή, πανηγύρι και χιλιάδες πιστοί από ολόκληρο τον Βάλτο προσέρχονται για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.
Αν όμως εσείς δεν μπορείτε να βρεθείτε στο πανηγύρι, τότε επισκεφτείτε το μοναστήρι οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο του έτους, απολαύστε τη διαδρομή στα βουνά του Βάλτου, θαυμάστε την αρχιτεκτονική του αλλά και τις πλούσιες τοιχογραφίες του, μάθετε για την ιστορία του και χαλαρώστε σε ένα περιβάλλον φτιαγμένο απόθεϊκό χέρι.

Για περισσότερα μοναστήρια και εκκλησίες στον Βάλτο επισκεφθείτε: http://ow.ly/AsaUI


http://www.valtosprovince.com/

Διαβάστηκε 4559 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News