Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  4:30 πμ
 
wm small
Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 14:17

Βάσια Γιαννακά: Η Αγρινιώτισσα κορυφαία Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια θα… επιβεβαιώσει τον «χρησμό» του Ρούντι Φέλερ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η κορυφαία γυναίκα ποδοσφαιρίστρια στην Ελλάδα για το 2023 είναι -μόλις στα 19 της χρόνια- η Βάσια Γιαννακά από το Αγρίνιο.

Γεννημένη στις 13 Οκτωβρίου 2004, ξεκίνησε από την πόλη του Αγρινίου (με καταγωγή από την Παραβόλα πιο συγκεκριμένα) να παίζει ποδόσφαιρο. Στην ηλικία των 6 ετών στην Ακαδημία Διονύσιου Τσάμη και εντυπωσίασε σε τοπικό επίπεδο επιδεικνύοντας το ταλέντο της στο άθλημα.

Τα βήματά της εξελίχθηκαν σε… άλματα, σε έναν χώρο όπου το στερεότυπο που θέλει το ποδόσφαιρο να είναι «ανδροκρατούμενο» έχει αρχίσει να «σπάει».

Στα 11 της εντάχθηκε στην ποδοσφαιρική οικογένεια της ΑΕΚ Μεσολογγίου, όπου και αγωνίστηκε από την αγωνιστική σεζόν 2015-2016 μέχρι και την αγωνιστική σεζόν 2020-2021. Με την ΑΕΚ Μεσολογγίου κατάκτησε ένα κύπελλο κορασίδων και την άνοδο της ομάδας στην Α’ Εθνική Κατηγορία, ενώ στα 14 της κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ομάδα Κορασίδων.

Η Βάσια έχει κληθεί και στην Εθνική Νεανίδων, ενώ πλέον είναι βασικό στέλεχος στην Εθνική Γυναικών και στον ΠΑΟΚ.

Εξάλλου, όταν έχει εκπλαγεί μέχρι και ο μεγάλος Ρούντι Φέλερ από τα προσόντα της, τι μπορούν να πουν και οι υπόλοιποι;

Η Βάσια μίλησε στο agrinionews.gr, απαντώντας στις ερωτήσεις του…

Πώς αισθάνεσαι για τη διάκριση να βραβευτείς ως κορυφαία Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια σε τόσο μικρή ηλικία και πόσο προσπάθεια και δουλειά έχει απαιτηθεί από πλευράς της να φτάσει σε αυτό το σημείο;

«Είμαι φυσικά πολύ χαρούμενη για αυτή τη διάκριση. Είναι πολύ τιμητικό και νιώθω ευλογημένη από το Θεό που το ζω αυτό σε μικρή ηλικία. Με αυτό το βραβείο ανταμείβονται οι κόποι μου και η σκληρή δουλειά και μου δίνεται περισσότερο κίνητρο στο να συνεχίσω αυτό που αγαπάω και φυσικά αναγνωρίζεται η προσπάθεια μου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τις συμπαίχτριες απ’ όλες τις ομάδες που με τίμησαν με την ψήφο τους».

Ποιες είναι οι βλέψεις και τα σχέδιά σου για το μέλλον; Υπάρχει στο μυαλό σου η προοπτική να πάρεις μεταγραφή στο εξωτερικό;

«Στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Φυσικά υπάρχει η σκέψη στο εξωτερικό. Προς το παρόν να βελτιώνομαι και να προσφέρω στην ομάδα μου».

Είσαι βασικό στέλεχος στην Εθνική Ελλάδος πέρα από ποδοσφαιρίστρια του ΠΑΟΚ. Θεωρείς ότι γενικότερα το επίπεδο στο γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας είναι ικανοποιητικό και πόσα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν; Θεωρείς ότι γίνονται βήματα από τις ομάδες και την ομοσπονδία για την ανάπτυξη του αθλήματος και για τις γυναίκες;

«Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα βελτίωσης στο ποδόσφαιρο γυναικών. Η ομοσπονδία, ο ΠΣΑΠΠ και άλλοι παράγοντες βοηθούν στο να αναπτυχθεί και αναδειχθεί έτσι όπως του αρμόζει και όπως του αξίζει. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ώστε να πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Θυμόμαστε ότι πριν από αρκετά χρόνια σα μικρό κοριτσάκι εντυπωσίαζες σε τοπικό επίπεδο με τις ικανότητές του και είχες επισκεφθεί την ομάδα του Παναιτωλικού και ήταν πρωτόγνωρο να βλέπουμε ένα κορίτσι να ασχολείται με το άθλημα. Φημολογείται ότι μέχρι και ο Ρούντι Φέλερ είχε εντυπωσιαστεί από τις ικανότητές σου. Αληθεύει αυτό και αν ναι πες μας την ιστορία.

«Ξεκινώντας κ εγώ από μικρή ηλικία σε κάποιους φάνταζε αδύνατον ένα κορίτσι να παίζει ποδόσφαιρο. Ωστόσο έπειτα με τις ικανότητες μου τα στερεότυπα στον κοινωνικό μου περίγυρο εξαλείφθηκαν. Δυστυχώς όμως αυτά τα στερεότυπα υπάρχουν μέχρι κ σημερα και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν.

Σχετικά με τον Ρούντι Φέλερ, όταν βρισκόμουν στη Γερμανία, σε τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας από την δική μου, ανέφερε ότι σε κάποια χρόνια θα μπορώ να παίζω στην Bundesliga».

Το ποδόσφαιρο σε ότι αφορά τους άνδρες στη χώρα μας είναι επαγγελματικό. Σε ότι αφορά τις γυναίκες ακόμα είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες καταφέρνουν ποδοσφαιρίστριες να βιοποριστούν από αυτό. Πόσο δύσκολο και πόσο απαιτητικό είναι για μία γυναίκα να μπορέσει να σταδιοδρομήσει σε ένα χώρο που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν αυστηρά ανδροκρατούμενος;

«Νομίζω είναι αρκετά δύσκολο για μια κοπέλα να βιοποριστεί από το ποδόσφαιρο ειδικότερα στην Ελλάδα. Αναγκάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη καθημερινότητα. Στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και πλέον είναι επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια και βιοπορίζεται από το άθλημα που αγαπά. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να γίνει επαγγελματικό και στην Ελλάδα».

Ποιο είναι το μήνυμα σου σε κάθε νέο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά και πιο ζεστά με το ποδόσφαιρο γενικότερα;

«Όλο και περισσότερα κορίτσια βλέπουμε στο γήπεδο και αυτό είναι μια τεράστια πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που θέλω να τους συμβουλεύσω είναι ότι, εφόσον αγαπάνε αυτό που κάνουν και δουλεύουν, σίγουρα ο κόπος τους αργά η γρήγορα θα ανταμειφθεί. Να μην τα παρατάνε σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει και φυσικά κερδισμένη θα είναι η κοπέλα που το κάνει είτε επαγγελματικά είτε ως χόμπι. Τα οφέλη είναι τεράστια και πολύ χρήσιμα για τη ζωή γενικότερα».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 281 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 22:52
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.