Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  6:05 μμ
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 18:45

Μελισσοκόμοι Αιτωλοακαρνανίας: Αγώνας επιβίωσης και ενόψει γιορτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μελισσοκόμοι Αιτωλοακαρνανίας: Αγώνας επιβίωσης και ενόψει γιορτών όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία τονίζουν μεταξύ άλλων: «Στις γιορτές αγοράστε ελληνικό μέλι, προτιμήστε τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής σας»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Συνολικά στην Ελλάδα το τριπλό πλήγµα που υπέστη ο κλάδος από τις φυσικές καταστροφές, σε συνδυασµό µε τις εµφανείς επιπτώσεις της κλιµατικής µεταβολής, έχει φέρει τη µελισσοκοµική κοινότητα της χώρας µπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Φέτος η πλειονότητα έβγαλε κάτω από 10 ή και 5 κιλά ανά κυψέλη καθώς πολλά µελίσσια παρέµειναν αδύναµα, άλλα χάθηκαν οριστικά και θα χρειαστεί χρόνος και χρήµατα, προκειμένου να «ξαναστηθούν» από την αρχή, η παραγωγή µελιού παρουσιάζει µείωση και οι τιµές δεν λένε να ξεκολλήσουν, για τα περισσότερα είδη, από τα 3,20 έως 3,80 ευρώ το κιλό στη χονδρική και τα 8-10 ευρώ στη λιανική, ενώ τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί.

Οι μελισσοκόμοι ψάχνουν πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ανακάµψει η µελισσοκοµί σε αυτές τις περιοχές, πότε θα ανακάµψει και η χλωρίδα την οποία χρειάζεται η µέλισσα για να τραφεί και συνήθως εκτιμούν ότι «φέτος η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 50%».

Έως το Μάιο υπήρξαν βροχές και διαρκώς χαµηλές θερμοκρασίες και τα µελίσσια δεν µμεγάλωσαν αρκετά, να έχουν δυναµική. Όταν βελτιώθηκε ο καιρός αν και οι µμελισσοκόμοι έκαναν τρύγο στα ανθόµελα, δεν µπόρεσαν, ωστόσο, να εκμεταλλευτούν τη µελιτοφορία του πεύκου που αποτελεί το σχεδόν 65% της ελληνικής παραγωγής µελιού.

Στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται από τα ποιοτικότερα και πλουσιότερα μέλια ανά την Ελλάδα αλλά η Πολιτεία δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον για να τα επιλύσει ή να βοηθήσει στην επίλυσή τους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο Δημήτρης Νικολάου

Όπως τονίζει στην «Σ» ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και παράλληλα Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Νικολάου, η Αιτωλοακαρνανία είναι «ευλογημένη» σχετικά με τα φαινόμενα αφού δεν έχασε παραγωγή και το ανθόμελο, όπως και το μέλι από έλατο, ήταν στις συνηθισμένες ποσότητες. «Εκεί που είχαμε πρόβλημα είναι στο μέλι από πεύκο. Όπως συνέβη σε όλη την Ελλάδα, όμως τα προβλήματα του κλάδου παραμένουν ενιαία και απλά επιδεινώθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή από τις πλημμύρες πρόσφατα στην Θεσσαλία. Δεν υπάρχει  προοπτική ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Αιτωλοακαρνανία, διότι τα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια, 30 χρόνια, ήταν και είναι τέτοια που δεν δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της μελισσοκομίας. Τέτοιας υφής  προβλήματα δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε τοπικού χαρακτήρα και πανελλαδικού, αν δεν λυθούν τα βασικά και κυρίαρχα προβλήματα του κλάδου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όποια παιδιά αποφάσισαν πριν χρόνια να μάθουν το αντικείμενο και να ζήσουν από αυτό τα αποβάλλει το σύστημα και οι κρατικές αποφάσεις», εξηγεί.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 1.800 μελισσοκόμοι αλλά οι περισσότεροι οδηγούνται να το κάνουν ημιεπαγγελματικά. Δεν υπάρχουν δυνατότητες να βγουν εκτός νομού τα έξοδα συσκευαστηρίου είναι υψηλά. «Το ότι στην Αιτωλοακαρνανία βγάζουμε από τα ποιοτικότερα και πλουσιότερα μέλια της Ελλάδας είναι γεγονός, όμως δεν μπορούμε να το καρπωθούμε αυτό με τον αγώνα μας και με τη δουλειά μας. Αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχουν πολλά εμπόδια. Οι ελληνοποιήσεις είναι η μεγάλη μάστιγα, το μέλι μας αγοράζεται φθηνό και πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε τιμές που αποκλείεται να καλύπτουν κανένα Έλληνα παραγωγό.  Όποιος είχε οικονομική δυνατότητα, πιθανότατα από το μεγάλο δίκτυο που πουλάει μέλι και μπορεί να επιβιώσει θα συντηρήσει την επιχείρησή του για φέτος, αλλά όποιος δεν διαθέτει λεφτά στην άκρη, δεν έχει την δυνατότητα να επιβιώσει. Αρκεί να σας πω ότι η οικονομική ενίσχυση που πήραμε εμείς λόγω Ουκρανίας ήταν 8 ευρώ το μελίσσι για όσους είναι επαγγελματίες και… 4 ευρώ όσοι είναι ημι- επαγγελματίες κι έχουν πάνω από 110 μελίσσια! Έχουμε κάνει σειρά από προτάσεις, αλλά δεν εισακουγόμαστε παρότι έχουμε εξηγήσει τις τρέλες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, όπως ο πατέρας να μην μπορεί να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τα μελίσσια του γιού του, γιατί το Κράτος τους ξεχωρίζει με κωδικούς και τους θεωρεί ξεχωριστές επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Νικολάου.

Σε ό, τι αφορά την εορταστική περίοδο, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας έχει κάποιες συμβουλές για το κοινό της περιοχής. «Το μέλι έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένο με πολλά γλυκά και λιχουδιές και ταιριάζει στην εποχή. Το εξαιρετικό μέλι από τα μέρη μας κάνουν ακόμη καλύτερες αυτές τις μέρες και η συμβουλή η δική μας, ως μελισσοκόμοι, είναι ο κόσμος να προτιμά το μέλι το γνήσιο το δικό μας, από τους μικρούς παραγωγούς από τα χωριά μας. Πολύ σπάνια θα νοθεύσει κάποιος τέτοιος παραγωγός μέλι και σε τελική ανάλυση το να έχουν παρουσιαστεί κάποιες σπάνιες περιπτώσεις σε όλη την χώρα, τουλάχιστον ξέρεις ότι κατά 99% θα πάρεις μέλι και μάλιστα ποιοτικότατο. Να το προτιμούν λοιπόν οι ντόπιοι το μέλι μας καθώς και το ελληνικό μέλι γενικά. Αν πάμε, τώρα, στο ράφι των σούπερ μάρκετ και θέλουμε μέλι ελληνικό το κριτήριο είναι το πιο απλό που υπάρχει: η τιμή. Μέλι ελληνικό με 3,8 ή 5 ευρώ και με προσφορές «1+1» ή ό,τι άλλο επινοήσουν, δεν υπάρχει. Τα ελληνικά μέλια έχουν τιμή πάνω από 10 ευρώ, γύρω στα 12 κατά μέσο όρο. Ο λόγος είναι το δίκτυο και στα μεγάλα ξένα σούπερ μάρκετ, απλά δεν υπάρχει ελληνικό μέλι. Υποχρεούνται, πάντως, να βάζουν πάνω χώρα προέλευσης με τρόπο ρητό. Εκεί θα δει ο καταναλωτής την προέλευση και θα φροντίσει να στηρίξει τον Έλληνα μελισσοκόμο», τονίζει ο κ. Νικολάου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”  

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 231 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία